Blogger Widgets

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Τα τρία γεγονότα που έζησε ο Άγιος Πορφύριος ως Δικαίος των Καυσοκαλυβίων


Γράφει ο Ιερομ. Γεώργιος Αλευράς*
romfea.gr

Ο Άγιος Πορφύριος ήρθε στα Καυσοκαλύβια την 1η Οκτωβρίου/19 Σεπτεμβρίου 1991 για τελευταία φορά, για να βιώσει τις τελευταίες ημέρες τις επίγειας ζωής του στον τόπο της πνευματικής του αναγέννησης.

Στο διάστημα αυτό τον 2 μηνών που παρέμεινε στα Καυσοκαλύβια και με την ιδιότητα του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων, έζησε και τρία μεγάλα γεγονότα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το πρώτο ήταν η κοίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου στις 2 Οκτωβρίου 1991.

Το δεύτερο ήταν η εκλογή του νέου Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις 22 Οκτωβρίου 1991 και η ενθρόνισή του την 2α Νοεμβρίου 1991.


Το τρίτο σπουδαίο γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η κοίμηση του Αγίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη την 21η Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Για τον μεν Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια, όταν πληροφορήθηκε την κοίμησή του, ότι ήταν μία μεγάλη πνευματική προσωπικότητα και ότι ήταν ένας ευλογημένος άνθρωπος…

Όταν πληροφορήθηκε την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου, δοξολόγησε τον Θεό και είπε ότι στις ημέρες μας θα έχουμε ένα καλό τιμονιέρη στο καράβι της Εκκλησίας.

Αν και υπήρξαν αντίθετες γνώμες εκείνη τη στιγμή από το ίδιο το περιβάλλον του Γέροντα, ο ίδιος ο γέροντας έδειξε να μην ανησυχεί.

Μάλιστα ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε εμείς;». Δηλαδή έδειξε εμπιστοσύνη στον Θεό για την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου.

Αν και αυτό το περιστατικό το έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν, επειδή οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα, το αναφέρω ξανά γιατί η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως».

Όταν ο Άγιος Πορφύριος πληροφορήθηκε μετά από λίγες ημέρες την κοίμηση του Γέροντος Ιακώβου, είπε ότι είναι ένας πολύ μεγάλος Άγιος διότι ήταν απλός. «Τώρα είναι δικός μας, γιατί είναι παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γνωρίζουμε στην ιστορία του Αγίου Ιακώβου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Άγιος Γέροντας προφήτεψε την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου με τη Χάρη και τη βοήθεια του Αγίου Δαβίδ.

«Εσύ θα γίνεις Πατριάρχης! Θα ποιμάνεις την Εκκλησία του Χριστού, και σου εύχομαι, σαν Πατριάρχης, να επισκεφτείς το μοναστήρι του οσίου Δαβίδ».

Η αγιοκατάταξη των τριών Αγίων Γερόντων Πορφυρίου, Παϊσίου, Ιακώβου δείχνει την αγάπη και την προστασία του Θεού για την Ορθόδοξη εκκλησία και όχι μόνο.

Δείχνει ότι ο Θεός έδειξε μέσα από αυτούς του πολύ μεγάλους Αγίους, την μέριμνα και την προστασία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφέρω ότι ο Άγιος Πορφύριος και ο Άγιος Παΐσιος, είχαν κατά δική τους ομολογία λάβει Χάρη από δύο Αγίους Ρώσους Γέροντες.

Ο μεν Άγιος Πορφύριος από τον Γέροντα Δημά, άγνωστος για πολλούς, αλλά Άγιος ασκητής, κατά τον Άγιο Πορφύριο, μέσα από τον οποίο έζησε την προσωπική του Πεντηκοστή.

Ο δε Άγιος Παΐσιος είχε τα ίδια βιώματα με τον Γέροντα Τύχωνα.

Από τη στιγμή που έμαθα από τον Άγιο Πορφύριο τη σχέση του με τον Άγιο Γέροντα Δημά τον Ρώσο, έτρεφα πάντα αισθήματα αγάπης για τον Ρωσικό λαό και την Εκκλησία της Ρωσίας.

Ένιωθα από τότε τη Ρωσία ως δεύτερή μου πατρίδα.

Σήμερα ως Δικαίος της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου, να καταθέσω αυτά τα λίγα λόγια, ως αυτόπτης μάρτυρας δίπλα στον Άγιο Πορφύριο, χάριν της ενότητος, μιας και ένα μήνα μετά την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου, ο Άγιος Πορφύριος αναχώρησε για τους ουρανούς, με την Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού Χριστού, το «Ίνα ώσιν έν».

* Ο π. Γεώργιος είναι Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Καυσοκαλυβίων