Blogger Widgets

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η εκδίκησις των Αγίων


Ησ. 1,16           ..παύσασθε ἀπὸ τῶν πονηριῶν ὑμῶν

 Γράφει ο Πολυγένης Στέφανος

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Νέστωρα Τρικάλων και με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις που έγιναν στα Τρίκαλα, με θέμα τα 1700 χρόνια Ρωμιοσύνης από το 312μ.Χ μέχρι σήμερα από τον Σύλλογό μας αλλά και την πρόσφατη εκδήλωση στην Καρδίτσα από τον Σύνδεσμο Ελληνορωσικής Φιλίας με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια και την Ελληνορωσική φιλία, θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου με αλήθειες και γεγονότα που συμβαίνουν στις δύο Μητροπόλεις Καρδίτσας και Τρικάλων, για το πνευματικό υπόβαθρο που αγνοούμε δυστυχώς παντελώς, σε σχέση με τη σημασία της εικόνος της Παναγίας «Ίνα Ώσιν Έν» της Πατριωτίσσης και την αντιμετώπισή της από ανθρώπους των δύο πόλεων που προφανέστατα ενοχλούνται όταν κάτι έρχεται να αλλάξει  όχι μόνο την αναπαυτικότητα της θέσης κάποιων, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην Ελλάδα.
Δυστυχώς θα πρέπει να ενθυμίσω σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, ότι Καρδίτσα και Τρίκαλα θυσιάστηκαν ο ένας για τον άλλον στην ιστορία και επαναστάτησαν για τον κοινό αγώνα την ελευθερία της Πατρίδος μας. Το 1600 ο Άγιος Διονύσιος με το σύνθημα «Τρίκκη Βυζάντιον ανακτήσει»  ξεκινά την επανάσταση από τα Τρίκαλα ξεσηκώνοντας τους Αγραφιώτες όλους για να πολεμήσουν τον Σουλτάνο και τους ραγιάδες που λυμαίνονταν την πατρίδα μας. Ο πρώτος που πλήρωσε από την Καρδίτσα με το αίμα του αυτή την επανάσταση ήταν ο Άγιος Σεραφείμ. Τον έγδαραν και τον σούβλισαν γιατί πίστεψε στο δίκαιο της επανάστασης του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος και αυτός βρήκε φρικτό θάνατο ως υποκινητής της επανάστασης.
Έτσι δούλευε το κακό τότε, με παρόμοιο τρόπο απεργάζεται και σήμερα τις καταστάσεις. Για να μην επεκταθώ στο ύψωμα 731 και στο τι κατάφεραν οι Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί μαζί. Θεωρώ και δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε ένα.
Ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, η πορεία μιας εικόνας, η οποία συμβολίζει μια νέα επανάσταση κόντρα στο ψευτορωμέικο που σαν παράσιτο κατατρώγει τη χώρα εδώ κι 180 χρόνια. Είναι η Παναγία «ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ» η Πατριώτισσα, η οποία έρχεται να υποδηλώσει τη σπουδαιότητα της χαμένης ενότητας των Ελλήνων, στις κρίσιμες στιγμές της Ελλάδας που ξεψυχά. Σαν σήμερα, πριν από ένα έτος, η εικόνα έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Ήταν η ημέρα του Αγίου Νικολάου και ο λαός των Τρικάλων υποδέχθηκε αυτό το σύμβολο ενότητας της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων.
Εδώ δυστυχώς αρχίζει το δράμα, όχι φυσικά της εικόνας, αλλά εκείνων που έχουν αναγάγει σε τέχνη να καταπνίγουν επαναστάσεις, υποκινούμενοι από τον διάβολο, να εργάζονται στο σκοτάδι για να σκεπάσουν ΤΙ; Τους Αγίους; Ή την ελπίδα των Ελλήνων, την Παναγία για το αύριο της πατρίδας μας; Ή σκανδαλίζει η παρουσία του Καποδίστρια τόσο πολύ επάνω στην εικόνα, γιατί έδωσε κι αυτός το αίμα του για την ελευθερία μας;
Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης σκέπασε τους Αγίους Κωνσταντίνο, Βλαδίμηρο, Θεόδωρο Ουσακώφ αλλά και τον Καποδίστρια που για τον Θεό και αυτός είναι Άγιος και Εθνομάρτυρας, με ένα κατάπτυστο πανί, για να μην βλέπουν και σκανδαλίζονται  οι πιστοί τι ακριβώς δεν μας είπαν. Από ποιον υποκινούνται δεν μας είπαν.


Η εικόνα της Παναγίας αριστερά  όπως σκεπάστηκε με το πανί στα Τρίκαλα και δεξιά στην κανονική της μορφή


Την επίσημη αγιοκατάταξη του Καποδίστρια σκέπαζαν ή θέλουν να θάψουν εκείνον που έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα;  Ενώ εκείνοι δεν μπορούν  ούτε τον εαυτό τους να βοηθήσουν, πόσο μάλλον το ποίμνιό τους. Ευτυχώς το αίμα του Αγίου Διονυσίου ευλόγησε αυτά τα χώματα που μερικοί δεν αξίζουν ούτε να τα πατούν και η ευλογία αυτή κρατάει ακόμα και αναμένει.
Και τι αναμένει; Εκείνο που κατέπνιξαν τότε οι ραγιάδες και οι σημερινοί απόγονοί τους.
Και τα μηνύματα είναι πολλά ότι οι Άγιοι Διονύσιος και Σεραφείμ θα πάρουν την εκδίκησή τους για τον άδικο και αποτρόπαιο χαμό τους αλλά και για εκείνους  τους βολεμένους που για την καρέκλα τους εξαφανίζουν κάθε αληθινή φωνή, πετούν συκοφαντίες και λάσπη, εργάζονται στο σκοτάδι και χωρίς φόβο Θεού «αφορίζουν» τις επαναστάσεις.
Την 11η Νοεμβρίου 2011 η εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας έφτασε στην Καρδίτσα. Λίγες ημέρες πριν την άφιξη της εικόνας, συμπολίτης Καρδιτσιώτης, με θαυμαστό και  σημειολογικό τρόπο,  είδε στον ύπνο του  την έγερση ολόκληρου του σκηνώματος του ολοζώντανου  Αγίου Σεραφείμ και έντρομος και με φοβερή ψυχική αλλοίωση από το αναπάντεχο του ονείρου, το διηγήθηκε σε αγιορείτη μοναχό, με την πεποίθηση να εννοήσει τη σημειολογία που δίνει ο Θεός. Ήταν ξεκάθαρο σημείο εκ Θεού και η εξήγηση που πήρε ήταν ότι «σηκώνονται οι Άγιοι για να πάρουν την εκδίκησή τους».
Θα πει κάποιος, είναι εκδικητικός ο Θεός;  Όχι, αλλά η αδικία που διαπράχθηκε αιώνες τώρα,   στα μάτια του Θεού,  και των αίμα των Αγίων που μαρτύρησαν για την πατρίδα και τον Χριστό κοχλάζει και ζητά αποκατάσταση. Έλεγε ο Γέρων Παΐσιος: «Σήμερα όμως που όλοι γονατίσαμε και δεν υπάρχει ελπίς , θα επέμβει ο Θεός των πατέρων μας για τα αίματα των Μαρτύρων μας και τα λείψανα των Αγίων μας. Το αίμα το Ελληνικό που χύθηκε για την Ορθοδοξία , εάν ενωθεί σήμερα θα γίνει πλωτό ποτάμι , να πνίξει τους κανίβαλους που λέγονται «μεγάλοι»».
Έτσι με αυτό το φοβερό σημείο έφτασε η εικόνα στην Καρδίτσα και τοποθετήθηκε δίπλα στο προσκυνητάρι του Αγίου Σεραφείμ σαν να την πήγε ο ίδιος ο Άγιος εκεί, μέσα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καρδίτσας. Αλλά το κακό ακούραστο συνεχίζει να δρα και να εργάζεται στο σκοτάδι με τους δικούς του τρόπους.  Ο Μητροπολίτης Αυλώνος προφανώς ως αμαθής και ημιμαθής ιεράρχης, έδειξε τους Αγίους Θεόδωρο Ουσακώφ και τον Καποδίστρια ως μη Αγίους. Σαν να σηκώνει το δάχτυλο επιδεικτικά στους Αγίους και να τους λέγει: «Εσείς οι δυο, δεν είστε άγιοι». Αν έχει τόση παρρησία στην κρίση του Θεού, εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ας δείξει ο Θεός. Ούτως ή άλλως όλοι άνωθεν κρινόμαστε. Τη συνέχεια την έδωσε ο εφημέριος του Ναού ο οποίος χωρίς να ενημερώσει τον Μητροπολίτη κ.Κύριλλο μετακίνησε αυτοβούλως  την εικόνα στο πιο σκοτεινό σημείο του Ναού, για να μην σκανδαλίζει τον ίδιο και τους ομόλογούς του. Το ίδιο συνεχίζει να διαπράττει έως σήμερα με έκδηλη την απογοήτευση του ποιμενάρχη του και παρά τις παραινέσεις. Δείχνουν έτσι πόσο τον υπολογίζουν και τον σέβονται και τον Μητροπολίτη αλλά και την εικόνα. Δεν πειράζει κύριε εφημέριε, έτσι κι αλλιώς και ο Χριστός σε ταπεινή φάτνη γεννήθηκε απόμερα από όλους. Αλλά έπειτα άλλαξε τα πάντα. Θυμηθείτε το αυτό.Δεν θα επεκταθώ στην κατάντια εκείνων που είτε με γραβάτες, είτε με ράσα, διοικούν Μητροπόλεις και Ναούς απλά θα υπενθυμίσω κάτι από τον Προφήτη Ησαΐα:
Ησ. 43,27          οἱ πατέρες ὑμῶν πρῶτοι καὶ οἱ ἄρχοντες ὑμῶν ἠνόμησαν εἰς ἐμέ
