Blogger Widgets

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Επικίνδυνη υπερσυσσώρευση δυνάμεων ανοικτά της Κορέας - "Πυρηνικό σκάκι"...

Eπικίνδυνη υπερσυσσώρευση τακτικών και υποστρατηγικών δυνάμεων παρατηρείται στην θαλάσσια περιοχή της κορεατικής χερσονήσου από έξι κράτη με αφορμή τη εκτόξευση του «δορυφόρου» (δυτικοί διατείνονται ότι πρόκειται περί βαλλιστικής δοκιμής βαλλιστικού βλήματος ικανού να πλήξει τουλάχιστον την Αλάσκα) της Βόρειας Κορέας περί τα μέσα Απριλίου.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κοράς έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πύραυλος θα … καταρριφθεί, είτε μεταφέρει δορυφόρο είτε εικονική πυρηνική κεφαλή, καθώς θεωρούν ότι ισχύει το δεύτερο.

Έχουν θέσει σε συναγερμό τα καταδρομικά τους με το σύστημα μάχης AΕGIS και θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα με το αντιβαλλιστικό βλήμα SM-3 να επιτύχουν την πρώτη κατάρριψη σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Κάτι που βέβαια μπορεί να θεωρηθεί ως «εχθρική πράξη» από τη Βόρειο Κορέα και να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει κανονικά πυρηνικά όπλα! Το νέο καθεστώς, βασικά ο νέος ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ θεωρείται το ίδιο παρορμητικός και απρόβλεπτος όπως και ο πατέρας του.

Η επιχείρηση των Ιαπώνων έχει τραβήξει το ενδιαφέρον Ρωσίας και Κίνας: Έχει ήδη παρατηρηθεί συγκέντρωση αεροσκαφών παρατήρησης και από τις δύο χώρες στην περιοχή. Η καταγραφή σε επιχειρησιακές συνθήκες μιας αναχαίτισης πυραύλους από το Aegis, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους. Για το λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί το σύνολο της ιαπωνικής Αεροπορίας και αποφασίστηκε στην περιοχή να περιπολούν μαχητικά F-15J για να απομακρύνουν τους επίδοξους «καταγραφείς».

Γύρω από τα καταδρομικά AEGIS θα στηθεί ένα αεροπορικό πλέγμα ακτίνας 40 χλμ. Για να μην πλησιάσουν ρωσικά και κινεζικά μαχητικά. Κύριος στόχος να εμποδιστούν τα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά να πλησιάσουν και να συλλέξουν ηλεκτρονικές πληροφορίες.

Η αναλογία θα είναι δύο F-15 ανά πλοίο. Eπίσης, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr από τη ναυτική βάση του Perl-Harbor αναχώρησε στις 23 Μαρτίου ένα κολοσσιαίων διαστάσεων πλωτό αντιβαλλιστικό ραντάρ SBX-1 με προορισμό την περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και αποστολή να εντοπίσει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου που προβλέπεται να γίνει στο μεσοδιάστημα μεταξύ 12 και 16 Απριλίου. Η εμφάνισή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς το σύστημα θεωρείται υπέρ-άκρως απόρρητο...

Το τεράστιο από άποψη διαστάσεων αυτό ραντάρ –μόνο το εμβαδόν της κεραίας ανέρχεται σε 384 τμ- φιλοξενείται επάνω σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου CS-50 νορβηγικής σχεδίασης και ρωσικής κατασκευής και είναι αυτοπροωθούμενη. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 η πλατφόρμα και το ραντάρ βρίσκονταν ανοικτά της Αλάσκα κοντά στη νήσο Adak για να μετακινηθεί στη συνέχεια νότια στον Ειρηνικό Ωκεανό και πιο συγκεκριμένα στη ναυτική βάση του Pearl Harbor στη Χαβάη.

Η κεραία η οποία ανήκει στην τεχνολογία των ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης με τουλάχιστον 22.000 στοιχεία εκπομπής/λήψης και έχει βάρος σχεδόν 1800 τόνων και για τη λειτουργία της η κεραία καταναλώνει πάνω από 1 MW ενέργειας. Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ισχύος το συγκρότημα έχει 6 γεννήτριες των 3,6 MW οι οποίες παίρνουν ισχύ με τη σειρά τους από 12 κινητήρες ντίζελ τύπου Caterpillar.

Το SBX-1 θεωρείται τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το Η/Μ ίχνος που δημιουργεί μια μπάλα του μπέιζμπολ σε απόσταση 4700 χλμ.! Η τεχνολογία που ενσωματώνει το σύστημα προέρχεται από το AEGIS και συνιστά μέρος του προγράμματος βαλλιστικής προστασίας των ΗΠΑ BMDS (Ballistic Missile Defense System).

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο εξακολουθεί και παραμένει υψηλή και υτό που προβληματίζει περισσότερο απ’όλα είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να κλιμακωθεί η κρίση, ακόμα και να φτάσει στο επίπεδο πυροδότησης πυρηνικών όπλων, όταν ο αντίπαλος είναι καθεστώς όπως αυτό της Βόρειας Κορέας…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr