Blogger Widgets

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στη τελική φάση οι προετοιμασίες για το πετρέλαιο.Ρωσία και Γαλλία μπαίνουν στο παιχνίδι

Η κινητικότητα στο Κυπριακό αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο με διμερείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν την πληροφορία ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενδέχεται να κλείσει τους δύο ηγέτες σε μία έπαυλη στη Νέα Υόρκη, και να μην φύγουν από εκεί έως ότου βρεθεί λύση.

Κινητικότητα παρατηρείται στο κυπριακό και όσο πλησιάζει η ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, ημέρα που η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο, στο οικόπεδο 12 ( ή «Οικόπεδο Αφροδίτη»_ όπως επισήμως έχει ονομασθεί) Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Noble Energy έχουν ετοιμάσει (όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή») τους σχετικούς χάρτες για το σημείο που θα στηθεί η πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου, το σημείο που θα μεταφέρεται το προσωπικό με ελικόπτερα και πώς θα λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο η συνεργασία με τους Ισραηλινούς.



Ρωσία και Γαλλία μπαίνουν στο παιχνίδι

Οι έρευνες θα αρχίσουν και θα συνεχισθούν χωρίς χρονοτριβή, είναι απάντηση της Λευκωσίας στις τουρκικές απειλές που εκτοξεύονται και κυρίως για να αποτραπεί ο κίνδυνος η Τουρκία, με δήθεν ανάθεση του ψευδοκράτους, να προχωρήσει έναρξη εργασιών για εξόρυξη φυσικού αερίου, σ ένα ή περισσότερα οικόπεδα στα παράλια της Βόρειας Κύπρου.

Η Λευκωσία όμως ετοιμάζεται και για κάτι άλλο. Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι είναι έτοιμες οι προκηρύξεις αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα εντός της ΑΟ Κύπρου.
Ήδη, σύμφωνα με τη «Σημερινή», η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές τόσο με τη Γαλλία, όσο και με τη Ρωσία για παραχώρηση στις χώρες αυτές ένα ή και περισσότερα οικόπεδα. Στόχος είναι να εμπλακούν περισσότερα κράτη στη διαχείριση των φυσικών κοιτασμάτων της Κύπρου, ώστε να υπάρξει ισχυρή διεθνή θωράκιση στις έρευνες για
πετρέλαιο.


tovima.gr