Blogger Widgets

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκεμέν Μπαγίς: Η ελληνική απάντηση στους λεονταρισμούς του… Ευρωπαίου


Απλή, έμμεση, αλλά σαφέστατη, ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στους απαράδεκτους λεονταρισμούς που εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Εγκεμέν Μπαγίς.
Χωρίς να ασχοληθεί και πολύ μαζί του, ο Έλληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Ελευσινιώτης, μετέβη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στο Αρχηγείο Στόλου για να διενεργήσει επιθεώρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας. Το τι διαπίστωσε ο αρχηγός είναι καλά γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων και δεν διαφέρει σε τίποτε με την εικόνα που παρουσίασε ο ελληνικός Στόλος προ καιρού, όπου ενώ η φημολογία ήθελε τα ελληνικά πλοία… ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων, ξαφνικά εμφανίστηκαν να πλέουν κανονικότατα και να εκτελούν επιχειρησιακές ασκήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Αιγαίου.

Τι είπε όμως ο Μπαγίς; Ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τον Στόλο της για να σταματήσει τις έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις απαράδεκτες δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Ζαμάν» ο χαμηλού πνευματικού επιπέδου – όπως αποδεικνύεται – Τούρκος, επιχείρησε σύνδεση με το θέμα των S-300 υπονοώντας ότι η ελληνική πλευρά τρομοκρατήθηκε και υποχώρησε.
Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι ο άνθρωπος είναι… περιορισμένης ευθύνης, αφού αδυνατεί να κατανοήσει ότι άλλο πράγμα η απόφαση υποχώρησης κι άλλο η μαχητική και επιχειρησιακή αξία, αλλά και διότι απειλεί τους πάντες με επίδειξη της τουρκικής… ναυτοσύνης! Έχει και χιούμορ, του το αναγνωρίζουμε. Εάν είναι τόσο καλοί όσο υποστηρίζουν αμετροεπείς και συμπλεγματικοί γείτονες κυβερνητικοί, καλό θα ήταν να αρχίσουν να αναλογίζονται τι θα γινόταν εάν η ελληνική πολιτική ηγεσία είχε αποφασίσει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με στρατιωτικά μέσα η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.
Και για να μην κατηγορηθούμε κι εμείς για λεονταρισμούς, μπορεί να ρωτήσει τον Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, τον Τούρκο επιτελάρχη την εποχή της κρίσης των Ιμίων, τι είχε δηλώσει για το ενδεχόμενο σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο χώρες, λόγω των «πρωτοβουλιών» που είχε λάβει η αλήστου μνήμης Τανσού Τσιλέρ…
Θα πρέπει επίσης να σκεφτεί ο Μπαγίς ότι οι απειλές που εκτοξεύει δεν απευθύνονται μόνο στην αδύναμη στρατιωτικά, λόγω μεγέθους και αναλογικά, Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν αντιλαμβάνεται ο αφελής… «Νεότουρκος» ισλαμικής κοπής, ότι οι απειλές του βρίσκουν ακροατήριο στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ. Εάν πια είναι τόσο ισχυρή η Τουρκία να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που εμπλέκονται πλέον στην περιοχή σε επίπεδο ζωτικών συμφερόντων, τότε σημαίνει ότι οι γεωστρατηγικές ισορροπίες έχουν τόσο πολύ αλλάξει, χωρίς να το αντιληφθούμε, και ότι ο κόσμος οφείλει πλέον να προσκυνήσει τον πολυχρονεμένο ηγεμόνα της περιοχής ο οποίος φοράει και… καλαίσθητο φέσι.
Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Μπαγίς και για το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Μπεγλίτη στο Ισραήλ, από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει δεκτός, όπως ανακοινώθηκε, από τον πρόεδρο, της χώρας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό του και άλλους 2-3 κορυφαίους υπουργούς. Και αν νομίζει ότι στο τραπέζι δεν θα βρίσκεται το θέμα που θέτει με την παραδοσιακή οθωμανική… κομψότητα, τον διαβεβαιώνουμε ότι είναι το βασικότερο.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο σχόλιο να πούμε στον Μπαγίς ότι θα περιμέναμε κάτι πιο ευφάνταστο και αποτελεσματικό από το θλιβερό οθωμανικό – ισλαμικό διπλωματικό «κόλπο» της χώρας του, να κλιμακώσει κάθετα τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Όταν είσαι πλέον τόσο προβλέψιμος, καταντάς βαρετός Εγκεμέν… εφέντη, προοδευτικέ (ε, να μην πούμε και ένα αστείο;)…

defence-point.gr