Blogger Widgets

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Φτιάξτε σχολειά....Φτιάξτε σχολειά

 Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός:
"...αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά,
αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης
 εκείνα οπού ομολογεί
η Εκκλησία μας"

Σήμερα Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 χιλιάδες ελληνόπουλα προσέρχονται για τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς που στην αρχή της φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και το κάθε ελληνικό σπίτι. Μέσα από αυτή την κρίση όμως θα βρούμε τις πραγματικές μας αξίες και μέσα από τα σχολεία μας και την εκπαίδευση των νεοελλήνων θα βρούμε τον τρόπο να υπερκεράσουμε την κρίση.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που σε 16 χρόνια ίδρυσε πάνω από 200 σχολεία και τόνιζε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης ακόμα και στο πιο μικρό χωριό
«Δεν πρέπει να υπάρχει χωριό χωρίς σχολείο. Μόνο με τη βοήθεια των γραμμάτων θα καλυτερεύσετε την τύχη σας».

Για τη σημασία της παιδείας έλεγε
«Καλύτερα να αφήσετε τα παιδιά σας πτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα».

Για τη σημασία της παιδείας στην ψυχή του ανθρώπου
«Καλύτερα αδελφέ να έχεις σχολείον Ελληνικόν, παρά βρύσες και ποτάμια, γιατί η βρύση ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχή».

Είναι συγκλονιστική η πάλη ενός  ανθρώπου στα χρόνια της σκλαβιάς να προσπαθεί να συνεγείρει το Έθνος και μέσα από την Πίστη και την Ελληνική Παιδεία για να τεθούν οι βάσεις για ανάκτηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μας.


Το φώναζε ο Πατροκοσμάς…
"Φτιάξτε σχολειά... δεν βλέπετε πως αγρίεψε το Γένος μας από την αμάθειαν και εγινήκαμεν ως τα θηρία; Τα πάντα από το σχολείον τα μανθάνομεν, διατί χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος. Καλύτερα να έχεις εις την χώραν σου σχολείον ελληνικόν, πάρα να έχεις βρύσες και ποταμούς, διατί η βρύσις ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχήν. Γι' αυτό αδελφοί μου να σπουδάζετε, να μανθάνετε γράμματα ελληνικά, όσον ημπορείτε περισσότερο, διότι διαβάζοντας τα ελληνικά τα ηύρα όπου λαμπρύνουν και φωτίζουν τον νουν, καθώς φωτίζει ο ήλιος την γην, όταν είναι ξαστεριά και βλέπουν τα μάτια μακριά, έτσι βλέπει και ο νους τα μελλοντικά".


Η Ελλάδα έχει δυο πανίσχυρα όπλα που με τη στάση μας τα «θέτουμε»  σε καταστολή. Τον εαυτό μας μάλλον έχουμε σε καταστολή και δεν γνωρίζουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα.

Την Ορθοδοξία και την Ελληνική Παιδεία.

Γιατί με την ακρίβεια της ελληνικής σκέψης, λόγου, ερμηνείας και τοποθέτησης μπορούμε να κατανοήσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας και αυτό τόνιζε και πάλι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Εθνομάρτυρας και Ισαπόστολος.

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας»