Blogger Widgets

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε


Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Aνήσυχοι ότι κάποιοι κύκλοι στην Δύση έχουν αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για ευθεία στρατιωτική επέμβαση στην Συρία εμφανίζονται ανεξάρτητοι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες.

Στην εκτίμηση αυτή συμβάλουν, σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, αρκετά στοιχεία αλλά και μισόλογα αξιωματούχων ;

Ως τέτοια δεδομένα αναφέρονται και αξιολογούνται:
-Την συγκέντρωση αμερικανικών - και άλλων χωρών -δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή- κυρίως κρούσεων

-Την αύξηση ''πληροφοριών'' ή πληροφοριών ότι ενισχύθηκε το χημικό οπλοστάσιο του Ασσαντ. Είναι χαρακτηριστική η μετάδοση του αμερικανικού τηλεοπτικού δίκτυου NBC, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους "αμερικανούς αξιωματούχους", ότι ο συριακός στρατός έχει τοποθετήσει γόμωση με αέριο σαρίν σε βόμβες που προορίζονται για ρίψη από αεροπλάνα. Τη Δευτέρα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς έχει αρχίσει τη διαδικασία σύνθεσης των στοιχείων που καθιστούν το σαρίν όπλο έτοιμο για χρήση.
Την κατάλληλη προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης για αυτό με την αυστηρή δήλωση- προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα " Σήμερα θέλω να ξεκαθαρίσω στον Ασαντ και σε όσους υπακούουν στις διαταγές του: ολόκληρος ο κόσμος σάς παρακολουθεί. Η προσφυγή σε χημικά όπλα είναι και θα είναι απολύτως μη αποδεκτή.Εάν διαπράξετε το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα είστε υπόλογοι''ειπε ο κ Ομπάμα την Δευτέρα. Στο ίδιο μοτίβο υπάρχει τις τελευταίες ημέρες σχετικό αναμάσημα περί χημικών από την Άγκυρα....

-Την ενίσχυση - και αναδιάταξη- των μισθοφορικών δυνάμεων που υπό μορφή ανταρτών δρουν στο εσωτερικό της Συρίας κατά του καθεστώτος Ασσαντ.

-Την απόφαση του ΝΑΤΟ εγκατάσταση Patriot στην Τουρκία και την διαβεβαίωση ότι η μεταφορά θα γίνει πιο γρήγορα απ ότι έχει αναφερθεί.

-Την πρόσφατη διαβεβαίωση γειτονικών χωρών - της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης - ότι έχουν έτοιμα τα σχέδια για τα στρατόπεδα υποδοχής και φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων από την Συρία για την ετοιμασία των οποίων είχαν πάρει ''σήμα'' προ διμήνου. 

-Την μεταφορά της δράσης των ανταρτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό με πιο έντονο βαθμό,  τακτική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ''εξεγέρσεις'' πριν το καίριο χτύπημα.

-Την ολοκλήρωση -μόλις χθες - της πλήρους σχεδόν απόσυρσης διπλωματών από την Δαμασκό:Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στις 5 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε, πως έχει απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας της στην Δαμασκό. Η Ουγγαρία παρέμενε τελευταία χώρα της ΕΕ, η πρεσβεία της οποίας συνέχιζε να λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Συρίας.Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της «κρίσιμης κατάστασης» στην Δαμασκό.Δύο μέρες νωρίτερα την απόφαση απομάκρυνσης του τεχνικού προσωπικού της από την Συρία έλαβε η τοπική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

-Την διαμόρφωση - με τις ευλογίες εμπλεκομένων χωρών- ενός νέου ηγετικού σχήματος (δομής) των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στην Συρία. 

-Την διαφαινόμενη στάση της Ρωσίας που φέρεται να μην αποκλείει πλέον συζητήσεις για ''το μέλλον'' της Συρίας - πιθανώς με άλλη σύνθεση της ηγετικής ομάδας.

Αυτά από μόνα τους ίσως να μην λένε και πολλά ως προς την αναφερθείσα στην αρχή ανησυχία αντίστροφης μέτρησης. Το ανησυχητικό είναι ότι στον ένα ή στον άλλο βαθμό πολλά από αυτά ''τρέχουν'' ταυτόχρονα - έχουν δηλαδή μια ταυτόχρονη ''επιτάχυνση''!
Μπορεί πάντως, όπως εκτιμούν άλλες πλευρές - και ας το ευχόμαστε για λόγους σταθερότητας της περιοχής - να είναι όλα αυτά μια καλοστημένη επικοινωνιακή κίνηση των αντιμαχόμενων τον Ασσαντ κύκλων για ψυχολογική πίεση στο πλαίσιο πιο ήπιων λύσεων.

Έτσι ή αλλιώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο από πολλές πλευρές.