Blogger Widgets

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η Άγκυρα ανησυχεί για την κάθοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο Στο μικροσκόπιο του τουρκικού ΥΠΕΞ οι στρατιωτικές-διπλωματικές πρωτοβουλίες της Μόσχας.


Του Νίκου Στέλγια
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το επιτελείο του υπουργείου έχει θέσει υπό το μικροσκόπιο όλες τις πρωτοβουλίες -στρατιωτικές και διπλωματικές- της Μόσχας στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου και της Συρίας.Οι πληροφορίες τηςwww.kathimerini.com.cy δείχνουν ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις κινήσεις και τις προθέσεις της νέας ρωσικής προεδρίας στην Συρία και στο Ιράν. Κατά την άποψη τους, η νέα ρωσική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει την ανάπτυξη της ακτίνας δράσης της δυτικής συμμαχίας στην Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν.

Μια νέα έκθεση του τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «Orsam», το οποίο ξεχωρίζει με την πολύ στενή συνεργασία του με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ρίχνει φως στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς της τουρκικής πλευράς.

Η νέα έκθεση του «Orsam» θέτει υπό το μικροσκόπιο τις κινήσεις της Μόσχας στην Συρία και στο Ιράν. Κατά την άποψη των Τούρκων αναλυτών, η Μόσχα είναι αποφασισμένη να δηλώσει παρών στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις στην Συρία και στο Ιράν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του «Orsam», η Μόσχα δεν επιδιώκει στρατιωτική αναμέτρηση με την Δύση και τους συμμάχους της στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά είναι αποφασισμένη να καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τα ρωσικά συμφέροντα στην Συρία και στο Ιράν.

Μεταξύ των άλλων, η τουρκική έκθεση τονίζει τα εξής: «Για την Ρωσία, η Μέση Ανατολή και η Συρία δεν είναι τόσο σημαντικές όπως ο Καύκασος. Η κρίση της Μέσης Ανατολής δεν πρόκειται να οδηγήσει σε στρατιωτική αναμέτρηση της Ρωσίας με την Δύση. Ωστόσο, η Μόσχα θα καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την συνέχεια της παρουσίας της στην Μέση Ανατολή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από πολύ κοντά τις κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στα παράλια της Συρίας. Διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι μια ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία ανήκουν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ετοιμάζονται να σαλπάρουν από τα λιμάνια τους με προορισμό την Συρία.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

infognomonpolitics