Blogger Widgets

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για την εξεύρεση νέων τρόπων διευθέτησης στη Συρία




Φωτογραφία: EPA
Οι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα έχουν τις προσεχείς μέρες διαβουλεύσεις με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ειδικό Αντιπροσώπο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στο Δουβλίνο.
Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download

- Έχουμε συμφωνήσει ότι βάση οποιωνδήποτε κοινών δραστηριοτήτων μας θα πρέπει είναι το Ανακοινωθέν της Γενεύης. Σ’αυτό συμφωνούμε απολύτως με τις ΗΠΑ και τον Λαχντάρ Μπραχίμι. Συζητήσαμε την κατάσταση, που επικρατεί τη δοσμένη στιγμή και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Γενεύης – της «Ομάδας Δράσης» - μπορούν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ό,τι είχαν συμφωνηθεί στις 30 Ιουνίου. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν την ιδιαίτερη ευθύνη τους για τη διεθνή σταθερότητα, γεγονός που υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα από τον Λαχντάρ Μπραχίμι. Ο Μπραχίμι θεωρεί ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την αναζήτηση τρόπων υλοποίησης όλων, όσων έχουν συμφωνθεί στη Γενεύη. Ο ειδικός αντιπρόσωπος καθοδηγείται εδώ από τη θέση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την πρόθεσή του - να προσπαθήσουμε στο πλαίσιο του διαλόγου με το καθεστώς και την αντιπολίτευση να δούμε τι μπορεί να γίνει σε πρακτικό επίπεδο για την υλοποίηση των συμφωνιών της Γενεύης. Συνειδητοποιώντας το γεγονός ότι έχουμε μόνο ευκαιρία, μάλιστα όχι εκατό τοις εκατό, έχουμε συμφωνήσει με τους Αμερικανούς ότι οι εμπειρογνώμονες μας θα πρέπει να συναντηθούν τις προσεχείς μέρες με τον Μπραχίμι και τους ανθρώπους του και να προβούν σε τέτοια «εγκεφαλική επίθεση εφόδου». Αφού έχουμε στο τραπέζι το Ανακοινωθέν της Γενεύης και αφού είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση στη Συρία και γύρω απ’αυτήν, χρειάζεται μόνο να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορει να εξασφαλιστεί πρόοδος στη διευθέτηση της κατάστασης. Γίνεται λόγος για την στήριξη των προθέσεων του Λαχντάρ Μπραχίμι για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με όλες τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Δεν θα έκανα οποιεσδήποτε αισιόδοξες προβλέψεις εδώ, αλλά θεωρήσαμε αδικαιολόγητό το να αρνηθεί η παράκληση του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Παρόμοια θέση έχουν και οι Αμερικανοί. Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση τρόπων εφαρμογής των συμφωνιών της Γενεύης. Τι θα συμβεί απ’αυτό; Θα το δούμε αργότερα.

Το ανακοινωθέν της Γενεύης, που είχε συνταχθεί κατά τη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ορισμένων γειτονικών με τη Συρία κρατών στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη, προβλέπει, μεταξύ άλλων τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας με τη συμμετοχή όλων των αναμιγμένων στη σύγκρουση μερών, καθώς επίσης και ορισμένες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα με βάση τα αποτελέσματα του πανεθνικού διαλόγου.