Blogger Widgets

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Χάθηκε ο έλεγχος με βία και άρωμα Αργεντινής



Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα, εν όψει του «καυτού» διημέρου 19 και 20 Οκτωβρίου, για το οποίο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενική απεργία.



Το κλίμα σε ολόκληρη την κοινωνία άλλωστε είναι εκρηκτικό και τα (σποραδικά μέχρι στιγμής) περιστατικά που ήδη εκδηλώνονται προσδίδουν στις εξελίξεις άρωμα Αργεντινής, ανάλογο με εκείνο που επικράτησε στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής, όταν βρέθηκε και αυτή σε κατάσταση χρεοκοπίας. Απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις υπουργείων και δημόσιων κτιρίων, προπηλακισμοί και ξυλοδαρμοί βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, ενώ εκτός από την κυβέρνηση έχουν παραλύσει πλέον (ή για την ακρίβεια «σαπίσει», σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή) το κράτος και οι υπηρεσίες του. Το τοπίο αναμένεται να «αγριέψει» κι άλλο, καθώς πλησιάζει και η 28η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα η καταρρέουσα κυβέρνηση να καταλαμβάνεται από πανικό. Από την πλευρά της η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη τόνισε ότι κατανοεί την απόγνωση, τον θυμό και την οργή της κοινωνίας εξαιτίας της αδιέξοδης και ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά διαφωνεί με τις καταλήψεις.



Το απεργιακό δελτίο της ημέρας περιλαμβάνει την πρώτη από τις πέντε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών, την αποχή των δικηγόρων, την πρώτη από τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ και την απεργία των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ.



Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (08.00-11.00 και 15.00- 18.00) και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (07.00-10.00), ενώ συνδικαλιστές θα προχωρήσουν το πρωί σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά.



Αύριο, στις 10.00, υπό την «ομπρέλα» της ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή τα μέλη 22 ομοσπονδιών εργαζομένων του Δημοσίου. Στις 18.00 το Σάββατο δίνουν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος οι «Αγανακτισμένοι».



Τη Δευτέρα μπαίνουν στον «χορό» των κινητοποιήσεων οι εφοριακοί (με δύο 48ωρες απεργίες), οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (με 10ήμερη απεργία), οι εργαζόμενοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (με πενθήμερη απεργία) και οι ναυτικοί. Την Τρίτη παίρνουν τη σκυτάλη οι δημοσιογράφοι με 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα, οι υπάλληλοι των τραπεζών και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια με 48ωρες απεργίες. Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν την Τετάρτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι φαρμακοποιοί, οι οδηγοί βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων.



Υπό κατάληψη παραμένουν τα κτίρια των υπουργείων Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ χθες εργαζόμενοι κατέλαβαν και τα κτίρια του υπουργείου Εργασίας, του ΟΓΑ στην Πατησίων, του ΙΚΑ στην Πειραιώς και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.





Γεράσιμος Κόντος











Της Κορέας έγινε στην ΚΕΔΚΕ



«Γυαλιά καρφιά» έκαναν την αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην οδό Ακαδημίας χθες το πρωί εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο διαλύοντας τη συνεδρίαση των δημάρχων που είχε προγραμματιστεί εκεί για το θέμα των σκουπιδιών.



«Κόκκινο πανί» για τους συγκεντρωμένους υπαλλήλους αποτέλεσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει κακήν κακώς και καταβρεγμένος από την αίθουσα, όταν εργαζόμενοι εισέβαλαν αιφνιδιαστικά αποφασισμένοι να τον λιντσάρουν. Ο δήμαρχος (δεδηλωμένος ΠΑΣΟΚ και φίλος από τα παλιά του Ακη Τσοχατζόπουλου), που έχει ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα σχετικά με την κατάληψη του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων, δέχτηκε άγρια επίθεση από τους συγκεντρωμένους υπαλλήλους, οι οποίοι ξεσπάθωσαν εναντίον του φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αλήτη, Δανιηλίδη» και «κουκουλοφόρε», εκσφενδονίζοντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να του φορέσουν και μαύρη κουκούλα. Τελικά ο κ. Δανιηλίδης δεν απέφυγε τον προπηλακισμό και το μπουγέλωμα και αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από την αίθουσα άρον άρον.



Την ίδια... τύχη επιφύλασσαν οι συγκεντρωμένοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αλλά και για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τους οποίους λιντσάρισαν κατά την έξοδό τους από το κτίριο της ΚΕΔΕ, ενώ δεν δίστασαν να πετάξουν και μπουκάλια με νερό. Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στο κτίριο της οδού Ακαδημίας ετοιμάζονταν να συνεδριάσουν για να εκλέξουν πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα των σκουπιδιών, που πλέον απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία.



Σε ρόλο... πυροσβέστη, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν εκφράζουν την πλειονότητα των εργαζομένων στην Τ.Α., ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλους. Οι περίπου 500 συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι των δήμων απείλησαν ότι σε περίπτωση που εντοπίσουν ιδιωτικά συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης θα υπάρξουν επεισόδια μεγάλης έκτασης.





Χρυσάνθη Λαμπροπούλου











Ασταμάτητο κυνηγητό σε Καστανίδη



Τη... γάτα με το ποντίκι έπαιζαν χθες όλη την ημέρα οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος, προκειμένου να δώσει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, γυρνούσε μάταια από κτίριο σε κτίριο, προσπαθώντας να αποφύγει τους συγκεντρωμένους. Αρχικά, η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στη 1 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στους δήμους, όμως, κατέλαβαν το κτίριο αποκλείοντας τις εισόδους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση της συνέντευξης εκεί.



Ακολούθως, η συνάντηση με τους δημοσιογράφους μεταφέρθηκε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, στην οδό Δραγατσανίου. Το κτίριο, όμως, τελούσε επίσης υπό κατάληψη από τους εργαζομένους του υπουργείου, οπότε η ιδέα δεν καρποφόρησε. Η επόμενη σκέψη ήταν να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όμως και εκεί ο υπουργός βρήκε μπροστά του τους εξοργισμένους υπαλλήλους των δήμων να φωνάζουν συνθήματα. Τελικά, και έπειτα από μαραθώνιο τηλεφωνημάτων και τον... γύρο της Αθήνας, η συνέντευξη διεξήχθη με τετράωρη καθυστέρηση στη Βουλή στις 5 το απόγευμα.



Το σκηνικό χάους ολοκληρώθηκε, με τον Καστανίδη να καλεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει διώξεις για επίθεση, προπηλακισμό και τραυματισμό των δημάρχων, μεταξύ των οποίων οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης, ενώ έκανε λόγο για πράξεις έκνομης βίας και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα.





Χρυσάνθη Λαμπροπούλου











Πήραν με τις πέτρες τον Σπηλιόπουλο



Εικόνες χάους εκτυλίχθηκαν προχθές και στο Αίγιο, με τους άνδρες των ΜΑΤ να προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον υφυπουργό Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλο από το Γυμναστήριο της πόλης όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ των ομάδων του Στρατού Ξηράς και της Πυροσβεστικής.



Εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) αλλά και υπάλληλοι του δήμου είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο με σκοπό να αποδοκιμάσουν τον υφυπουργό. Το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να τον γιουχάρει άμα τη αφίξει του στο Γυμναστήριο και να πετάει πέτρες εναντίον του. Τα ΜΑΤ που βρίσκονταν ήδη εκεί φυγάδευσαν τον υφυπουργό από εναλλακτική έξοδο, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο καταστρέφοντας μια πόρτα.



Από την οργή των συγκεντρωμένων δεν κατάφεραν να ξεφύγουν ούτε ο δήμαρχος του Αιγίου Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλιππόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καμπέρης εξαιτίας συνεργασίας της παράταξής τους με τον Κώστα Σπηλιόπουλο. Λάδι στη φωτιά έριξε και η παρουσία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, τον οποίο οι συγκεντρωμένοι γιούχαραν χαρακτηρίζοντάς τον «πουλημένο» λόγω της φιλικής του σχέσης με τον υφυπουργό. Αφωνοι παρατηρητές των επεισοδίων έμειναν οι ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Κατερίνα Θάνου, που είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

dimokratianews.gr