Blogger Widgets

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Tουρκικό Κουρδιστάν : Καθυστερώντας το αναπόφευκτο




20/6/10 - Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρηγορεί
προσωπικό του φυλακίου Gediktepe,μετά
από αιματηρή επίθεση των Κούρδων
αυτονομιστών
"Οι Άραβες πολεμούν, οι Κούρδοι νικούν".
Ertogrul Ozkok, εφημερίδα Hurriyet


enkripto.com

Είναι πλέον εμφανές ότι οι κατασταλτικές πρακτικές του τουρκικού κράτους κατά του Κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικές. Οι καθημερινές ήττες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Νοτιο-ανατολική Τουρκία ( Βόρειο Κουρδιστάν για τους ντόπιους) έχουν αρχίζει να κλονίζουν την εικόνα των ένοπλων δυνάμεων, ως εγγυητή της ασφάλειας και της ακεραιότητας της γειτονικής χώρας. Η δημοσιοποίηση εκατοντάδων υποθέσεων εξωθεσμικών..."παρεμβάσεων" των ΤΕΔ, κακοποίησης και βιασμών οπλιτών από ανωτέρους και οι μαζικές διώξεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και καχυποψία εντός του στρατεύματος, υπονομεύοντας καίρια το ηθικό του προσωπικού (βλέπε :Μια επιστολή-βόμβα για το PKK )


Να σημειωθεί δε ότι οι κληρωτοί στρατιώτες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις στα ΝΑ προέρχονται στην πλειοψηφία τους από φτωχές αγροτικές οικογένειες, ενώ οι γόνοι ευπορότερων οικογενειών συνήθως υπηρετούν στις ασφαλέστερες στρατιωτικές μονάδες της Αν.Θράκης και των Μικρασιατικών παραλίων.

Η τουρκική πολιτική ελίτ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το Κουρδικό αντάρτικο με μια πληθώρα σπασμωδικών κινήσεων, οι οποίες όμως ουσιαστικά παρατείνουν την αγωνία της, μεταθέτοντας για το μέλλον ένα λογαριασμό που αργά η γρήγορα θα πρέπει να πληρωθεί..

Μια συνοπτική αναφορά στη δομή και το ιστορικό των δυνάμεων που εμπλέκονται στον "αντιτρομοκρατικό" αγώνα 

Το Κεμαλικό καθεστώς ήδη από το 1924 είχε προχωρήσει στην δημιουργία των"Προσωρινών Φρουρών Χωριών" ως εργαλείο κρατικού ελέγχου. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, με την έξαρση της ένοπλης δράσης του PKK, εισήχθη εκ νέου ο θεσμός των "Προσωρινών κι Εθελοντών Φρουρών Χωριών" (Geçici ve Gönüllü köy Korucuları) με αποστολή την προστασία των αγροτικών οικισμών, την υποβοήθηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και -κυρίως- την άσκηση τρομοκρατίας σε εκείνους που συνεργάζονταν με τους αντάρτες. Τα πάμπολλα προνόμια και η ατιμωρησία που απολάμβαναν  εξέθρεψε φαινόμενα διαφθοράς, με αποτέλεσμα οι Κοruculari να μετατραπούν ουσιαστικά σε ένα ισχυρό δίκτυο λαθρεμπορίας, ενίοτε συνεργαζόμενοι με τους αντάρτες, από φόβο/συμπάθεια ή λόγω ιδιοτελών συμφερόντων.

Σε πρώτο πλάνο ένστολος με διακριτικό της "Φρουράς των Χωριών". Στιγμιότυπο από την επίσκεψηErdogan-Basbug (20/6/2010)  στο τάγμα του Tekeli, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο φυλάκιο του Gediktepe.

Την δεκαετία του '90 ενισχύθηκε το δίκτυο φυλακίων και μονίμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων του στρατού και της Στρατοχωροφυλακής στην περιοχή,  προς ενίσχυση των Συνταγμάτων Συνοριοφυλακής (Hudut Alay) που επάνδρωναν τα παραμεθόρια φυλάκια κατα μήκος των χερσαίων συνόρων. 

