Blogger Widgets

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ερντογάν: Ο ΟΗΕ «υποστηρίζει έμμεσα την καταπίεση» του συριακού λαού


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα, 3 Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι συμβάλει στην «καταπίεση» του συριακού λαού, λόγω της αδυναμίας του να υιοθετήσει μία ενωμένη στάση απέναντι στη Δαμασκό. «[Αδυνατώντας] να λάβει μία απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υποστηρίξει έμμεσα την καταπίεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση του κυβερνώντος κόμματός του. «Το να στέκεσαι παράμερα, με τα χέρια σου δεμένα, ενώ ο συριακός λαός πεθαίνει καθημερινά αποτελεί υποστήριξη της καταπίεσης», συμπλήρωσε.


Κατά τους τελευταίους μήνες, ο τούρκος πρωθυπουργός έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά της αναποφασιστικότητας της διεθνούς κοινότητας, καταδικάζοντας πρωτίστως Ρωσία και Κίνα, καθώς έχουν εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ασκώντας βέτο σε δύο σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Τουρκία αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες σύρους πρόσφυγες που έχουν κατορθώσει να εγκαταλείψουν τη δοκιμαζόμενη χώρα. Η Άγκυρα μάλιστα έχει γνωστοποιήσει ότι αναλογίζεται τη δημιουργία μίας νεκρής ζώνης κατά μήκος μέρους των Συρο-Τουρκικών συνόρων, ώστε να συμβάλει στην ασφάλεια προσφύγων που προσπαθούν να αποφύγουν ναρκοπέδια και άλλους κινδύνους. «Δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στο συριακό λαό, δεν θα τον αφήσουμε στη μοίρα του», τόνισε ενδεικτικά κατά τη σημερινή του ομιλία ο κ. Ερντογάν.

Το ξέσπασμα Ερντογάν έρχεται στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Κόφι Ανάν, ειρηνευτικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Ανάν αποκάλυψε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί σχέδιο έξι σημείων, το οποίο προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων της από τις πόλεις έως τις 10 Απριλίου και παύση πυρός με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες μέχρι και δύο ημέρες μετέπειτα.

Σε μία προσπάθεια να παγιώσει την επιτυχία Ανάν, το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ κοινοποίησε σήμερα ότι ετοιμάζεται να στείλει εντός των επόμενων 48 ωρών μία ολιγομελή αποστολή στη Συρία. Στόχος της αποστολής αυτής, είναι να διαπραγματευτεί με τη Δαμασκό την εγκατάσταση μίας ομάδας 200 περίπου άοπλων παρατηρητών, που θα εποπτεύσει την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, μη επαληθευμένες αναφορές από τη Συρία εξακολουθούν να καταδεικνύουν ότι οι βίαιες συγκρούσεις μαίνονται ακατάσχετα. Πολλά Δυτικά κράτη άλλωστε, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν φανερώσει τη δυσπιστία που τρέφουν ως προς τη φερεγγυότητα του καθεστώτος Άσαντ..
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

infognomonpolitics.blogspot.com