Blogger Widgets

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Πατριάρχης Μόσχας από Αμμόχωστο: "Η Ρωσία θα βοηθήσει ενεργά την Κύπρο"

Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε πως "Η Ρωσία θα συνεχίσει να βοηθά ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους",ενώ στο Παραλίμνι, στρατιωτικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές αρχηγού κράτους και οι πάντες ζητούσαν από τη Ρωσία να επέμβει.επίσης δήλωσε ότι "Η Ρωσία είναι εδώ για την Κύπρο"...


Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, του ζήτησε "Να σταθεί η Ρωσία στο πλάι των Κυπρίων ορθόδοξων Χριστιανών, και κυρίως των κατοίκων Αμμοχώστου, οι οποίοι αναμένουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σπίτια και περιουσίες τους".

Σε ομιλία του στην επίσημη υποδοχή του στην πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου, ο Πατριάρχης εξέφρασε λύπη για την εγκαταλελειμμένη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία όπως είπε, αποτελεί ανοικτή πληγή για την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή και στην καταστροφή της εκκλησιαστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα κάλεσε την Ρωσία να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να του δοθεί η ευκαιρία, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πατριάρχης, να τον φιλοξενήσει στη φυσική έδρα της Μητρόπολης, στην Αμμόχωστο.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι το 1970, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο συνοδεύοντας τον τότε Πατριάρχη, είδε μια Αμμόχωστο όμορφη, με ωραία τείχη και έζησε από κοντά τη φιλοξενία των Κυπρίων.

Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία επισκέφθηκε τότε, και στους τρεις μοναχούς της Μονής, τους περίφημους, όπως είπε, αγιογράφους. Ευχήθηκε ακόμη όπως στην επόμενη του επίσκεψη στην Κύπρο, λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, ευχή που έγραψε και στο Βιβλίο Επισκεπτών του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, από όπου ατένισε την σκλαβωμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με αναλύσεις των μεγαλύτερων δυτικών think tanks, η Ρωσία είναι έτοιμη σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα η Κύπρος να βοηθήσει οικονομικά και στρατιωτικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr