Blogger Widgets

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων Scud στη Συρία


Ο ΓΓ του NATO Ράσμουσεν λέει ότι επιβεβαιώθηκαν νέες εκτοξεύσεις πυραύλων Σκουντ. Σφοδρές μάχες στην Δαμασκό και στο Χαλέπι.
Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι το σύμφωνο έχει πληροφορίες πως έχουν χρησιμοποιηθεί πύραυλοι τύπου Σκουντ στη Συρία, αποκαλώντας την ενέργεια αυτή πράξη ενός «απελπισμένου καθεστώτος».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση πυραύλων τύπου Σκουντ», δήλωσε ο Ράσμουσεν σε έναν δημοσιογράφο που ρώτησε εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα τις τελευταίες ημέρες.
«Θεωρώ ότι (οι εκτοξεύσεις είναι) πράξεις ενός απελπισμένου καθεστώτος που πλησιάζει την κατάρρευση», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
Νωρίτερα, πηγή του NATO είχε κάνει λόγο περί νέας εκτόξευσης μη-κατευθυνόμενων πυραύλων Σκουντ χθες.
Η πηγή ανέφερε πως καταγράφηκαν πολλαπλές εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων το πρωί της Πέμπτης, μία εβδομάδα και πλέον μετά τον πρώτο εντοπισμό εκτοξεύσεων πυραύλων Σκουντ στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που διαρκεί 21 μήνες.
Στα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία, τακτικά στρατεύματα και αντικαθεστωτικοί αντάρτες είχαν εμπλακεί νωρίτερα σήμερα σε μάχες σε μια περιοχή της Δαμασκού όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της επίλεκτης Δημοκρατικής Φρουράς, σύμφωνα με ακτιβιστές.
«Μάχες μαίνονται κοντά στις εγκαταστάσεις της Δημοκρατικής Φρουράς στις προαστιακές περιοχές Κουντσάγια και Χάμα», δήλωσε ο Χάιταμ αλ Αμπντάλα, ένας ακτιβιστής ο οποίος εδρεύει στην Δαμασκό, προς το Γερμανικό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) κατέλαβε μια στρατιωτική βάση στην περιοχή αλ Μαλίχα, επίσης στα προάστια της Δαμασκού.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες κοντά στην Δαμασκό με «τρομοκράτες», χρησιμοποιώντας τον όρο των κυβερνητικών για τους αντάρτες.
Στο Χαλέπι, τουλάχιστον επτά αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι μάχες ξέσπασαν καθώς αντάρτες προσπαθούσαν να καταλάβουν μια βάση της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή αλ Σαφίρα, νότια του Χαλεπιού, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή