Blogger Widgets

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε ελληνοτουρκική κρίση;


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πιο καθαρά δεν θα μπορούσε να το πει ο Ερντογάν,ότι η αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία στη Κύπρο,θα οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοτουρκικών!

Η σχετικά αναφορά έγινε σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο στη Κύπρο,όπου παριστάνει ότι ασκεί στρατιωτική πίεση για να πείσει την τουκική κοινή γνώμη ότι κάτι κάνει.

Μία φρεγάτα και μία κορβέτα συνοδεύουν το …αρχαίο Πίρι Ρέϊς μέχρι τα 25 ή 30 μίλια από την εξέδρα της Noble Energy, “μπαίνουν” για λιγο στο οικόπεδο 12 και πάλι πίσω! Στη πρώτη τους προσέγγιση στο οικόπεδο 12 το Πίρι Ρέϊς και τα πολεμικά πλοία που το συνόδευαν βρέθηκαν υπό τη στενή επιτήρηση αμερικανικών,ισραηλινών, βρετανικών και ρωσικών πλοίων!

Η περιοχή ασφαλείας των 5 μιλίων που έχουν επιβάλει οι ισραηλινοί γύρω από τη πλατφόρμα της Noble Energy, είναι απροσπέλαστη και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι το νταηλίκι και ο τσαμπουκάς δεν αρκεί για να την παραβιάσουν τα τουρκικά πολεμικά. Είναι μεγάλη απόφαση να ρισκάρει μια στρατιωτική αναμέτρηση με το Ισραήλ και όσο κι αν φωνάζει, ο Ερντογάν δεν δείχνει αποφασισμένος για κάτι τέτοιο. Επιπλέον ακόμη και οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις που εγείρουν για να έχουν μερίδιο στις πηγές ενέργειας νότια της Κύπρου ,δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

“Παιχνίδι” βέβαια γίνεται. Οι αμερικανοί τους έδωσαν uav και την αντιπυραυλική ασπίδα,χθες μόλις τα Ηνωμένα Έθνη …προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μοιρασιά του φυσικού αερίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αν τους ζητηθεί! Παρόλα αυτά η Άγκυρα δείχνει να μην έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην υπόθεση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μ΄ αυτά τα δεδομένα ο Ερντογάν ,δεν μίλησε τυχαία για “κίνδυνο επιδείνωσης στα ελληνοτουρκικά”. Κι αυτό το γνωρίζουν στην Αθήνα και στο ΥΕΘΑ,όπου υπάρχει ανησυχία. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας θα στραφεί σύντομα στη περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και στα 200 επιπλέον ναυτικά μίλια ΑΟΖ που διαθέτει η Ελλάδα, λόγω της θέσης του μικρού και πανέμορφου νησιού. Η Τουρκία κυριολεκτικά “λυσσάει” μ΄ αυτό το μικρό νησί-αγκάθι μέσα στο ρουθούνι της. Και θα κάνει τα πάντα για να πείσει ότι το παραμύθι της ανάγκης ζωτικού χώρου που χρόνια τώρα “πουλάει” επιβάλει να παραβιαστεί κάθε έννοια νομιμότητας ,για χάρη της!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από την Ελλάδα καθώς οι ανατολίτικες κορώνες έχουν βρει πρόθυμα αυτιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη,που δεν θέλουν να χάσουν εντελώς την όλο και πιο “άτακτη” τα τελευταία χρόνια Τουρκία. Ξέρουν όμως όλοι αυτοί ότι πρέπει να κινηθούν έξω και πέρα από τι Διεθνές Δίκαιο, στο όνομα του οποίου κάνουν διαρκώς πολέμους. Και για να δικαιολογηθεί αυτό το ατόπημα ένας τρόπος υπάρχει:να ασκηθεί στην Ελλάδα στρατιωτική πίεση, να προκληθεί μια σοβαρή κρίση που ειδικά τώρα στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα θα είναι ακόμη ένας βραχνάς και τελικά να καθήσουμε να …συζητήσουμε.

Το σενάριο δυστυχώς δεν είναι φαντασίας. Το ερώτημα που λογικά πρέπει να μας βασανίζει είναι ένα:είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση;

Δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες και αριθμούς που πολλοί γνωρίζουν και καλά κάνουν και δεν δημοσιοποιούν. Το ζητούμενο σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι οι αριθμοί και τα ποσοστά διαθεσιμότητας. Είναι η αποφασιστικότητα .ο σχεδιασμός και η προσήλωση στην επίτευξη στόχων που εκ των προτέρων έχουν καθοριστεί. Ελπίζουμε ότι αυτά υπάρχουν και δεν έχουν θυσιαστεί στο βωμό της οικονομικής σωτηρίας της χώρας. Γιατί αν σε κάποιους διαφεύγει, πρέπει να διασωθεί ολόκληρη η χώρα. Άρα και το Καστελόριζο.

onalert.gr