Blogger Widgets

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Σεπτέμβριος. Ποιος θα προλάβει να κάνει την στάση πληρωμών πρώτος;

Με τόσα οικονομικά μέτρα η ασφυξία στην πραγματική οικονομία είναι πλέον δεδομένη και πλέον στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν υπάρχει η δυνατότητα για τα είδη πρώτης ανάγκης, πόσο μάλλον για να εξυπηρετηθούν λογαριασμοί, ΔΕΗ, Εφορίες, Δάνεια, Ενοίκια κλπ.
Και τα δεδομένα είναι τα εξής. Η Κυβέρνηση (που ζεί στη δική της γυάλα) μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει καταλήξει στα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν καθώς φαίνεται απομακρύνσεις από θέσεις εργασίας (εφεδρεία ίσως ή όπως αλλιώς βαφτίσουν τις απολύσεις), νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ίσως αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Με λίγα λόγια αποφασίζεται για το πόσο σύντομα θα ζήσουμε νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου στη χώρα μας.
Από την άλλη στις 12 του Σεπτέμβρη αποφασίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το δημοσιονομικό σύμφωνο.Για το πόσο νόμιμο είναι δηλαδή να φορολογούνται οι Γερμανοί πολίτες και τα λεφτά τους να πηγαίνουν σε τρίτες χώρες.  Με λίγα λόγια μετά από προσφυγές Γερμανικών κομμάτων και πολιτών στις 12 Σεπτεμβρίου στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ούτε λίγο, ούτε πολύ μπορεί να μας ανακοινώσουν ότι η βρύση με τα λεφτά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έκλεισε. Προσβάλλεται έτσι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας αφού μια τέτοια εξέλιξη ίσως επιφέρει και ντόμινο στις χώρες του Νότου.
Να μην ξεχάσουμε βέβαια ότι ο Σόρος αγοράζει χρυσό όπου σταθεί και όπου βρεθεί και δεν προαναγγέλει κάτι καλό αυτό για την παγκόσμια σταθερότητα, αλλά  και τα εγκλήματα της διετίας στη χώρα μας όταν σε μια νύχτα μετέτρεψαν οι Κυβερνώντες τα αποθεματικά Νοσοκομείων και Πανεπιστημίων σε ομόλογα και την άλλη μέρα τα κούρεψαν. Με λίγα λόγια αυτό που ζήσαμε από εποχής σκανδάλου χρηματιστηρίου όταν έχασε κατά κεφαλή κάθε Έλληνας 4.000.000δρχ αναλογικά, το φαγοπότι της Ολυμπιάδας του 2004, φτάνουμε στο σήμερα στο τελευταίο "ξεκοκκάλισμα" σε ότι απέμεινε.
Δυστυχώς οι επιλογές λιγοστεύουν και τα χειρότερα έπονται όταν το σύνολο μιας κοινωνίας έχει μάθει να ζεί με δανεικά και όχι με αυτάρκεια. Με όσους μπόρεσα να μιλήσω φίλους και γνωστούς τις ημέρες του 15 Άυγουστου και ιδιαίτερα με όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις μου είπαν το ίδιο πράγμα. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις προς Τράπεζες και λογαριασμούς και στην ουσία εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών προς τους δανειστές θέλοντας και μη.
Τελικά ίσως έχουμε προλάβει εμείς την στάση πληρωμών προς αυτούς, πριν την κάνουν αυτοί σε μας το ερχόμενο φθινόπωρο. Έστω και έτσι...

Τελικά ίσως θα πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς το ένστικτο του αιφνιδιασμού πρώτοι.

Α.Χ