Blogger Widgets

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σειρήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Έτοιμη για επίθεση στη Συρία η Τουρκία



Του Νίκου Στέλγια

Η άνοιξη ξεκινά με πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τους συνεργάτες του. Η κρίση στη Συρία λαμβάνει νέες διαστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική ένταση στο Κουρδικό γνωρίζει μια νέα κορύφωση. Οι πρόσφατες προσεκτικές αναλύσεις στην Τουρκία υπογραμμίζουν ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ενδέχεται να είναι ζήτημα εβδομάδων.

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης επικεντρώνεται σταδιακά στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έκτακτη συνάντηση του αρχηγού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA), Ντέιβιντ Πετρέους, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συριακή κρίση. Τη στιγμή που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία αναζητούν καταφύγιο στα εδάφη της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση δημιουργεί νέα στρατόπεδα για τους πρόσφυγες και καταβάλλει προσπάθειες για να ορίσει τη νέα πολιτική της γραμμή για το ζήτημα. Όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός, η Άγκυρα θεωρεί πλέον ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είναι ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία συζητιούνται στους διπλωματικούς, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της τουρκικής πρωτεύουσας. Η τουρκική κυβέρνηση δεν αισθάνεται πια την ανάγκη να διαψεύσει τις σχετικές φήμες.



Την προηγούμενη εβδομάδα, το τουρκικό think tank «Orsam», το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, έθεσε υπό το μικροσκόπιό του τη σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία και υπογράμμισε ότι η εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση ενδέχεται να σημειωθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα και θα βασιστεί στο «μοντέλο του νότιου Λιβάνου». Με βάση τη συγκεκριμένη στρατηγική, τα τουρκικά στρατεύματα θα εισβάλουν στη βόρεια Συρία και θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική ζώνη 20 χιλιομέτρων.

Για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, η Τουρκία θα ζητήσει την έγκριση του ΟΗΕ. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν δώσει το «πράσινο φως», η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιό της στο όνομα της υπεράσπισης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που αναλύει το «Orsam», το επόμενο διάστημα, ο τουρκικός στρατός θα καταβάλει προσπάθειες για να συμπεριλάβει στη ζώνη στρατιωτικής κατοχής σημαντικές πόλεις της βόρειας Συρίας, όπως το Ιντλίμπ, το βόρειο Χαλέπι, τη Ράκα και το Χάσεκι.

Η ανάλυση του τουρκικού κέντρου στρατηγικών ερευνών υπογραμμίζει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από σουνίτες Άραβες, Τουρκομάνους και Κούρδους. Στην περίπτωση των Κούρδων, η τουρκική έκθεση υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι θα συναντήσει δύο εμπόδια στην προσπάθειά της να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία: τη συριακή κυβέρνηση και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, με το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση. Η σταδιακή ενίσχυση του κινήματος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας προβληματίζει την τουρκική πλευρά. Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

www.kathimerini.com.cy