Blogger Widgets

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Αρχιεπίσκοπος: ''Μήπως το Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου έγινε για κάτι μεγαλύτερο;'' (ΦΩΤΟ)


Μήλεσι | Θάνος Θανόπουλος

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 επί τη εορτή της μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου, ημέρα κατά την οποία άγει τα Ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) στο Μήλεσι Αττικής.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.


Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, πλαισιούμενος από τον Α' Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμο Κάρμα και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, παρέστη και ο υποτακτικός του Αγίου Πορφυρίου, Ιερομόναχος Γεώργιος πρ. Δικαίος της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλύβιων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εκ μέρους των Αρχιερέων τις ευχές στον Μακαριώτατο μετέφερε ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος.

Επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ευχήθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμέων και του προσέφερε ένα βιβλίο για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και ένα βιβλίο με μελέτες για την άλωση της Πόλεως.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας για τα καλά του λόγια και όλους τους Αρχιερείς που τον τίμησαν με την παρουσία τους, τους Ιερείς που σήμερα λειτούργησαν και το πλήθος των πιστών που συνέρρευσε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους εόρτασε τα ονομαστήρια του στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

"Επέλεξα σήμερα να λειτουργήσουμε σε αυτό το Ναό για να θυμηθώ εγώ, αλλά πιθανόν και άλλοι εκκλησιαζομένοι, στιγμές που είχα ανταλλάξει απόψεις με τον π. Πορφύριο. Συμφωνώ απόλυτα ότι το όνομα που μας δίνει η Εκκλησία είναι κάτι ιερό και πρέπει να το τιμούμε" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

"Γνωρίζοντας τον Άγιο Πορφύριο και ευεργετημένος από αυτόν, θα ήθελα να σας κάνω μία πρόταση φεύγωντας και προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου, κάντε έναν λογισμό λίγο περίεργο. Αν η μορφή του Αγίου Πορφυρίου έχει κάποια διαφορά από τις μορφές των άλλων Αγίων μας. Θα τον δείτε στο πρόσωπο να υποφώσκει το χαμόγελο. Σπάνιο φαινόμενο αυτό στις μορφές των Αγίων μας" πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

"Ο π. Πορφύριος ήταν ανθρώπινος, περισσότερο από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Θέλησα λοιπόν σήμερα να κάνουμε αυτή την αρχή, για να δούμε το μεγάλο του έργο, όχι το οικοδομικό, όσο το τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια αλλά και συγχρόνως να προβληματιστούμε. Τέτοιους χώρους τους έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για κάποιο σκοπό. Δεν τους έκαναν για να έχουμε ένα μουσείο που να ερχόμαστε και να προσκυνάμε. Όχι ότι αυτό είναι κακό, αλλά δίνει έναν αέρα στους κληρικούς που θέλουν να εργαστούν και ακόμα περισσότερο σε αυτούς που έχουν όραμα για την Εκκλησία" συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: "Αυτός ο χώρος μέσα στις σκέψεις και τα σχέδια του Αγίου Πορφυρίου πιστεύω ότι δεν θα τον δικαιολογούσαμε αν του δίναμε ένα σκοπό, ότι είναι απλώς για να ερχόμαστε να εκκλησιαζόμαστε και να φεύγουμε. Ο π. Πορφύριος έβλεπε στο παρελθόν αλλά έβλεπε και στο μέλλον. Σήμερα θα ήθελα να σας βάλω και ένα ερωτηματικό, αυτός ο χώρος μήπως είναι ένας χώρος που ζητάει ο π. Πορφύριος να είναι με το πνεύμα του μέσα εδώ να καθοδηγεί, να δίνει πορεία, που θα βοηθάει την Εκκλησία σε όλες τις επιλογές τις που απαιτούν τα χρόνια μας και η εποχή μας; Αυτή ήταν η σκέψη μου, αφενός μεν να τιμήσουμε τον Άγιο Πορφύριο αλλά ταυτοχρόνως μήπως αυτός ο χώρος έχει γίνει για κάτι πολύ μεγαλύτερο;"

Πηγή: romfea.gr