Θα εκθειάσω στο μέτρο που μου αναλογεί τη στάση του σεβ.Μητροπολίτου κ.Κυρίλλου, ο οποίος αν και ανήμπορος σωματικώς, το πνεύμα του έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της κατάστασης για την Ελλάδα και ότι ο συμβολισμός της εικόνας είναι υψίστης σημασίας για όλους τους Έλληνες και ο ίδιος έδωσε την ευλογία του πριν 6 χρόνια για να ξεκινήσει η πνευματική επανάσταση όλων των Ελλήνων. Είναι ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του στην αγιότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και ο πρώτος Μητροπολίτης στην Ελλάδα που τελεί υπό ομηρία. Οι Καρδιτσιώτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο Μητροπολίτης τους και γιατί έκλαιγαν τα Κύθηρα όταν έχαναν τον ποιμενάρχη τους, καθώς και τις αμαρτίες των παλιών και νέων μνηστήρων της Μητρόπολης που σκεπάζουν σαν καταιγίδα έτοιμη να ξεσπάσει. Ο σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος είπε για τον κ.Κύριλλο κατά την εορτή του Αγίου Σεραφείμ ότι:
«Μυστικές δυνάμεις τον βοηθούν και τον ενισχύουν κάθε μέρα. Και εξέρχεται νικητής πίσω από κάθε δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει κάθε μέρα»
Είχε απόλυτο δίκιο ο κ.Ιγνάτιος. Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις, ακατανόητες σε κάποιους που επιζητούν, τις κοσμικές θέσεις. Ο Άγιος Σεραφείμ μυστικώς λοιπόν, έφερε την εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας στην Καρδίτσα και ενισχύει τον Μητροπολίτη κ.Κύριλλο, και μάλιστα επειδή η εικόνα προορίζεται για τον αδελφό λαό της Ρωσίας, ο Άγιος Σεραφείμ έβαλε και τη σφραγίδα του στο τέλος. Στα πλαίσια της εκδήλωσης του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ήλθε στην πόλη της Καρδίτσας ένας εξέχων διπλωμάτης της Ρωσίας ο κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο και το οξυμένο πνεύμα του κατάλαβε αμέσως τη σπουδαιότητα της εικόνας και των συμβολισμών της, παρά της αδιάφορης αντιμετώπισης που έτυχε στον Ιερό Ναό από τους υπευθύνους εκεί. Ο Άγιος Σεραφείμ δια μέσου του σεβασμιότατου κ.Κυρίλλου, τον επιβράβευσε με την ανώτατη τιμή της Μητροπόλεως, τον σταυρό του Αγίου Σεραφείμ επισφραγίζοντας ότι οι Άγιοι είναι εδώ παρόντες και ο Θεός τους δίνει την εξουσία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο ίδιος ο Άγιος Σεραφείμ έδειξε τον δρόμο και τον τρόπο για να αλλάξουν τα πράγματα, έστω και από μια μικρή πόλη.
Τραγική ειρωνεία; Ο  Μητροπολίτης να βραβεύει Ρώσο διπλωμάτη, εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την ανώτατη τιμή και η Μητρόπολη να μην έχει ειδοποιήσει τον τοπικό τύπο, ούτε καν οι ίδιοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ να παρευρίσκονται σε αυτή την τιμή. Μόνος ο σεβασμιότατος σαν την καλαμιά στον κάμπο, του δείχνουν όσοι τον περιβάλλουν  την «αγάπη» τους εμφανώς…
 Όλα στο φως και ας πούμε αλήθειες. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Ζούμε σε πόλεμο και ενώ ο λαός οδηγείται σε σφαγή δεν γίνεται οι ταγοί να κοιμούνται. Ας αφυπνιστούμε άπαντες από τον λήθαργο που έχουμε περιπέσει, γιατί η εκδίκησις των Αγίων είναι εδώ, όχι μόνο για τους εχθρούς και  προδότες της πατρίδος, αλλά και  για όσους δεν σέβονται τα ιερά και τα όσια, αυτά δηλαδή που ήταν η αφορμή να ποτιστεί η κάθε σπιθαμή γης με μαρτυρικό αίμα. Η επανάσταση ήδη ξεκίνησε και θα πάρει μορφή λαίλαπας. Το λέει η ιστορία και οι πρόγονοί μας, οι παραδόσεις μας και ο προορισμός των Ελλήνων. Ας το συνειδητοποιήσουν έστω την ύστατη ώρα οι κρατούντες την «εξουσία» για να μην βρεθούν αναπολόγητοι ενώπιων Θεού και ανθρώπων γιατί όπως έλεγε και ο Γέρων Παΐσιος: «Ηλίας έρχεται και τροχάει τη μαχαίρα του…»

Ησ. 1,20            ἐὰν δὲ μὴ θέλητε, μηδὲ εἰσακούσητέ μου, μάχαιρα ὑμᾶς κατέδεται· τὸ γὰρ στόμα Κυρίου ἐλάλησε ταῦτα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρικάλων «Άγιος Νέστωρ»
Στέφανος Πολυγένης