Blogger Widgets

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ταγίπ Ερντογάν: «Αν χρειαστεί, θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ»


Aνοιχτό, ορθάνοιχτο για την ακρίβεια, άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης Τουρκίας - Ισραήλ με νεώτερες δηλώσεις που έκανε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου παραχώρησε συνέντευξη. Μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τσάρλι Ρόουζ στο PBS, επανέλαβε ορθά κοφτά: «Αν χρειαστεί θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ».


Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντησή του τούρκου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ενώ επιπλέον κατηγόρησε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ και γενικά τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τη Δύση ότι... κανακεύουν το Ισραήλ. «Δίχως την άδεια του Ισραήλ δεν μπορείτε να εισαγάγετε στην Παλαιστίνη ούτε ένα τελάρο με ντομάτες. Οι Παλαιστίνιοι βιώνουν με μια τέτοιου είδους πολιορκία. Είναι δυνατόν να συμβαδίζει αυτή η πολιορκία με τη Διεθνή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Γιατί σιωπά η ανθρωπότητα; Γιατί σιωπά ο κόσμος; Το Ισραήλ έχει καταντήσει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περσινό επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, επανέλαβε ότι «η δολοφονία εννέα ατόμων είναι αιτία πολέμου, αλλά δεν το κάναμε». Και πρόσθεσε: «Τι θα έκαναν οι ΗΠΑ κάποιο κράτος σκότωνε εννέα πολίτες τους στα διεθνή χωρικά ύδατα;». Για αυτό και ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν ζητήσει συγνώμη για την περσινή επίθεση, δεν πληρώσει αποζημίωση στην Τουρκία και δεν άρει το εμπάργκο στη Γάζα, η χώρα του δεν πρόκειται να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=421422