Blogger Widgets

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα απαντά στην πειρατεία της Άγκυρας: "Στα όπλα" η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Με την ενεργοποίηση του συνόλου της ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης από τις 07:30 το πρωί αντέδρασε η χώρα στην πρωτοφανή τουρκική πρόκληση διενέργειας άσκησης με αραβικά (ΗΑΕ) μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9, στις περιοχές που παράνομα η Άγκυρα έχει δώσει άδειες ερευνων υδρογονανθράκων, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Για να αποφευχθεί κλιμάκωση, το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή οι προεπιλεγμένες μονάδες και των τριών Κλάδων, να περιοριστούν μόνο σε διαδικασίες ενεργοποίησης (προετοιμασία, φορτώσεις όπλων, μεταβάσεις ειδικών δυνάμεων στους χώρους φόρτωσης αεροσκαφών και πλωτών μέσων κλπ). Δεν θα υπάρξουν δηλαδή μετακινήσεις όπως πτήσεις αεροσκαφών ή μετακινήσεις πλοίων και η άσκηση θα σταματήσει με την ολοκλήρωση των ενεργειών μέχρι την φάση μετακίνησης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εποχή των Ιμίων σε Διακλαδικό Επίπεδο. Μόνο στην περίπτωση του επεισοδίου με τον Ηλιάκη το 2006 είχε υπάρξει μεγαλύτερη ενεργοποίηση από πλευράς Αεροπορίας όμως, κυρίως.

Είναι το σενάριο της άσκησης συμπληρώνει συμπληρώνει αυτό της άσκησης Πυρπολητής η οποία περιελάμβανε την δράση μετά την προετοιμασία και φόρτωση.

Η νυν άσκηση περιλαμβάνει εσωτερικές μετακινήσεις στους χώρους εξόρμησης από πλευράς Στρατού, ειδικών δυνάμεων και δυνάμεων φύλαξης στρατηγικών υποδομών, μονάδων επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων ελικοπτέρων κλπ, από πλευράς Ναυτικού ενεργοποίηση των ZUBR και μετάλων μονάδων ρου στόλου και από πλευράς Αεροπορίας, μια δύναμη με περίπου 25 μαχητικά, αλλά και μεταφορικά αεροσκάφη C-130.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος μαζί με την στρατιωτική ηγεσία, από τα ξημερώματα παρακολουθεί την προετοιμασία και την αιφνιδιαστική ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr