Blogger Widgets

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση Π. Μπεγλίτη υπέρ Ισραήλ «καρφί στο μάτι» της Τουρκίας

«Υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ».

Με αυτή τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη μόλις αυτός πάτησε το πόδι του στο Ισραήλ, η Ελλάδα για πρώτη φορά εμμέσως πλην σαφώς έλαβε θέση υπέρ των ενεργειών του Ισραήλ στο επεισόδιο «αναχαίτισης» του στολίσκου των ακτιβιστών-ισλαμιστών στις 31 Μαίου του 2010 όπου βρήκαν το θάνατο εννέα Τούρκοι.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία προχώρησε ουσιαστικά στην διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ ακριβώς επειδή το τελευταίο αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την ενέργειά του αυτή. Με αυτή την έννοια η Αθήνα "διέβη τον Ρουβίκωνα" σε ότι αφορά την στάσης της γενικότερα στην Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας θέσεις εγγύτερα σε αυτές του Ισραήλ.

Αμέσως παρακάτω παρατίθενται τόσο οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Αμύνης όσο και του Ισραηλινού ομολόγου του Εχούντ Μπάρακ, οι οποίοι εν συνεχεία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας:

Π. Μπεγλίτης: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, αγαπητό φίλο κ. Εχούντ Μπαράκ, για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Ισραήλ και βεβαίως για την υποδοχή εδώ, στο Υπουργείο Άμυνας.

Έρχομαι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μου για να δηλώσω την πολιτική μας βούληση ως Κυβέρνηση, αλλά και ως πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι θέλουμε να εργασθούμε ειλικρινά οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο λαοί, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος.

Με τον Υπουργό Άμυνας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο τα διμερή θέματα όσο και θέματα ευρύτερα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας. Είμαι εδώ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δεν είμαι εδώ για να αναπτύξω σχέσεις ανταγωνιστικά προς άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ".

Ε. Μπαράκ: "Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Πάνο Μπεγλίτη, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μεταβιβάσαμε τις ευχαριστίες μας και στους Έλληνες και στην Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση βοήθεια που μας προσέφεραν όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ.

Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας. Αμφότεροι είμαστε αρχαίοι λαοί που προσέφεραν πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό από αυτή τη γωνιά της Μεσογείου.

Κοιτώντας προς το μέλλον, επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας.

Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον κ. Μπεγλίτη Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ευχόμαστε ότι αυτό θα αποτελέσει την απαρχή και άλλων πολλών συμφωνιών συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Και οι Έλληνες και εμείς βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, τόσο παγκόσμια όσο και στην περιοχή μας και πιστεύω πως η μεταξύ μας συνεργασία είναι θετική."

Για οτιδήποτε νεότερο από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Ισραήλ θα σας ενημερώσουμε αμέσως.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr