Blogger Widgets

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν προς Συρία Λόγια πολέμου από τον Τούρκο πρωθυπουργό

Του Νίκου Στέλγια
Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της γειτονικής Συρίας. Στο στόχαστρο του Τούρκου πρωθυπουργού βρέθηκε η κυβέρνηση της Συρίας, η οποία την Παρασκευή κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο και άνοιξε πυρ κατά ενός δεύτερου τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα της «απάντησης» ανά πάσα στιγμή σε κάθε εχθρική κίνηση της Συρίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, το διεθνές δίκαιο βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας, ένα γεγονός που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση της Συρίας. Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει προχωρήσει σε πολεμικές προετοιμασίες στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πλέον έχουν αλλάξει «οι κανόνες της εμπλοκής» στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, από τώρα και στο εξής, η τουρκική πλευρά θα προσεγγίζει εχθρικά κάθε στρατιωτικό μέσο της Συρίας που θα προσεγγίζει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, οι Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι στη νέα περίοδο η Άγκυρα θεωρεί ότι βρίσκεται de facto σε κατάσταση πολέμου με τη Συρία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Τρίτης στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι «Haber A» ο Τούρκος αναλυτής Νουχ Γιλμάζ, την παρούσα στιγμή η Τουρκία δεν επιλέγει τη στρατιωτική αναμέτρηση με τη Συρία. Ωστόσο, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η Άγκυρα πραγματοποιεί πολεμικές προετοιμασίες και είναι έτοιμη για κάθε νέο ενδεχόμενο.

Τις σκληρές τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν υποστηρίζει και η τουρκική αντιπολίτευση. Το πρωί της Τρίτης, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Για τη σημασία της «ανταπάντησης» της Τουρκίας κάνει λόγο και η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το εν λόγω κόμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τους Κούρδους και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, τονίζει ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να επιλέξει την κορύφωση της έντασης με τη Συρία. Το μεσημέρι της Τρίτης, η τουρκική κοινή γνώμη έχει επικεντρωμένη την προσοχή της στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, οι Τούρκοι αναλυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη στρατηγική «ελεγχόμενης έντασης» που αναπτύσσει η τουρκική κυβέρνηση.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

kathimerini.com.cy