Blogger Widgets

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Το οικόσημο του Ι.Καποδίστρια στον Ι. Κορνιλάκη (βίντεο)

Δύο αιώνες  έχουν περάσει (1816) από τη στιγμή που ο Αυτοκράτωρ της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΗ'  με τη λήξη του συνεδρίου της Βιέννης, τιμά τον Ι.Καποδίστρια για την σημαντικότατη προσφορά του, με το Οικόσημο της οικογενείας του Έλληνα διπλωμάτη, αποτυπωμένο σε ένα χρυσοποίκιλτο πιάτο. Είναι μια μικρή ανταπόδοση ευχαριστίας για την καίρια συμβολή του Ι.Καποδίστρια στην διατήρηση της ακεραιότητας της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής ειρήνης. Το Οικόσημο του Ιωάννη Καποδίστρια δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα μόλις εκείνος γεννήθηκε. Έκτοτε αποτελούσε και την επίσημη σφραγίδα του Ι.Καποδίστρια στην Ευρώπη.
Την 23η Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου "Καραϊσκάκη" Μαυροματίου Καρδίτσας,  το Οικόσημο του Ι.Καποδίστρια δημιουργείται ξανά, αυτή τη φορά για να τιμηθεί ο άνθρωπος που έφερε στους Έλληνες μετά από σχεδόν δύο αιώνες το ιδανικό πρότυπο του Έλληνα Κυβερνήτη. Είναι ο συγγραφέας Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος έφερε ξανά στο φώς τον Ι.Καποδίστρια, όχι μόνο από την δική του πένα, αλλά κυρίως μέσα από τη γραφίδα του ίδιου του Καποδίστρια.
Γι' αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο για τον Ελληνισμό, η αδελφότητα της ιστορικής Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου "Καραϊσκάκη" Μαυροματίου Καρδίτσας και η αδελφότητα της ιστορικής Ι.Μ. Πέτρας Καταφυγίου Καρδίτσας, δημιούργησαν ξανά μετά από δύο αιώνες,  ένα εξαιρετικής καλαισθησίας ψηφιδωτό που απεικονίζει το Οικόσημο του Ι.Καποδίστρια, με σκοπό να προσφερθεί στον κ.Κορνιλάκη την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Η ευλογία για τη δημιουργία του ήταν του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Πέτρας Γέροντα Διονυσίου. Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος και ο π. Ταρσίζιος (με ιδιαίτερη εκπαίδευση στα βυζαντινά μικροψηφιδωτά), είναι  αυτοί που με την ιδιαίτερη τέχνη τους, το μεράκι και την αγάπη τους δημιούργησαν αυτό το κόσμημα τιμώντας τον Κυβερνήτη του Έθνους. 
Μαζί με το οικόσημο φιλοτεχνήθηκε και το πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια το οποίο και φυλάσσεται στην Ι. Μ. Πέτρας.  

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία η Καθηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Γερόντισσα Διοδώρα (η οποία έλαβε πρόσφατα την Ελληνική υπηκοότητα από τα χέρια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας), ευχαρίστησε τον κ.Κορνιλάκη για το έργο του και εξήρε την "Ελαία" για την μεγάλη προσφορά της στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ο κ.Κορνιλάκης αφού ευχαρίστησε τις αδελφότητες των δύο Ιερών Μονών και τους δημιουργούς, τόνισε ότι αυτό το ψηφιδωτό Οικόσημο, μπορεί να παραλαμβάνεται από τον ίδιο, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Ύστερα πραγματοποιήθηκε περιφορά της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου γύρω από τον ομώνυμο ναό της Ιεράς Μονής, ενώ την πομπή συνόδευε το οικόσημο και το πορτραίτο του Ι.Καποδίστρια, βασταζόμενο από Μοναχούς της Ι.Μ. Πέτρας αλλά και τον κ.Κορνιλάκη.

Στη συνέχεια περισσότεροι από 400 προσκυνητές χάρηκαν όλες τις εκδηλώσεις, και παρακάθισαν σε τράπεζα που οργανώθηκε με τις άοκνες εργασίες της Ηγουμένης και Γερόντισσας Διοδώρας.

***Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου βαπτίστηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. 
Πριν ακριβώς 190 χρόνια στις 23 Απριλίου 1827, ανήμερα της γιορτής του, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης άφησε την τελευταία του πνοή. Την ίδια στιγμή, Απρίλιος του 1827, το Έθνος καλούσε τον Καποδίστρια για να αναλάβει τις τύχες του***



























Επιμέλεια: Βασίλης Κωστούλας
Φωτογραφία: Μάριος Αρβανίτης