Blogger Widgets

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καταγγελίες για παραβιάσεις του κυπριακού FIR από την Τουρκία


Την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου εκφράζει με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου. Οι παραβιάσεις αυτές σημειώθηκαν από 1 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 και στην επιστολή του ο κ. Αιμιλίου καλεί την Τουρκία όπως αυτές τερματιστούν άμεσα.

Επιπλέον, τονίζει, αυτές οι παραβάσεις κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει ότι οι Τουρκικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία υπό το φως των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη καθώς επίσης και των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. Επιθυμούμε, τονίζει , να καλέσουμε εκ νέου την τουρκική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Χάρτη των ΗΕ και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να
σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Η εμμονή στις πιο πάνω παραβιάσεις -σημειώνει-στο παρόν στάδιο των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μια δίκαιης, μόνιμης και ειρηνικής λύση στο κυπριακό, είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγική.

Καλεί επίσης τη τουρκική Κυβέρνηση να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υιοθετήσει σε σειρά ψηφισμάτων