Blogger Widgets

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΕΕ προς Τουρκία: "Οι σκελετοί ανήκουν σε Έλληνες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους;"

Η ανεύρεση 38 σκελετών στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ στην ΝΑ Τουρκία για τους οποίους υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ανήκουν σε Έλληνες και Ελληνοκύπριους αγνοούμενους του Αττίλα, καθώς δεν ανήκουν ούτε σε Κούρδους, ούτε σε Τούρκους, προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στην Τουρκία, καθ'ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει στις Ευρωπαϊκές Αρχές για το που, το πως και το γιατί.
Κοινώς η Τουρκία θα πρέπει να βρει ισχυρό "άλλοθι" για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Εμείς γνωρίζουμε τι συνέβη στους αγνοούμενους της Κύπρου καιρός έιναι να το μάθει και η Ευρώπη. Ολοι έχουν "σκελετούς στη ντουλάπα τους" η Τουρκία τους έχει στις φυλακές της.

Για το θέμα ζήτησε περισσότερες πληροφορίες και διερεύνηση του θέματος που προέκυψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπορκ με επιστολή που απέστειλε προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Σελίμ Γιενέλ.

Το θέμα ανακινήθηκε κατόπιν παρέμβασης της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους.

Πιο συγκεκριμένα ο E. Μπροκ ζητά από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο:

1. Διερεύνηση συνθηκών θανάτου,


2. Καταγωγή των νεκρών,


3. Πληροφορίες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ο Μπροκ αναφέρει στην επιστολή του ότι, η E. Θεοχάρους εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών την ανησυχία της πως οι σκελετοί μπορεί να ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, αφού περισσότεροι από 200 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί στις εν λόγω φυλακές μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Η E. Θεοχάρους, επισήμανε ο E. Μπροκ, εξέφρασε την κατεπείγουσα σημασία της συλλογής περισσοτέρων πληροφοριών επί του θέματος.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο τις καλές του υπηρεσίες, έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας του και να διασφαλίσει την έγκαιρη και αξιόπιστη μεταφορά πληροφοριών για το θέμα των 38 σκελετών στις φυλακές του Ντιάρ Μπακίρ. Σύμφωνα με τον E. Μπροκ οι πληροφορίες αυτές αφορούν στις συνθήκες θανάτου των φυλακισμένων, στην καταγωγή τους και στις εν εξελίξει επί του θέματος έρευνες.

Nα σημειωθεί ότι την σοκαριστική πληροφορία είχε μετέφερει στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους πρό μηνός και η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά όταν μετά από εξετάσεις DNA αποκαλύφτηκε ότι οι σκελετοί αυτοί δεν ανήκαν ούτε σε Τούρκους αλλά ούτε και σε Κούρδους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr