Blogger Widgets

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Και θαλάσσια η ρήξη Αγκυρας με Τελ Αβίβ

Και θαλάσσια η ρήξη Αγκυρας με Τελ Αβίβ Δεν αποκλείονται τουρκικές περιπολίες στον χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ

Διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης προσλαμβάνει η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, με κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων και απειλών εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, με πλήρη διακοπή των εμπορικών ανταλλαγών και της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, όπως δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι εφεξής τα τουρκικά πολεμικά θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται το ισραηλινό πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Κατόπιν αυτού, Ισραηλινοί και Τούρκοι αναλυτές δεν απέκλεισαν τουρκικές περιπολίες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, συνδέοντας την τουρκοϊσραηλινή διένεξη με τη συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου στα ενεργειακά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξαπέλυσαν καταιγισμό απειλών στο διάστημα του τελευταίου διήμερου. «Η ανατολική Μεσόγειος δεν μάς είναι τόπος άγνωστος. Η βάση στη Μαρμαρίδα και την Αλεξανδρέτα μπορούν να παράσχουν συνοδεία», σημείωσε χθες ο κ. Ερντογάν και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ «σε διάφορους τομείς». Σε ό,τι αφορά στην πολυσυζητημένη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους «αδελφούς». Ομως, η Αίγυπτος, την οποία θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός στις αρχές της άλλης εβδομάδας, εμφανίζεται άκρως διστακτική έναντι της διάβασης του κ. Ερντογάν από το φυλάκιο της Ράφας στη Γάζα και χθες Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίσκεψη είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από το Σ.Α. του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου και η ρήξη με το Ισραήλ ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν χθες στην Αγκυρα τις συνομιλίες του κ. Νταβούτογλου και του Ναμπίλ Σαάτ, ανώτερου στελέχους της Φατάχ. Την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στο «απολύτως δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κυρίαρχο κράτος, αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο» υποσχέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι η κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Οχθης είναι ήδη παράνομη, πόσω μάλλον ο αποκλεισμός μιας παρανόμως κατεχόμενης περιοχής. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να παραστεί και ο κ. Ερντογάν, που χαρακτήρισε τον ρόλο του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό «ρόλο κακομαθημένου παιδιού». Η Τουρκία διαμηνύει με όλους τους τρόπους ότι θα κινητοποιήσει οικείες δυνάμεις στον Οργανισμό υπέρ της παλαιστινιακής πρότασης για την αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους. Ομως, με την πρόταση αυτή διαφωνούν οι ΗΠΑ, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιοδήποτε σχετικό ψήφισμα, εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Ηπιότερη στάση προσπαθούν να τηρήσουν οι Ισραηλινοί

Ηπιότερη στάση προσπαθεί να τηρήσει το Ισραήλ έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Να διατηρηθεί η ψυχραιμία από αμφότερες τις πλευρές ζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε λίγο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν επιθυμεί την πλήρη κατάρρευση των σχέσεων με την Τουρκία. Την προσπάθεια του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες να γεφυρώσει τις διαφορές με την Τουρκία επισήμανε άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος. Οι αναλυτές σημείωσαν, ωστόσο, ότι νωρίτερα, ο Αμος Γκιλάντ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, αναφερόμενος προφανώς στην απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και την αναγγελία εκ μέρους του κ. Ερντογάν για απομάκρυνση όλων των υψηλόβαθμων της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής από την Αγκυρα, προειδοποίησε την Τουρκία να μην ακολουθεί «εξτρεμιστική πολιτική», προσθέτοντας ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος θα παραμείνει στην Αγκυρα.

Σε σχέση με τη διακοπή της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη Τζόναθαν Χεντ επισημαίνει ότι οι περισσότερες συμφωνίες της Τουρκίας με ισραηλινές εξοπλιστικές εταιρείες έχουν εκπληρωθεί, όπως η αναβάθμιση αμερικανικών αεροσκαφών και τεθωρακισμένων. Εχουν επίσης παραδοθεί τα τελευταία δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τη λειτουργία των οποίων, όμως, ίσως να χρειαστεί η τεχνική υποστήριξη των Ισραηλινών, όπως και για τα τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού ισραηλινού σχεδιασμού, που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ.

kathimerini.gr