Blogger Widgets

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μεντβέντεφ: "Το κράτος θέλει να έχει αρωγό την Εκκλησία"


Μετά την επίσκεψη στην έκθεση-φόρουμ «Ορθόδοξη Ρωσία – για την ημέρα της ενότητας του λαού», στις 5 Νοεμβρίου 2011, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μεντβέντεφ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, Επισκόπους, κληρικούς της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και το εκκλησιαστικό κοινό.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στην Κεντρική Εκθεσιακή Αίθουσα «Μανέζ» της Μόσχας.

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του εκκλησιαστικού κοινού από πολλές επαρχίες της Ρωσικής Εκκλησίας, Πρόεδροι και στελέχη Συνοδικών Τμημάτων και Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, καθηγητές, ιεροσπουδαστές, φοιτητές Πανεπιστημίων, μοναχοί, νέοι από οργανισμούς νεολαίας, λαϊκοί που διακονούν στην Εκκλησία, άνθρωποι τέχνης, επιστήμης και πολιτισμού.

Μιλώντας στον Πατριάρχη και στους παρισταμένους Αρχηγός Κράτους ανέφερε: «Σήμερα, χάρη στη συνεργασία μας, χάρη στις προσπάθειες του Πατριάρχη, η Εκκλησία συνεργάζεται καρποφόρα με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Και τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει πολύ σημαντικές», τόνισε ο Πρόεδρος. Μια από αυτές ήταν το μάθημα των αρχών του Ορθόδοξου πολιτισμού.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών, αρχίζοντας από το δεύτερο τετράμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010, με τη συγκατάθεση γονέων οι αξίες και παραδόσεις της Ορθοδοξίας μαθαίνουν παιδιά σε περίπου 10.000 σχολεία σε 21 περιοχές της χώρας μας.

Τον επόμενο χρόνο οι αρχές του θρησκευτικού πολιτισμού θα διδάσκονται σε όλα τα υποκείμενα του κράτους μας. Ίσως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και λεπτομέρειες, αλλά ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί και εφαρμόζεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιφέρει ωφέλεια», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ.

"Το κράτος μας, το οποίο είναι κοσμικό, ενδιαφέρεται να έχει αρωγό την Εκκλησία στην αγωγή των παιδιών, της νεολαίας, στην δημιουργία νέων προτύπων προς μίμηση, στην υποστήριξη των προστάτων της Πατρίδας μας. Δεν κρύβω ότι οι παραδοσιακές μας εθνικές αξίες πάντα ήταν θεμέλιο για να διατηρείται στην πολυεθνική χώρα η διεθνική και διομολογιακή ομόνοια", τόνισε ο Πρόεδρος.

Ενώ πρόσθεσε: "Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει έτσι και στο περαιτέρω, γι’ αυτό θέλω να απευθύνω λόγια ευχαριστίας σε όλους τους παρισταμένους για όσα κάνετε με σκοπό την επικράτηση ειρήνης στη χώρα μας και την εδραίωση πνευματικών αρχών στην κοινωνία μας», έκλεισε ο Αρχηγός Κράτους".

Εν συνεχεία αντιφώνησε ο Πατριάρχης Κύριλλος και αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας υπέβαλαν ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

romfea.gr