Blogger Widgets

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πρόκληση!Η Άγκυρα εξέδωσε "'άδειες" για έρευνες σε Καστελόριζο-Ρόδο!


Η Άγκυρα προχώρησε σε σοβαρή πρόκληση την ίδια ημέρα που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών ΕΔ βρίσκονταν σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.Δημοσίευσε στην Τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου που δίνουν …άδειες για έρευνες πετρελαίου αι φυσικού αερίου στο Καστελόριζο και στη Ρόδο!

Η Αθήνα αντέδρασε με δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:
«Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχετικά με τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

onalert.gr