Blogger Widgets

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Π.Μπεγλίτης: Εμμέση προειδοποίηση στην Τουρκία για σύγκρουση

'Eμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι η πολιτική και οι τακτικές απειλών, αποβατικών ασκήσεων κλπ. που ακολουθεί οδηγούν σε σύγκρουση με την Ελλάδα, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσής του έχει ως εξής:

"Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων, με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και νοοτροπία που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων στην περιοχή μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της".

Δηλαδή η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών! Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός Άμυνας προειδοποιεί εμμέσως ότι η πολιτική της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε "θερμή κρίση".Για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και την ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της:"Eίναι μάλλον παράδοξο στη σημερινή συγκυρία η Ελλάδα να εξακολουθεί να εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεν είπε ότι θα αντιταχθεί η Ελλάδα σ΄ αυτή τη προοπτική, τόνισε όμως σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" ότι υπό τις παρούσες συνθήκες “δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια”.

Είναι η πρώτη μερική διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την μέχρι σήμερα "εν λευκώ" υποστήριξη εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ορισμένα αποσπάσματα από την (καλή...) συνέντευξη:-Για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τις απειλές προς Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, τις αποβατικές ασκήσεις των Τούρκων:

"Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ισχυροποιούμε την αποφασιστικότητά μας για την απόκρουση κάθε προσπάθειας που θα αμφισβητούσε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας.

Η εθνική μας στρατηγική στηρίζεται στην εξωτερική πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών, στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για την απόκρουση οποιοδήποτε κινδύνου και σ’ένα στέρεο εθνικό μέτωπο. Είναι στρατηγικής ουσίας και όχι ρητορικών διακηρύξεων.

Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων, με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και νοοτροπία που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων στην περιοχή μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της".

Για την άμυνα της Κύπρου:

-“Βρίσκεται σε ισχύ η ιστορική και εθνική ευθύνη της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει κατά συνέπεια η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, γιατί όπως είπα και πρόσφατα κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας."

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας:

-“Είναι γεγονός ότι οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν ληφθεί οι αποφάσεις το 1999 για την ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Η δυναμική της διεύρυνσης έχει ανακοπεί και όλο το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεν μπορώ να σας προβλέψω πως θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σε 2-3 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, ώστε η εθνική μας στρατηγική να διατηρεί την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.

-Για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ:

"Ο στόχος της αναβάθμισης των σχέσεων μας αποτελεί βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και θα την υπερασπισθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Η επιλογή μας αυτή δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ούτε ετεροπροσδιορίζεται από το κλίμα στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Τουρκία και τον Αραβικό κόσμο. Προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή μου η υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχουμε συγκροτήσει κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες διερευνούν όλα τα δυνατά πεδία συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr