Blogger Widgets

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Προωθείται ανεξάρτητο Κουρδιστάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ;


Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil φαίνεται να μην εισακούει τις απειλές της Βαγδάτης και να αποφάσισε να συνεργαστεί κανονικά με τους Κούρδος του Βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν η αμερικανική εταιρία την διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την συνεργασία και θα τιμήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ερμπίλ ανεξαρτήτως των απειλών και οχλήσεων από τη κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας Ρεξ Τάιλερσον ο οποίος του ανακοίνωσε πως η εταιρία του θα συνεχίσει τις εργασίες της στο Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται πως η ExxonMobil έχει υπογράψει με το Ερμπίλ συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2011 με σκοπό να εκμεταλλευτεί έξι «οικόπεδα» στο Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θεωρεί πως κάθε συμφωνία μεταξύ εταιριών και οργανισμών «τοπικής αυτοδιοίκησης» η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσή της είναι «άκυρη» ενώ απειλεί πως σε περίπτωση που μία εταιρία «διαλέξει» για συνεργάτη κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή της, αναφορικά με τους όρους της συνεργασίας, θα την αποκλείσει αυτομάτως από κάθε άλλη δραστηριότητα σε ολόκληρη της χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η Βαγδάτη απειλεί την ExxonMobil πως δεν πρόκειται να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα νότια της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση μεταξύ Κούρδων και της σιιτικής κυβέρνησης του Νούρι Αλ-Μάλικι αυξάνεται καθημερινά, αφού το τελευταίο επεισόδιο εμπεριείχε κατηγορίες προς τους Κούρδους πως πουλάνε λαθραία πετρέλαιο στο Ιράν, κάτι το οποίο το Ερμπίλ αρνείται κατηγορηματικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr