Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκική αρμάδα και το "Πίρι Ρέις" αποπλέουν αύριο για έρευνες!

Mια αρμάδα με πολεμικά σκάφη και το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" -και όχι το "Σισμίκ" όπως μόνο το defencenet.gr είχε γράψει- αποπλέει αύριο το ξημέρωμα υπό την στενή επιτήρηση του Πολεμικού Ναυτικού για παράνομες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή στην Σμύρνη ελλιμενίζονται τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και δύο κορβέτες, αλλά είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα σκάφη θα συνοδεύσουν το "Πίρι Ρέις".

Πιθανότατα το σκάφος να καλύψει την περιοχή των ερευνών που έχει ήδη προαναγγείλει η Άγκυρα, δηλαδή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μόλις την Τετάρτη, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τον ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και δήλωσε ότι σύντομα θα άρχιζαν έρευνες για υδρογονάνθρακες.



Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και η Κύπρος χαρακτήρισαν «παντελώς παράνομη» την απόφαση της Τουρκίας για τον ορισμό «υφαλοκρηπίδας» με το κατοχικό καθεστώς. Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω "συμφωνία" είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Όπως φαίνεται στο χάρτη που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το defencenet.gr, η κίτρινη γραμμή περικλείει την περιοχή ερευνών που έχει προσδιορίσει η Άγκυρα και η οποία μπαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (αριστερά) και στην κυπριακή ΑΟΖ (δεξιά).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr