Blogger Widgets

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Με μεγαλοπρέπεια η Ανάσταση στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)


anastash-mosxa13
romfea.gr

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας η Ακολουθία της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Με τον Πατριάρχη Κύριλλος συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ίστρας κ. Αρσένιος, ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ κ. Τύχων, καθώς και πλειάδα κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας και η σύζυγός του κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο εκλεγμένος Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Δήμαρχος Μόσχας κ. Σομπιανίν, πρέσβεις ξένων χωρών και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στο πασχαλινό μήνυμά του, μεταξύ άλλων αναφέρει: «H φωτοβόλος πασχαλινή νύχτα φανερώνει στην ανθρωπότητα το πλήρωμα της Θείας αγάπης, διά της οποίας προσέλαβε την ανθρώπινη φύση ο προαιώνιος Υιός του Ουράνιου Πατέρα, τη θεράπευσε από την αρρώστια της αμαρτίας και διά της εις τα βάθη του Άδου καθόδου συνέτριψε τα δεσμά του θανάτου, χαρίζοντάς μας την ανεκτίμητη δυνατότητα ενώσεως με το Δημιουργό και τον Προνοητή μας.»

«Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευαγγέλιο μας παραθέτει επανειλημμένως εκείνα τα οποία ο Κύριος έλεγε προς ενίσχυση του ηθικού των οπαδών Του: «Μη φοβού!». Ο φόβος για το μέλλον, ο φόβος για τους κινδύνους, για τις άγνωστες, φανταστικές ή πραγματικές απειλές, το συναίσθημα αυτό δεν είναι άγνωστο σε πολλούς. Όμως ο Κύριος μένει μαζί μας εκτός εάν οι ίδιοι Τον απορρίπτουμε. Και στις ημέρες κατά τις οποίες δοξάζουμε τη νική Του επί του θανάτου ο Σωτήρας και πάλι αναφωνεί απευθυνόμενος στον καθένα από μας: «Μὴ φοβοῦ, μόνον πίστευε»(Μκ 5.36)», προσθέτει ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης τονίζει ότι «η συμπεριφορά μας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πονηρό πνεύμα του αιώνος τούτου, να αποτελέσει ορατή απόδειξη της Αιώνιας Αλήθειας. Επειδή παρ΄ ότι βιώνουμε την κοινωνική και θρησκευτική ελευθερία, ωστόσο όσοι θέλουν να ζουν σύμφωνα με χριστιανικές ηθικές επιταγές, κινούνται όπως και παλαιότερα στο αντίθετο ρεύμα. Αυτή η κίνηση αποκαλύπτει την άρνηση συμμόρφωσης με εκείνα τα στερεότυπα συμπεριφοράς και τις θέσεις οι οποίες δικαιολογούν την αμαρτία, που επίμονα και συστηματικά, διά των σύγχρονων μεσών επιρροής στη συνείδηση, επιβάλλονται στους ανθρώπους.»

Ενώ συμπλήρωσε πως «στρεφόμενοι στον Κύριο θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πνευματικό κενό και να φύγουμε από τον επικρατούντα στον κόσμο εγωισμό, να δούμε το φως της Αναστάσεως, να το δεχθούμε ως σημείο αναφοράς στην πορεία μας προς την Ουράνια Πόλη.»
Κλείνοντας ο Πατριάρχης υπογραμμίζει: «Η βασική εγγύηση και το θεμέλιο για τη μεταμόρφωση της ζωής της κοινωνίας, του λαού και της χώρας είναι η ηθική, η πνευματική αλλαγή του εαυτού μας. Είναι αδύνατη η βελτίωση του συνόλου χωρίς να τελειοποιηθούν τα συστατικά του στοιχεία. Την ευημερία της Πατρίδας την προσδιορίζει άμεσα το ορθό φρόνημα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής και πολιτικής ομάδας.»
anastash-mosxa1
anastash-mosxa2
anastash-mosxa3
anastash-mosxa4
anastash-mosxa5
anastash-mosxa6
anastash-mosxa7
anastash-mosxa8
anastash-mosxa9
anastash-mosxa10
anastash-mosxa11
anastash-mosxa12
anastash-mosxa14
anastash-mosxa15
anastash-mosxa16
anastasi-mosxa17
anastasi-mosxa18