Blogger Widgets

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Σήμερα 26-2-2011 στην εορτή του Γέροντα Πορφυρίου και γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τον ρόλο που έχει η τεχνολογία στη ζωή μας για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στην καθημερινότητά μας και για τον τρόπο που γίνεται η χρήση της σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον. Είναι άλλωστε ορθή η φράση που χρησιμοποιούν κάποιοι Αγιορείτες Πατέρες για την διάκριση στο θέμα της τεχνολογίας.

    "Το μαχαίρι μπορεί να σκοτώσει αλλά το μαχαίρι κόβει και το ψωμί"

    Σήμερα στην εορτή του Γέροντα είναι αναγκαίο να επισημανθούν κάποιες θέσεις του Γέροντα για το θέμα αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο κοινό , ίσως και καθόλου γνωστές, και είναι θέσεις- μαρτυρία προς το πνευματικό του παιδί , Αρχιμανδρίτη Πάτερ Γεώργιο Αλευρά.

Ο Γέρων Πορφύριος
Ο Αρχιμανδρίτης Πάτερ Γεώργιος Αλευράς

    Είναι πολυσήμαντες θέσεις που είχε ο Γέροντας Πορφύριος με τη φώτιση του Θεού και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, ώστε να δίνει το θέμα στην πραγματική του διάσταση και μας μεταφέρονται από τα χείλη του Πατρός Γεωργίου  όπως ο ίδιος τα έζησε.

    " Ίσως ο κόσμος που αγαπά και σέβεται τη μορφή του Γέροντα Πορφυρίου δεν γνωρίζει ότι τον Μάρτιο του 1986 ο Γέρων Πορφύριος έφερε στο κελάκι του στη Μαλακάσα  έναν υπολογιστή  και με κάλεσε να με ρωτήσει τη γνώμη μου για το μηχάνημα αυτό.
    Προσωπικά μη γνωρίζοντας σχεδόν τίποτα εγώ για το θέμα αυτό  ξαφνιάστηκα όταν με ρώτησε
-Τι λες Θοδωρή* (Θοδωρής ήταν το τότε κοσμικό όνομα του Πάτερ Γεώργιου) για αυτό το μηχάνημα ;
Μην έχοντας κάτι να απαντήσω αλλά περιμένοντας την φωτισμένη απάντηση του ο Γέροντας με πρόλαβε.
-Αυτό, να γνωρίζεις, ότι θα βοηθήσει πολύ την Εκκλησία.

   Ο Θεός επειδή προγνωρίζει και δεν προορίζει, φώτισε τον Άγιο Γέροντα να δει ότι με την ορθή και διακριτή χρήση της τεχνολογίας η Εκκλησία μας μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα, φτάνει όμως αυτά και πολύ δύσκολα εργαλεία να είναι στα σωστά χέρια και να έχουν έμπειρους οδηγούς. Ο Γέρων Πορφύριος ήταν ο πρώτος που έφερε στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους τον πρώτο υπολογιστή , ενώ στη Μαλακάσα είχε εγκαταστήσει δύο γραμμές τηλεφώνου για να εξυπηρετεί τον κόσμο όσο τον βοηθούσε η υγεία του και στα Καυσοκαλύβια μια γραμμή τηλεφώνου για να επικοινωνεί μόνο με τα πνευματικά παιδιά του. Στα πνευματικά του τέκνα όμως , θέλοντας να δώσει το νόημα της διάκρισης και της ορθής χρήσης, τον πρώτο καιρό μας απαγόρευε να χρησιμοποιούμε ακόμα και το τηλέφωνο, γιατί έπρεπε να συνειδητοποιήσουμε ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται προς Δόξαν Θεού, για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας και όχι για την προσωπική μας ευαρέσκεια και περιέργεια.


Το διαδίκτυο έγινε γνωστό σε εμάς χάρη στην τεχνολογία, όμως για τους Αγίους της Εκκλησίας η επικοινωνία του Θεού με τους ανθρώπους ήταν γνωστή με τη φώτιση του Θεού από καταβολής κόσμου, διότι δια μέσου των προφητών εμίλησε το Άγιο Πνεύμα και άνοιξε το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Θεού και ανθρώπων.


Οι προφήτες είναι άνθρωποι που μεταφέρουν μηνύματα του Θεού στους ανθρώπους μέσα στην ιστορία, δηλαδή ένα πνευματικό "διαδίκτυο" για να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο σύγχρονο όρο".




   Ο σημερινός κόσμος ταλανίζεται από πολυεπίπεδη σύγχυση και είναι ακριβώς αυτή η σύγχυση αποτέλεσμα της μη διάκρισης. Η τεχνολογία είναι εργαλείο-ευλογία του Θεού προς τον άνθρωπο, εναπόκειται στην δική μας όμως διάκριση η χρήση της. Ο άνθρωπος με τη δική του διάκριση έφτιαξε την πυρηνική βόμβα, έφτιαξε όμως και χρήσιμα για την ανθρωπότητα επιτεύγματα.

   Ο Γέρων Πορφύριος με μια ζωή γεμάτη παρακαταθήκες μας έδωσε το στίγμα, τον τρόπο και το νόημα της τεχνολογίας. Είναι δώρο Θεού αλλά όπως όλα τα δώρα, έτσι και η τεχνολογία θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον άνθρωπο, γιατί εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πως θα τη χρησιμοποιήσουμε.

   Ας είναι η σημερινή ημέρα αφορμή να ευχόμαστε ώστε να βάλουμε την Εν Χριστώ διάκριση στη ζωή μας, και ο Γέρων Πορφύριος να μας καθοδηγεί στο τρικυμισμένο πέλαγος του βίου μας.

Οι "ασυρματιστές" του Θεού Γέροντες Πορφύριος και Παϊσιος
ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ:
Κάποτε επισκέφθηκαν τον Γέροντα Παϊσιο προσκυνητές για να τους βοηθήσει πνευματικά.
-Τι ήρθατε σε μένα, τους απάντησε χαριτολογώντας ο Γέροντας και συνέχισε
-Εγώ έχω ασπρόμαυρη τηλεόραση.Να πάτε στον Πορφύριο που έχει έγχρωμη και δορυφορική !!!