Blogger Widgets

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Για ποιο έργο πρόκειται; (Αναδημοσίευση από Φεβρουάριο 2012)


Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το καινούργιο βιβλίο για τον Γέροντα Πορφύριο που εκδόθηκε το 2011 με τίτλο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ.
Σε απόσπασμα απομαγνητοφώνησης ο γέροντας αναφέρετε σε πράγματα τα οποία σχεδίαζε με τη χάρη του Θεού να κάνει, τα οποία όμως έμειναν , επειδή επέτρεψε ο Θεός, ανεκπλήρωτα. Κυρίως από εμπόδια πολύ κοντά του.
Όμως είχε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν στον καιρό τους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Γέροντα ήταν τα πιο σημαντικά της ζωής του. Εκείνη την περίοδο άφησε τις παρακαταθήκες για το πού και πώς πρέπει να βαδίσουμε. 'Ομως γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περίοδο. Είναι σαν να γνωρίζουμε τη ζωή του Χριστού και ηθελημένα να ξεχνούμε τα τελευταία του χρόνια. Την περίοδο δηλαδή που σφραγίστηκε από τον Ενσαρκωμένο Λόγο. Δηλαδή την Διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων για τη σωτηρία μας.
Ο γέρων Πορφύριος άφησε παρακαταθήκες και έδωσε ευλογία για να γίνει πράξη η ενότητα της ανθρωπότητας κάτω από την Ορθοδοξία. Ένα σώμα με κεφαλή τον Χριστό. Όσοι γνώρισαν τον γέροντα ξέρουν ότι δεν μιλούσε αόριστα αλλά συγκεκριμένα.

Αυτό που ο γέροντας με τη χάρη του Θεού σχεδίαζε ήταν κάτι χειροπιαστό, μια προσπάθεια, ένα έργο που το παρομοίαζε με τις Πράξεις των Αποστόλων στις οποίες αποτυπώνεται η ενότητα την οποία είχε ζητήσει ο Κύριος Υμών Ιησούς Χριστός στην αρχιερατική Του προσευχή.

Πραξ. 2,44 πάντες δὲ οἱ πιστεύοντες ἦσαν ἐπὶ τὸ αὐτὸ καὶ εἶχον ἅπαντα κοινά,
Μετάφραση: Ολοι δε αυτοί που είχαν πιστεύσει ευρίσκοντο εις συνεχή επικοινωνίαν και ενότητα μεταξύ των και είχαν τα πάντα κοινά.


Πραξ. 4,32 Τοῦ δὲ πλήθους τῶν πιστευσάντων ἦν ἡ καρδία καὶ ἡ ψυχὴ μία, καὶ οὐδὲ εἷς τι τῶν ὑπαρχόντων αὐτῷ ἔλεγεν ἴδιον εἶναι, ἀλλ᾿ ἦν αὐτοῖς ἅπαντα κοινά.
Μετάφραση: Ολο δε εκείνο το πλήθος των πιστών είχε μια καρδιά και μια ψυχή, ώστε να αποτελούν μίαν αρμονικήν και πνευματικήν κοινωνίαν· και κανείς δεν έλεγεν ότι και το ελάχιστον από τα υπάρχοντα του είναι ιδικόν του, αλλά ήσαν τα πάντα εις αυτούς κοινά και διετίθεντο δια την εξυπηρέτησιν όλων.

Είναι το ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ.

Αυτή η φράση με την οποία κοιμήθηκε ο γέροντας Πορφύριος. Και αυτή είναι η τελευταία του παρακαταθήκη. Είναι η ευλογία που έδωσε για ξεκινήσει ένα πνευματικό του παιδί τον αγώνα για να γνωρίσει η Ελλάδα την ευχή του γέροντα. Ότι μόνο ενωμένοι κάτω από τον Χριστό θα σταθούμε όρθιοι. Ειδικά στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.


Μπόρες, μπόρες θα είναι, έλεγε ο γέρων Παϊσιος, θα δώσουμε όμως εξετάσεις....


ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

Στο Μήλεσι



Πολλά όμως εμπόδια αντιμετώπισε ο γέροντας και για το ίδρυμα που ονειρευότανε να φτιάξει στην περιοχή του Μηλεσίου, όπου βρίσκεται σήμερα το ησυχαστήριό του. Και εκεί ήθελε να φτιάξει ένα μεγάλο ίδρυμα, του οποίου οι ευεργετικές υπηρεσίες θα θύμιζαν την εποχή των Αποστόλων.
Σε κάποια εκδρομή του, λοιπόν, προς την περιοχή της Μαλεσίνας το 1986 είπε με παράπονο στα πνευματικά παιδιά του που τον ταξίδευαν.


(Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία)
Τι μικρό, τι μεγάλο:


Εάν με είχανε αφήσει, όπως σκεπτόμουνα να φτιάξω, ένα πολύ μεγάλο καλό, με τη Χάρη του Θεού, θα γινότανε.


Μα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Πρωτοφανές ίσως. Ίσως γεγονός των Πράξεων των Αποστόλων, ισάξιο με τις Πράξεις των Αποστόλων. Έτσι το σχεδίαζα με τη χάρη του Θεού. Το αισθανόμουνα έτσι, αλλά ετέθηκαν εμπόδια. Φοβερά εμπόδια. Τα οποία μυστικά τα ξεπερνούσα και τα χρόνια περνούσαν και εγώ προσευχόμουνα, αλλά μου φαίνεται ότι τώρα έφτασε ο καιρός.


Δεν σας λέγω άλλα πράγματα αλλά μόνο αυτά. Ίσως ο Θεός με μένα τον ταπεινό φαίνεται ότι έχει μιλήσει πολύ ολίγον και περιμένει. Αλλά εμπόδισαν οι άνθρωποι και ο Θεός τώρα θα βάλει το χέρι Του φανερά.


Με καταλάβατε;


Σ: - Για ποιο έργο πρόκειται ;


Τι μικρό, τι μεγάλο: Δεν μπορώ να σας πω τώρα.

Παναγία η Πατριώτισσα
ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ"Η παγκόσμιος δόξα"
Αγιογραφία που φιλοτεχνήθηκε πάνω στην
 παρακαταθήκη του Γ.Πορφυρίου για την ενότητα
 του κόσμου σε ένα σώμα με κεφαλή τον Ιησού Χριστό.