Blogger Widgets

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή οθωμανικών περιουσιών ζήτησε από Ελλάδα ο Ρ.Τ.Ερντογάν!

Ένα ακόμα «σεμινάριο» του τρόπου με τον οποίο ένα κράτος ασκεί την εξωτερική του πολιτική, προσέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την πρόσφατη "γενναιόδωρη", όπως κάποιοι έτρεξαν να την χαρακτηρίσουν, πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για την επιστροφή των ακίνητων ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας.

Πριν καλά καλά περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα από τις δηλώσεις του Ερντογάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε την επιστροφή των οθωμανικών ακινήτων στους «ομογενείς τους» όπως τους αποκάλεσε που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου «Ελπίζουμε πως αυτά τα σημαντικά βήματα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους». Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ακίνητη περιουσία είναι ουσιαστικά η περιουσία των τζαμιών που βρίσκονται ανα την Ελλάδα, τα οποία όμως πρέπει να είναι σε λειτουργία.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ευχαριστήσει προχτές τον Τούρκο ομόλογο του για την «γενναία» κίνηση του κατά την διάρκεια της τηλεφωνική συνομιλίας που είχαν επ’ ευκαιρία του τέλους του Ραμαζανιού.

Ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική πλευρά χειρίστηκε το θέμα, προβάλλοντας την επιστροφή των ακινήτων ως απόδειξη της νέας κυβερνητικής πολιτικής σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας, αποτελεί μία κλασική επιχείρηση "γοητείας" της διεθνούς κοινής γνώμης. Με τη δημοσιότητα ποου έδωσε στο θέμα η τουρκική κυβέρνηση πίστεψε ότι θα μπορούσε να ξεγελάσει τα ΜΜΕ και τους δικαιούχους για τις αληθινές της προθέσεις. Ουσιαστικά αυτό που δεν έκανε η τουρκική κυβέρνηση ήταν να εξηγήσει στα διεθνή ΜΜΕ τον αληθινό λόγο για τον οποίο προέβη σε αυτή την μεγάλη "υποχώρηση".

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ το μυστικό που κρύβεται πίσω από την "γενναιόδωρη" κίνηση του Ερντογάν είναι ότι το τουρκικό κράτος με την εφαρμογή του νέου νόμου θα βγει οικονομικά κερδισμένο καθότι για τα ακίνητα των μή μουσουλμάνων που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής τους αξίας.

Η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί τελικά στους δικαιούχους είναι σε ποσοστό το 1/5 των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν σε αυτούς λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Τούρκο γενικό διευθυντή Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ.

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με την κίνηση αυτή είναι να εκβιάσει τους Έλληνες που διεκδικούν τις περιουσίες τους στην Τουρκία, να αναστείλουν την δικαστική διεκδίκηση αυτών στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού σύμφωνα με τον Τούρκο προιστάμενο της υπηρεσίας Βακουφίων η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί στους δικαιούχους θα είναι το 20% των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν βασιζόμενος στην γνωστή από ότι φαίνεται προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού για "ταχεία επίλυση των προβλημάτων" ευελιπστεί να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική ισχύ του τουρκικού προξενείου στην Θράκη μέσω των επιτροπών διαχείρησης της περιουσίας αυτής, χωρίς ουσιαστικά να δώσει τίποτα.

Με απλά λόγια για άλλη μία φορά τουρκική διπλωματία κατάφερε να ξεγελάσει την διεθνή και ελληνική κοινή γνώμη προβάλλοντας την ψευδή εικόνα μίας χώρας που σέβεται τις μειονότητες της και επιθυμεί να αποκαταστήσεις τις αδικίες του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά, εμείς για άλλη μία φορά πέσαμε στην παγίδα της "μετανοιωμένης" Τουρκίας υποδεχόμενοι τις "γενναιόδωρες" κινήσεις των γειτόνων μας, χωρίς να βλέπουμε αυτά που κρύβονται πίσω από την καλοσύνη τους, χωρίς να αναρρωτιόμαστε για ποιό λόγο αποφασίζουν οι Τούρκοι να υποχωρήσουν τώρα από τις θέσεις τους.

Όπως επανηλλημένες φορές έχει αποδείξει η ιστορία αυτό συμβάνει, γιατί πολύ απλά έχουμε μάθει να εθελοτυφλούμε να μην αντιλαμβανόμαστε τους μακροπρόθεσμους στόχους των γειτόνων μας και επειδή είμαστε δυστυχώς ευκολόπιστοι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr