Blogger Widgets

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η ευλογία του Αγίου Σεραφείμ. Η επίσκεψη του ρώσου διπλωμάτη.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίσκεψη του εκπροσώπου της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Maystrenko στην Καρδίτσα. Στα πλαίσια της πολιτικής της Ρωσίας για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εν όψει του έτους ελληνορωσικής φιλίας 2014, ο κ. Maystrenko αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας Ν. Καρδίτσας, όπου και τον υποδέχθηκε κλιμάκιο του Συνδέσμου με ιδιαίτερη θέρμη και αδελφικά συναισθήματα. 
Η πρώτη επίσκεψη του εκπροσώπου της πρεσβείας
 της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Maystrenko
στον ΙΝ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μπροστά
 από την εικόνα της Παναγίας «Ίνα Ώσιν Εν» της
 Πατριώτισσας, με τον βουλευτή και πρώην υπουργό
 κ. Ταλιαδούρο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου
Ελληνορωσικής Φιλίας Ν.Καρδίτσας κ. Κακαργιά.
 
Την Κυριακή το πρωί 2 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας παρέστει στην τέλεση της Θείας λειτουργίας στο Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προκειμένου να προσκυνήσει την ελληνορωσική εικόνα της Παναγίας «Ίνα Ώσιν Εν» της Πατριωτίσσης μια πνευματική σύλληψη της «ΕΛΑΙΑΣ» ΑΜΚΕ που αγωνίζεται την τελευταία εξαετία για την ανάδειξη των ελληνορωσικών σχέσεων μέσα από την προβολή του Εθνομάρτυρα Ιωάννη Καποδίστρια και το συγκεκριμένο αντίγραφο έχει δημιουργηθεί για να δοθεί ως δώρο στην πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (η πρωτότυπη εικόνα βρίσκεται στη ιερά σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους). Πράγματι, με ιδιαίτερη προσοχή και ευλάβεια θαύμασε τη μεγαλοπρεπή ρωσική εικόνα της Παναγίας και δήλωσε πως: «η εικόνα εκπέμπει γαλήνη και δέος» . 

Ο ρώσος διπλωμάτης μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον πρώην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Καρδίτσας , κ. Σπύρο Ταλιαδούρο.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση και παρατέθηκε γεύμα εργασίας, με τον ιερομόναχο π.Γεώργιο Αλευρά από την Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και πρόεδρο της «ΕΛΑΙΑΣ» ΑΜΚΕ, όπου παρευρέθησαν επίσης μέλη του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας Ν. Καρδίτσας κ. Σχορετσανίτης Ηλίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου «ο Άγιος Νέστωρας» Τρικάλων κ. Στέφανος Πολυγένης. 

Στην τρίωρη συνομιλία που διεξήχθη, τονίστηκε η αναγκαιότητα σύγκλισης των δύο λαών τόσο σε οικονομικό και πολιτιστικό, όσο και σε πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο. Στη συζήτηση ξεδιπλώθηκαν σημαντικές πτυχές των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς ο π. Γεώργιος Αλευράς εξέθεσε πολύ σοβαρές απόψεις σε υψηλό διπλωματικά επίπεδο. Παραδεχόμενος ο κ. Maystrenko τη σημαντικότητα των συνομιλιών δήλωσε ότι στην διπλωματική του καριέρα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες του, λόγια που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα αναλογιζόμενοι ότι ο κ. Maystrenko συνέταξε το πρώτο σύμφωνο ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας το 1993 επί προεδρίας Γιέλτσιν, ένα σύμφωνο που ισχύει ακόμη και σήμερα. Πράγματι, ο πρόεδρος της «ΕΛΑΙΑΣ» ΑΜΚΕ ενημέρωσε το ρώσο διπλωμάτη για τις κορυφαίου επιπέδου συναντήσεις και δράσεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο στην Ελλάδα, Κύπρο, Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπέδειξε τρόπους καρποφορίας αυτών, επ΄αμοιβαία επωφελεία. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας υπογράμμισε ότι θεωρεί πως αρχίζει ένας νέος κύκλος επαφών με την Ελλάδα, στο φάσμα της πολιτικής και λαϊκής διπλωματίας. Ο ιερομόναχος π.Γεώργιος Αλευράς απέδειξε επί του πρακτέου ότι το όραμα και οι δράσεις της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΕΛΑΙΑ» συμβαδίζουν απόλυτα με τις υψηλές αξίες της ελληνορωσικής φιλίας και κατέδειξε ότι η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια αποτελεί τη γέφυρα για να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά. «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη για πολιτική με γνώμονα την αλήθεια προς όφελος των λαών, με γνώμονα πρότυπα όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας» δήλωσε. Με την πολιτική αυτή συντάσσεται και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το ρώσο διπλωμάτη. Με το πέρας του γεύματος οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Το απόγευμα της Κυριακής σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας και Ελληνορωσική Φιλία», ο κ. Vladimir Maystrenko αφού απηύθυνε χαιρετισμό από τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Vladimir I. CHKHIKVISHVILI, απόδωσε τα εύσημα για την πρωτοβουλία και υπογράμμισε την αναγκαιότητα απαρχής μιας πολυεπίπεδης ενδυνάμωσης των δεσμών των δύο κρατών, καθώς και τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια ως έλληνα που σηματοδότησε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας των απαρχών του 19ου αιώνα. Κατόπιν παρέλαβε από το Σύνδεσμο Ελληνορωσικής Φιλίας και τη Βουλευτή Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα την εικόνα της «Σύναξης των εκ Θεσσαλιώτιδος Αγίων» ως δώρο προς τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Vladimir I. CHKHIKVISHVILI, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κακαργιά Βάϊο την εικόνα του Αγίου Αρσενίου εκ Καλογριανών Καρδίτσας, συνιδρυτή του Πατριαρχείου Μόσχας και από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Βασίλειο Τσιάκο το Συλλεκτικό και Επετειακό Ημερολόγιο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ για τον Ιωάννη Καποδίστρια, που συνδέει Ελλάδα-Ρωσία-Κύπρο. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τίμησε με πλακέτα το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριφερσάλων κ.κ. Κύριλλο για τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνορωσικής Φιλίας Καρδίτσας
 βραβεύει τον σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και
 Φαναριοφερσάλων κ.Κύριλλο για τη
 συνεισφορά του στην Ελληνορωσική φιλία.
Η εκδήλωση με ομιλητές τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας κ. Κακαργιά Βάϊο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας Καρδίτσας κ. Σχορετσανίτη Ηλία και τον κ. Κωστούλα Βασίλειο ως μέλος του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Φιλίας, κινήθηκε σε δύο άξονες. Τις προαιώνιες σχέσεις αλληλεγγύης των δύο λαών βασισμένες στην ομόδοξη πίστη μας και στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, εξαίρετου διπλωμάτη της Ρωσίας και πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, του «Αγίου της πολιτικής» για όλη την ανθρωπότητα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Η ιδιαιτερότητα και ευαισθησία της εκδήλωσης χαιρετήθηκε με ανάγνωση επιστολής που στάλθηκε, (γιατί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί) από τον Υφυπουργό εξωτερικών και βουλευτή Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα , από την βουλευτή Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και τον πρόεδρο του συλλόγου «ο Άγιος Νέστωρας» κ. Πολυγένη Στέφανο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας κ. Τσιάκος
παραδίδει το το Συλλεκτικό και Επετειακό
ημερολόγιο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ για τον Ιωάννη
Καποδίστρια, στον εκπρόσωπο της πρεσβείας της
 Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Maystrenko. 

Στο βήμα ο Α' Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ.Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε ως κεντρικός ομιλητής από την Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους ο Πρόεδρος της «Ελαίας» ΑΜΚΕ ο ιερομόναχος π. Γεώργιος Αλευράς, o οποίος αφού δώρισε το συγγραφικό έργο «Ιωάννης Καποδίστριας – ο Άγιος της Πολιτικής» προς τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Maystrenko, προκάλεσε αίσθηση με την ομιλία του με τίτλο «ΝΑΙ, έχουμε και Αγίου πολιτικούς», μια απαντητική ομιλία που θα γίνει επιστολή, αναφερόμενος στο προσβλητικό και ειρωνικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus το 2009, που σχολίαζε περιληπτικά ότι «οι Έλληνες έχουν για όλα κάποιον άγιο προστάτη, αλλά για τους πολιτικούς δεν έχουν βρει ακόμη».

«Δεν περίμενα τέτοια εκδήλωση», δήλωσε ο κ. Maystrenko ενθουσιασμένος μετά το πέρας της. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από πλήθος κόσμου, καταδεικνύοντας ότι ο λαός της Καρδίτσας είναι και θα είναι παρόν σε θέματα που άπτονται του ειλικρινούς συμφέροντος της πατρίδος και της ορθοδοξίας.
Ο ιερομόναχος της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος
 Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους και πρόεδρος της
 Ελαίας π.Γεώργιος Αλευράς, χαρίζει το συγγραφικό
 έργο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"
 στον Α' Σύμβουλο και εκπρόσωπο της Πρεσβείας
της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην
 Ελλάδα κ.Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο

Ο σεβ. Μητροπολίτης κ.Κύριλλος βραβεύει τον κ.Μαιστρένκο με τον σταυρό του Αγίου Σεραφείμ, την ανώτατη τιμή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων


Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου ο κ. Maystrenko τιμήθηκε από το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλο με την ανώτατη τιμή της Μητροπόλεως, αυτή του Σταυρού του Αγίου Σεραφείμ, παραμονή της εορτής του πολιούχου της Καρδίτσας, μια ιδιαίτερη τιμή σε μια χρονική στιγμή που σηματοδοτεί με τη σφραγίδα του ο Άγιος Σεραφείμ.

Ο ρώσος διπλωμάτης αφού ευχαρίστησε για την τιμή το Σεβασμιότατο, αναφέρθηκε στο έργο του π. Γεωργίου τονίζοντας ότι «προχωρά στο μεγάλο του έργο με βαθειά γνώση και τολμηρά βήματα. Ένα έργο που έχει ως βάση το λαό. Εμείς ως κράτη κάνουμε πράγματα χωρίς ουσία. Το έργο της ΕΛΑΙΑΣ έχει ουσία.» Ούτε λίγο, ούτε πολύ αποκάλεσε το έργο της «Θεόπνευστο». Το εκπληκτικό δε είναι με αφορμή από το έργο του π. Γεωργίου ότι αναφέρθηκε στη σημαντικότερη μάχη της Ρωσίας έναντι των Τατάρων, στη μάχη του Κουλίκοβο, που η ευλογία του Αγίου Σέργιου Ραντονέζ ήταν αυτή που έφερε τη νίκη και καθόρισε από εκείνη τη μέρα της 8ης Σεπτεμβρίου 1380 την ισχυρή Ρωσία του σήμερα. Κάτι το οποίο συνέβη και με το Νικηφόρο Φωκά όταν πήρε μαζί του στη μάχη εναντίων των Σαρακηνών το 961 μ.Χ. τον Άγιο Αθανάσιο, τον μετέπειτα θεμελιωτή της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους το 963 μ.Χ.

Ο κ. Maystrenko αναχώρησε για την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας των Αθηνών, μέσα σε κλίμα ευφορίας, ανταλλαγής ευχών και υποσχέσεων, ότι οι πόλεις των Τρικάλων και της Καρδίτσας θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της ειλικρινούς αυτής προσπάθειας σύσφιξης της ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας.