Blogger Widgets

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Να καθιερωθεί επίσημα από την πολιτεία η 27η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης του πρώτου της κυβερνήτη, του Ιωάννη Καποδίστρια


Του Παναγιώτη Καραμανώλη Αντιναυάρχου ε.α


Στις 27 Σεπτεμβρίου έκλεισαν 183 χρόνια από τη βάρβαρη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη και στυλοβάτη του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση της πατρίδος μας από τον τουρκικό ζυγό και τη σκλαβιά 400 ετών. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μία πολύπλευρη, ασκητική και πεφωτισμένη προσωπικότητα. Eνας χαρισματικός ηγέτης, βαθιά θρησκευόμενο άτομο, που είχε ενστερνισθεί την πραγματική χριστιανική φιλοσοφία.

 Μέσα στους 44 μήνες διακυβέρνησής του με το ήθος που τον διέκρινε, με την πολύπλευρη μόρφωσή του (πτυχιούχος Ιατρικής, Νομικής και Φιλοσοφίας), με τον φλογερό πατριωτισμό του, την ανιδιοτέλειά του και τις διπλωματικές του ικανότητες κατόρθωσε να βάλει τα θεμέλια ενός κράτους με σωστή διοίκηση, παιδεία, οικονομία, στρατό και δημόσια τάξη. Αυτόν τον μεγάλο και χαρισματικό άνθρωπο, πρότυπο πολιτικού ανδρός, τα αιώνια πολιτικά και κομματικά μας πάθη, το σαράκι της πατρίδος μας, με τις διαπλοκές, ραδιουργίες και ευλογίες των προστάτιδων δυνάμεων Αγγλίας και Γαλλίας, μας έβαλαν και τον δολοφονήσαμε, σταματώντας την πρόοδο του νεοσύστατου μικρού, αλλά ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Πέρασαν 183 χρόνια από την αποφράδα ημέρα (Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831) και μέσα σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, εκτός από την περυσινή (29-30 Οκτωβρίου 2013) λαμπρή κοινή εκδήλωση Ελλάδος και Ρωσίας για τη μνήμη του, όλες οι άλλες ήταν σκόρπιες και υποτονικές. Μέσα στη καταχνιά της καθημερινότητας και των δυσκολιών που περνάμε, αλλά και στη διάβρωση των ηθικών αξιών της εποχής μας, που εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία φέραμε, ένα σωστό μέτρο αντιμετώπισής τους είναι η προβολή του έργου του Καποδίστρια και της προσωπικότητάς του. 
Ο Ιωάννης Κορνιλάκης κατά τη διάλεξη του
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με θέμα
"Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής"

Γι’ αυτόν τον σκοπό θεωρείται σκόπιμο να καθιερωθεί επίσημα από την πολιτεία η 27η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης του πρώτου της κυβερνήτη, του Ιωάννη Καποδίστρια, με εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και όχι μόνον. Είναι ντροπή τα άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Βέλγιο, να τον τιμούν και να αναφέρονται στο έργο του και στη συμβολή του προς αυτά και εμείς να μην κάνουμε καμία αναφορά γι’ αυτόν. 

Εξαίρεση και φωτεινό παράδειγμα είναι το πρόσφατα μοναδικό σύγγραμμα του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αγιος της πολιτικής», στο οποίο έπειτα από προσπάθειες του συγγραφέα δημοσιεύονται οι εδώ και 170 χρόνια καταχωνιασμένες επιστολές του Καποδίστρια, στις οποίες παρουσιάζεται όλο το έργο του, καθώς και τα πλούσια ψυχικά χαρίσματά του και οι χριστιανικές αρετές του. [...]

www.kathimerini.gr