Blogger Widgets

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μοναδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος μεταβυζαντινός ηγέτης» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 29  Μαΐου 2013 στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του MΑΚΕΔΟΝΙΑ Palace στην Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών "Θερμαΐδες" με θέμα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος μεταβυζαντινός ηγέτης», και  με ομιλητή τον συγγραφέα και δ/ντα σύμβουλο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.

Από νωρίς οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να γεμίσουν την αίθουσα με έκδηλο το ενδιαφέρον προς τη σημειολογία της εκδήλωσης, μια και η διάλεξη επραγματοποιείτο στην επέτειο των 560 χρόνων από την αποφράδα ημέρα της αλώσεως της    Κωνσταντινουπόλεως,  αλλά και της εκδόσεως για πρώτη φορά  των επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια.







Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο διάρκειας 11 περίπου λεπτών με τίτλο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος μεταβυζαντινός ηγέτης», το οποίο παρουσίαζε,  ουσιαστικά μέσα στη μικρή διάρκειά του, την πορεία της ρωμιοσύνης ξεκινώντας από το μαρτύριο των Αγίων Δημητρίου και Νέστωρα, μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης και τη θυσία του Κ.Παλαιολόγου.

η πρόεδρος του παραρτήματος της Πανελλαδικής
 Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών
 
"Θερμαΐδες" κ. Όλγα Τσιμισκή
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του παραρτήματος της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών "Θερμαΐδες" κ. Όλγα Τσιμισκή, η οποία χαιρέτισε τους παρευρισκομένους και τόνισε την αναγκαιότητα προβολής του σπουδαίου προτύπου του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από τη δράση της Πανελλαδικής  Οργάνωσης Γυναικών καθώς επίσης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου του συγγραφέα κ.Κορνιλάκη, για τον οποίο λόγω της καταγωγής του από την Κρήτη, αλλά και των τελευταίων ημερών μνήμης του ξεριζωμού και  της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ακούστηκε στην αίθουσα το τραγούδι «Αυτή η γή έχει φωνή» από τον ομώνυμο δίσκο στον οποίο συμμετέχει ο Βασίλης Σκουλάς και ο Αλέξης Παρχαρίδης.



η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής
 Οργάνωσης κ. Μαρία Γιαννίρη
Έπειτα το λόγο πήρε  η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής Οργάνωσης κ. Μαρία Γιαννίρη, η οποία εξήρε τη μοναδική προσπάθεια στην Ελλάδα, της «Ελαίας» και του συγγραφέα κ.Κορνιλάκη για την έκδοση των επιστολών του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννου Καποδίστρια, και ουσιαστικά τη δυνατότητα που αποκτά ο αναγνώστης ώστε να «ακούσει» την ίδια τη φωνή  του μαρτυρικού Κυβερνήτη μέσα από το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας – ο Άγιος της πολιτικής». Η κ. Γιαννίρη έκλεισε τον χαιρετισμό της διαβάζοντας ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από λόγο του Ιωάννη Καποδίστρια: «Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και τού οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν»
Έπειτα  στο βήμα ανέβηκε ο συγγραφέας κ Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος αφού πρώτα ευχαρίστησε το κοινό για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της σημαντικής και ιδιαίτερης εκδήλωσης, στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναδρομή στη δύσκολη, επίπονη αλλά και μοναδική προσπάθεια της «Ελαίας», η οποία μέσα από μια μοναχική πορεία και πολλά εμπόδια, κατόρθωσε να βγάλει τη φωνή του Κυβερνήτη, εκδίδοντας ανέκδοτες επιστολές του Ι.Καποδίστρια. Ο κ.Κορνιλάκης προς έκπληξη του κοινού, παρουσίασε με αξιοσημείωτο τρόπο, τους δύο παράλληλους βίους, του Κ.Παλαιολόγου και του Ι.Καποδίστρια, το πώς πορεύθηκαν οι δύο άνδρες αλλά και το κοινό συγκλονιστικό τους τέλος της αυτοθυσίας, ενώ θα μπορούσαν και οι δύο να αποφύγουν το μαρτύριο.

Η εκδήλωση έκλεισε με το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ολοκληρώνοντας  κατά τον συγγραφέα, ένα κύκλο ομιλιών ανά την Ελλάδα, όπου μόνο για τον μήνα Mάϊο, περιελάμβανε ομιλίες σε Μετέωρα 12/5, Αλεξανδρούπολη 19/5, Γλυφάδα 22/5 και Θεσσαλονίκη 29/5.






ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΤ3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ TV100  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ





Μικρό οπτικοακουστικό χρονικό έργο-αφιέρωμα στη Ρωμιοσύνη, από το μαρτύριο των Αγίων Νέστωρα και Δημητρίου το 306μ.Χ στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη θυσία του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου. 

Ο τίτλος είναι αφιερωμένος στον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και στον πρώτο μεταβυζαντινό ηγέτη του Ελληνικού Έθνους, Ιωάννη Καποδίστρια.
Στο χρονικό έργο μέσα σε 11:30 περίπου λεπτά γίνεται μια ιστορική αναδρομή περίπου 1700 χρόνων των κυριότερων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην αυτοκρατορία και στα σημαντικότερα πρόσωπα που ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός.




ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ"