Blogger Widgets

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αμοιβαίες υποχωρήσεις ζητεί τώρα ο Ερντογάν

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Το πλοίο που λίγο έλειψε να γίνει αφορμή για ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο κατά τη γνωστή «κρίση του Μαρτίου» το 1987, απέπλευσε χθες για την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες, τις οποίες όμως δηλώνει η Αγκυρα ότι μπορεί να σταματήσει, αν σταματήσουν και οι αντίστοιχες κυπριακές.
Χθες το μεσημέρι απέπλευσε από το λιμάνι Ούρλα (Βουρλά) στη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς». Ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης στο οποίο ανήκει το «Πιρί Ρεΐς», ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία του τουρκικού στόλου είπε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι «αν χρειαστεί, θα κληθεί συνοδεία».

Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για «αμοιβαία υποχώρηση» στο θέμα των ερευνών. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», κατά τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ., ο Ερντογάν είπε ότι «μπορούν να υποχωρήσουν αμφότερες οι πλευρές. Εάν υποχωρήσουν εκείνοι και παραιτηθούν από τις έρευνες, τότε θα δεχθούμε κι εμείς να υποχωρήσουμε. Μπορείτε να το υποδείξετε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αλλιώς, εάν επιμείνουν στις έρευνες, αυτό θα σαμποτάρει τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό». Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «προβαίνει σε μονομερή βήματα» και ότι «ο καθορισμός των περιοχών ευθύνης και η έρευνα πετρελαίου συνιστούν σημαντικό ρίσκο».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», τα πλοία του τουρκικού στόλου θα περιπολούν στη Μεσόγειο «σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί χωρικά της ύδατα, αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη». Η εφημερίδα σημείωσε ότι «τα πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού ξεκίνησαν για τη Μεσόγειο» και ότι «ένα από αυτά θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό. Ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται επίσης ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου «δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ή της ΤΔΒΚ».
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσάμ», υπήρξε «καταρχήν συμφωνία» της Τουρκίας με τη νορβηγική εταιρεία Veritas για ενοικίαση ερευνητικού σκάφος έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων». Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=312379