Blogger Widgets

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Θα κάνουν οι ΗΠΑ τη χάρη στην Τουρκία για τη Συρία;


Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα μηνύματα για την τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία, με αποτέλεσμα να προκύπτει το ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν τη χάρη στην Τουρκία και θα εμπλακούν στρατιωτικά στη Συρία, κάτι που θα οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη με την αποσταθεροποίηση χωρών φιλικών στη Δύση όπως για παράδειγμα η Ιορδανία, με ενδεχόμενη εμπλοκή και του Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το καθεστώς Άσαντ δεν εφαρμόζει τους όρους της εκεχειρίας και αγνοεί τις πρόνοιες του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Οι ειδήσεις από την Δαμασκό «δεν είναι καλές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να απαγορεύει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων, ενώ δεν έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Επιπλέον, οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλη τη Συρία και υπάρχουν αναφορές από τη Χομς, εστία της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος, που κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς με βαρέα όπλα. «Είναι σαφές ότι ο Άσαντ δεν συμμορφώθηκε με τα έξι σημεία» του σχεδίου που διαπραγματεύθηκε ο Κόφι Ανάν, υπογράμμισε ο Μαρκ Τόνερ.
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωσε ότι οι σποραδικές συγκρούσεις -κατά παραβίαση της εκεχειρίας- θέτουν εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ να αυξηθεί στους 250 ο αριθμός των ξένων παρατηρητών στη χώρα. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί εγκρίνει την αποστολή επιπλέον παρατηρητών, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με τη Ράις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη συνέχιση της σποραδικής βίας και κυρίως από το γεγονός ότι φαίνεται να κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Χομς. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Εάν η βία επιμείνει και η εκεχειρία, η ανάσχεση της βίας ακριβέστερα, δεν κρατήσει, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη σοφία και την βιωσιμότητα της αποστολής της πλήρους ομάδας των παρατηρητών» είπε η Ράις. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έλαβαν πληροφορίες περί βομβαρδισμών με βαρέα όπλα, για συλλήψεις αντικαθεστωτικών, καθώς και για εκτελέσεις στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει Σύροι αντάρτες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί η πρόταση για την ενίσχυση της αποστολής των ξένων παρατηρητών.Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 9.000 ανθρώπους στη διάρκεια της εξέγερσης. Οι συριακές αρχές απαντούν ότι οι «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται από το εξωτερικό έχουν σκοτώσει πάνω από 2.600 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

defence-point.gr