Blogger Widgets

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί με το Ισραήλ και το "αποκλείει" από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ


Η Τουρκία έχει “μπλοκάρει” τη συμμετοχή του Ισραήλ στη του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου και 21 “παρά τις πιέσεις των συμμάχων συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών”,γράφει η Hurriyet Daily News. Το βέτο έθεσε στα όργανα του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
"Δεν θα υπάρξει καμία ισραηλινή παρουσία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εάν δεν εκδώσει μια επίσημη απολογία και δεν καταβάλει αποζημίωση για τους Τούρκους πολίτες που σκοτώθηκαν σε διεθνή ύδατα," δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα Daily News,αναφερόμενος στην υπόθεση του Mavi Marmara.

"Υπάρχουν πιέσεις για την άρση του βέτο μας, αλλά αυτό είναι εκτός συζήτησης”,πρόσθεσε.

Η Τουρκία έθεσε βέτο σε μια σειρά από προσπάθειες του Ισραήλ να εμβαθύνει τη συνεργασία του με την Συμμαχία - όπως το άνοιγμα ενός γραφείου στην έδρα του ΝΑΤΟ και συμμετοχή στις δραστηριότητες του Μεσογειακού Διαλόγου - με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν πρώτα για τη “παράνομη δράση εναντίον Τούρκων πολιτών”.

Πολλοί υπουργοί ,όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας,επέκριναν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ γι΄ αυτή τη τακτική.

Η Τουρκία τραβάει πάλι το σχοινί,κάτι θελει να κερδίσει,αλλά κάποιες φορές το σχοινί σπάει κιόλας.

onalert.gr