Blogger Widgets

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ισπανικά αντίποινα στην Αργεντινή



Η Αργεντινή άρχισε να καταβάλλει κόστος λόγω της συμπεριφοράς της απέναντι στην Ισπανία στο θέμα της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρίας YPF. H Ισπανία αποφάσισε να βάλει τέλος στην εισαγωγή βιοντίζελ από την Αργεντινή ως πρώτο μέτρο κατά του Μπουένος Άιρες για την απόφαση εθνικοποίησης του πετρελαϊκού κολοσσού YPF-Repsol.

«Η Ισπανία θα πληρώνει τώρα πιο ακριβά το συγκεκριμένο καύσιμο και δεν γνωρίζω πώς αυτό θα επιδράσει στην οικονομία της» σχολίασε σκωπτικά η Κριστίνα Φερνάντες. Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοντίζελ παγκοσμίως και οι εξαγωγές στην Ισπανία έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ το 2011. «Είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε τους 400 χιλιάδες τόνους που δεν θα αγοράσουν οι Ισπανοί» διαβεβαίωσε η ίδια. Εν τω μεταξύ, τα Μέσα Ενημέρωσης της Αργεντινής ανακάλυψαν μια συνέντευξη του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος όταν ο προκάτοχός του Χοσέ Θαπατέρο συζητούσε την είσοδο της ρωσικής Lukoil στα ισπανικά πετρέλαια της Repsol, δήλωνε:

«Μια χώρα που δεν ελέγχει τον τομέα της ενέργειας, είναι μία χώρα πέμπτης κατηγορίας». Στο Μπουένος Άιρες, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την εθνικοποίηση της Repsol προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, έχοντας και τη στήριξη (ή την ανοχή) της Αντιπολίτευσης. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη χώρα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της YPF.

Η ισπανική επιχείρηση Repsol δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει 8 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση, ωστόσο, η Αργεντινή έχει ξεκαθαρίσει ότι το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα καθοριστεί, αφού πρώτα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, μεταξύ αυτών, και η περιβαλλοντική ζημία. Επιπλέον, η Μαδρίτη θα ζητήσει από την ΕΕ να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Αργεντινής, κίνηση η οποία όμως δεν αναμένεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα.


defence-point.gr