Blogger Widgets

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ.


Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ αποτελεί ηεπίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥπουργόςΕξωτερικών κ. Λίμπερμαν. Εκτός από τις σημαντικές συμφωνίες που θαυπογραφούν και που προωθούνται κυρίως στο θέμα τηςσυνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, έντονη κινητικότητασημειώνεται και στην ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων. Ο κ. Λίμπερμανδήλωσε ότι αναμένεται επίσκεψη στην Κύπρο και του ΥπουργούΟικονομικών του Ισραήλ ενώ προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο -με τον οποίο συζητείται η από κοινού ανέγερση μεγάλου εργοστασίουπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο - να επισκεφθεί τη χώρατου. Επίσκεψη στο Ισραήλ θα εκτελέσει και ο υπουργός Εμπορίου κ.Συλικώτης.

Σημαντικές συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την παρουσία του κ.Λίμπερμαν και άλλες εξίσου σημαντικές προωθούνται. Οι συμφωνίεςαφορούν θέματα ενέργειας, ασφάλειας και επενδύσεων με κύριους τομείςτην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τον τουρισμό και την αφαλάτωση νερού. 


Σημαντικότατη θεωρείται η συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοινώνκοιτασμάτων Φυσικού Αερίου. Το θέμα συζητήθηκε με τους αρμόδιουςυπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου αλλά και τον Πρόεδρο Χριστόφια, μετους οποίους ο κ. Λίμπερμαν είχε συναντήσεις.

Μετά τη συνάντηση με την ΥΠΕΞ, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι η συζήτησηβαίνει προς ολοκλήρωση και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία γιασυνεκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων να υπογραφείσύντομα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας γιαδιαχείριση των κρίσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τομέαςγια τον οποίο η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με το Λίβανο καιτην Αίγυπτο, καθώς και θέματα ενίσχυσης των επενδύσεων μέσα από τηνυπογραφή συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Στις δηλώσεις του, ο κύριος Λίμπερμαν ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί τηνΚύπρο ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, με στόχο την επιτάχυνση των συζητήσεων.

onalert.gr