Blogger Widgets

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ωμός εκβιασμός


Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, όπως προέκυψε και μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας με τους επικεφαλής της τριμερούς, αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Η τρόικα, πιέζει την κυβέρνηση για άμεση εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι τροϊκανοί επεσήμαναν στους υπουργούς ότι οι εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολλές, ενώ διαπίστωσαν ότι οι βασικές προτεραιότητες που είχαν θέσει κατά την τελευταία τους επίσκεψη στις αρχές του Σεπτέμβρη έμειναν επί μακρόν στον «πάγο».


Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία, ενώ οι ίδιοι μετά λύπης διαπίστωσαν στασιμότητα και στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι επικεφαλής της τριμερούς φέρονται να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το εάν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, όπως φυσικά και εάν αυτά επαρκούν για να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη μείωση του ελλείμματος του 2011.

Αμφιβολίες εξέφρασαν και για το κατά πόσο θα αποδώσει η εργασιακή εφεδρεία. Οι τροϊκανοί παραμένουν δύσπιστοι ως προς το μέτρο αυτό και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να στερείται της απαραίτητης αποφασιστικότητας για να επιβάλλει τα μετρά τα οποία έχει υποσχεθεί…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της τρόικα έμειναν αρκετά δυσαρεστημένοι διότι η κυβέρνηση τους παρουσίασε μία λίστα, εκ των 151 φορέων του Δημοσίου, η οποία περιλαμβάνει 300 εργαζόμενους, την ώρα που η ελληνική πλευρά είχε υποσχεθεί 3.500.

Στο πλαίσιο αυτό, το χάσμα ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και τροϊκανούς μοιάζει αγεφύρωτο, γεγονός που οδηγεί στην εξέταση της κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο, κάτι που θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής.

Η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά το κυβερνητικό επιτελείο, με το να ζητά την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο, εάν το μέτρο της εφεδρείας δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, με στόχο την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του Δεκεμβρίου.

Υπό τις ασφυκτικές αυτές πιέσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής καλείται να λάβει σκληρές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικα αναμένουν από την κυβέρνηση να εκθέσει λεπτομερώς τον τρόπο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζομένους του στενού και ευρύτερου Δημοσίου, ενώ παράλληλα αναμένουν να διατυπωθούν με κάθε σαφήνεια τα δημοσιονομικά μέτρα για το επόμενο έτος.




zougla.gr