Blogger Widgets

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

“Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ υμών”

Στις 20 Ιανουαρίου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας συντάσσει την Προκήρυξη προς όλους τους Έλληνες, στην οποία διατυπώνει σε μία μόλις φράση, ολάκερο τον χαρακτήρα του και δεικνύει επίσης  στους Έλληνες που πρέπει να στραφούν για τη σωτηρία του Έθνους. Εκεί που ο ίδιος γνωρίζει από παιδί ακόμη, ότι οφείλονται τα πάντα. Λέγει: "Εάν ο Θεός μεθ' ημών, τις καθ' ημών;"

Δύο αιώνες μετά ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, παραμονές της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, πατά τα ιερά χώματα της Κέρκυρας και επαναλαμβάνει αυτό που σήμερα πολλοί λησμονούμε. «Eπαναλαμβάνομεν και ως ιδικό μας Πατριαρχικό χαιρετισμό τη βεβαιότητα του πρώτου Kυβερνήτου της Eλλάδος, του Kερκυραίου Iωάννου Kαποδίστρια, όταν, απευθυνόμενος, εξ Αιγίνης, για πρώτη φοράν στον ευλογημένο ελληνικό λαό το 1828, εξέφρασε μια βεβαιότητα και συγχρόνως ευχήν, “ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ υμών”»


Υποδοχή Οικ.Πατριάρχου στην Κέρκυρα και απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα που ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο


Kαι συνέχισε, απευθυνόμενος στους Mητροπολίτες, στις αρχές και στους προύχοντες της Kέρκυρας, παρόντες στην υποδοχή, αλλά και στα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης και στους δημοσιογράφους που κάλυψαν την υποδοχή στην άφιξη, με τα εξής φωτισμένα λόγια: «Eρχόμενοι από της Kωνσταντίνου Πόλεως εις εκείνην του Kαποδίστρια κομίζομεν, αντί παντός άλλου χαιρετιστηρίου λόγου, το μήνυμα ότι η μόνη βεβιωμένη και επιβεβαιωμένη αλήθεια είναι αυτή η πραγματικότης, ότι “εάν ο Θεός είναι μαζί μας, ουδείς μπορεί να είναι αντίθετος”»

Η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια γίνεται με μαθηματικά αυξανόμενο ρυθμό, όλο και πιο γνωστή σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος, μέσα από το μοναδικό στα χρονικά έργο της "Ελαίας" και την ανάδειξη της επιστολογραφίας του που έμεινε θαμένη για περίπου 180 χρόνια. Η αείμνηστη καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ελένη Κούκκου παρομοίαζε τις επιστολές αυτές ως Αποστολικά κείμενα. Και πώς να μην είναι.. Αφού ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας έκανε πράξη ολόκληρο το Ευαγγέλιο και ολοκληρωμένος ως αγιασμένη προσωπικότητα, ανεχώρησε την 27 Σεπτεμβρίου 1831 για τον Δημιουργό του. Η Ελλάδα έκτοτε δεν ξαναβρήκε τέτοιον άνθρωπο. 
Η ανάδειξη του Ι.Καποδίστρια και μέσα από τα λόγια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Άλλωστε το χρωστούμε στο αίμα του πάνω στο οποίο ζούμε 'μεις λεύτεροι σήμερα.

Σήμερα η Κέρκυρα εορτάζει. Εορτάζει και η Κύπρος. Εορτάζει ο Ελληνισμός, τον Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό. Αυτόν για τον οποίο είχε στο πρόσωπό του μεγάλη ευλάβεια ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εκείνον που στο πλατύσκαλο της εκκλησιάς του στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης με το αίμα του εξαγόρασε μια ελεύθερη Ελλάδα... (πάντως όχι αυτή που ζούμε σήμερα)

Ο Άγιος Σπυρίδων που εορτάζει σήμερα, αλλά και τόσο αγαπούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας να μας δίδει φώτιση.



H βράβευσις του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη για το έργο του και την ανάδειξη του Ιωάννου Καποδιστρίου, από τον σεβ.Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ.Νεκτάριο  με την Ανώτατη Τιμή της Ιεράς Μητρόπολης,  το Μεγαλόσταυρο του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού (†348). Η βράβευση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο (30) του 2013.



Τέλεση τρισάγιου στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα την 31-1-2013  υπέρ αναπαύσεως του Ιωάννη Καποδίστρια. Το τρισάγιο τέλεσε ο Ιερομόναχος π.Γεώργιος Αλευράς, πνευματικός της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους