Blogger Widgets

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην κυπριακή ΑΟΖ τα νορβηγικά σκάφη συνοδεία υποβρυχίων

Ξαφνική αλλαγή της πορείας των δύο νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που έχουν μισθωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ερευνών στον κόλπο της Αττάλειας και αυτή την στιγμή έχουν μπει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την από αέρος κάλυψη αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235-100 και την συνοδεία τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (η πληροφορία μεταδόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ας πούμε από "συμμαχικό" υποβρύχιο που επίσης πλέει στην περιοχή) τα δύο μισθωμένα πλοία THOR BEAMER και BERGEN SURVEUOR σταμάτησαν τις έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας και πλέουν με μικρή ταχύτητα 4-5 κόμβους σε μικρή απόσταση μεταξύ τους με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου.

Εάν συνεχίσουν αυτή την πορεία με αυτή την ταχύτητα αναμένεται να φτάσουν πλησίον των ακτών τα ξημερώματα. Ήδη πρέπει να βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ βάσει του χάρτη που δημοσιεύουμε.

Προφανώς η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της προσπάθειας των Τούρκων να ερευνήσουν την περιοχή για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

defencenet.gr