Η Στρατοχωροφυλακή έδωσε βάρος στην δημιουργία κι εκπαίδευση ειδικών τμημάτων αντι-αντάρτικου αγώνα όπως την JOAK και την διαβόητη JITEM (βλέπε :Aρίφ Ντογάν : Υπερήφανος σφαγέας 78). Η συνεργασία με τους Φρουρούς των Χωριών αφορούσε την εκστρατεία "ειρήνευσης" της υπαίθρου η οποία ήταν ουσιαστικά ένα πρόγραμμα αναγκαστικού εκτοπισμού, αφού  κάθε χωριό που δεν δεχόταν να συνεργαστεί με τις τουρκικές δυνάμεις γινόταν στόχος απαγωγών, δολοφονιών, βιασμών και πυρπολήσεων (βλέπε: Χιλιάδες πτώματα σπαρμένα/Μαρτυρία-σοκ για τις σφαγές του 1994). Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οικισμοί ερήμωσαν και πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι εκτοπίστηκαν  προς τα αστικά κέντρα.  Οι Κoruculari σταδιακά ισχυροποιήθηκαν περισσότερο και με την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών ανέπτυξαν "παράλληλες" δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και διακίνηση λαθρομεταναστών. Πληρωμένοι δολοφόνοι, προβοκάτορες και πληροφοριοδότες πολύ συχνά διέπρεψαν και ώς εκτελεστές στην υπηρεσία της ΜΙΤ και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων της γείτονος. (βλέπε : Κράτος-δολοφόνος)

Λαμπρό παράδειγμα, ο μόνος επιζήσας του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος του Σουσουρλούκ,  βουλευτής Μπουσάκ, αρχηγός μιας τέτοιας μονάδας "Φρουρών". Επανειλημμένες καταγγελίες και σποραδικές αποκαλύψεις  δεν στάθηκαν ικανές να κλονίσουν το σύστημα των "Φρουρών", το οποίο επιβιώνει μέχρι και σήμερα αν και ο ρόλος τους έχει σαφώς υποβαθμιστεί. Κύριες αιτίες, η επαγγελματοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, η δημιουργία εκατοντάδων νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φυλακίων στα σύνορα, η καχυποψία λόγω πολλών περιστατικών συνεργασίας με τους αντάρτες καθώς και η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη παραβατική δράση για προσωπικό όφελος.


Στρατοχωροφυλακή και Συνοριοφυλακή

Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης κι αναβάθμισης της φύλαξης συνόρων κατασκευάστηκαν μια σειρά νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και βάσεων επιχειρήσεων με την παράλληλη μεταφορά δυνάμεων στρατοχωροφυλακής προς ενίσχυση των Συνταγμάτων Συνοριοφυλακής. 

Υφιστάμενη δομή Συνταγμάτων Συνοριοφυλακής. Μέχρι σήμερα τα Συντάγματα αυτά υπάγονται στους αντίστοιχους στρατιωτικούς σχηματισμούς του νομού ευθύνης τους. Το Σώμα Δημοσίας Τάξης Στρατοχωροφυλακής (Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı) φέρει την ευθύνη φύλαξης των συνόρων με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Ορισμένες επισημάνσεις :

• Τo πυκνό δίκτυο μεθοριακών φυλακίων των Συνταγμάτων Συνοριοφυλακής εκτείνεται από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην Μεσόγειο μέχρι και το δυτικό μέρος του νομού Sirnak. Ανατολικότερα, η αποτυχία ικανοποιητικού ελέγχου της μεθορίου από το δικτυο της Συνοριοφυλακής οδήγησε στην συγκρότηση της 23ης Τακτικής Μεραρχίας Συνόρων Στρατοχωροφυλακής στο Sirnak και της 3ης Τακτικής Μεραρχίας ΠΖ στη Hakkari. Δυνάμεις των ανωτέρω σχηματισμών, μαζί με ειδικές δυνάμεις του στρατού επανδρώνουν το δίκτυο επιτήρησης στα νοτιοανατολικά. 

Στα δυτικά του νομού Sirnak, η Συνοριοφυλακή παραδίδει την "σκυτάλη" στο 7ο Σύνταγμα ενώ στα όρια του νομού Hakkari αναλαμβάνουν:

  • η 3η Τακτική Μεραρχία
  • η 21η Τακτική Ταξιαρχία Μεθορίου Στρατοχωροφυλακής (Yuksekova)
  • η 34η Τακτική Ταξιαρχία Συνοριοφυλακής (Semdinli) η οποία ενισχύεται με το 3ο Τάγμα Ορεινών Καταδρομών.
  • η Τακτική Μεραρχία Πυροβολικού

• Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια επέκτασης του δίκτυου επιτήρησης ανατολικότερα, με στόχο τον ικανότερο έλεγχο και αλληλοϋποστήριξη μεμονωμένων κι απομακρυσμένων έως τώρα φυλακίων, ταγμάτων και βάσεων επιχειρήσεων ( Cukurca, Daglica, Semdinli, Derecik) 

• Οι μονάδες καταδρομών Στρατοχωροφυλακής(Jandarma Komando Birlikleri) αυξήθηκαν σε αριθμό, όπως επίσης αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 20 τα Τάγματα Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής (Jandarma Ozel Harekat Taburu), διεσπαρμένα στους ανατολικούς νομούς, δυνάμεις των οποίων διενεργούν εντατικά αεροκίνητες κι αντι-αντάρτικες επιχειρήσεις. 



• Η Στρατοχωροφυλακή απαλλάχθηκε από την ευθύνη φύλαξης αστικών κέντρων που πέρασε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Αστυνομίας. 

• H 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής που εδρεύει στα ΒΔ της πόλης του Sirnak στελεχώνεται πλέον μόνο με επαγγελματίες. 

• Η Γενική Διεύθυνση Συνοριοφυλακής συγκροτεί τα τμήματά της με επαγγελματίες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων και υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επίσης η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία. Διακηρυγμένος στόχος η "αποστρατιωτικοποίηση" του αντι-αντάρτικου αγώνα, τυπικού περισσότερου χαρακτήρα αφού στις ΝΑ επαρχίες ήδη εδρεύουν ισχυρές μονάδες στρατού που παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη.


Ειδικές Δυνάμεις Αστυνομίας 

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, οι δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (Polis Ozel Harekat) ανέλαβαν απο κοινού με την Στρατοχωροφυλακή τον αντι-αντάρτικο αγώνα κατά του PKK, αυξάνοντας σημαντικά την δύναμή τους. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις διεξάγονταν κατα κύριο λόγο από τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και τους Καταδρομείς της Στρατοχωροφυλακής, σε συνεργασία με τους Ορεινούς Καταδρομείς. Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και τα επίλεκτα τμήματα των Bordo Bereli. 

Aναβαθμισμένο Sikorsky της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (OKK) αποβιβάζει άνδρες των Bordo Bereli κατά την διάρκεια της πρόσφατης επιχείρησης "Σιωπηλό Έπος" στο Semdinli


Δυνάμεις Καταδρομών

Οι 5 ταξιαρχίες ορεινών καταδρομών στελεχώνονται πλέον μόνο από επαγγελματίες υπαξιωματικούς. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότηταςεκπαίδευσης και στελέχωσης των καταδρομών της Στρατοχωροφυλακής. Απώτερος σκοπός, η σταδιακή απεμπλοκή των ορεινών καταδρομέων απο τις επιχειρήσεις, στα πλαίσια της εξαγγελθείσας  "αποστρατιωτικοποίησης" του αντι-αντάρτικου αγώνα.  Η κυβέρνηση Ερντογάν,  μετατοπίζει το κέντρο βάρους του αντι-αντάρτικου αγώνα προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες μαζί με την αναμορφωμένη Συνοριοφυλακή τίθενται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στην διαμάχη των Ισλαμιστών του Ερντογάν και του Κεμαλικού στρατεύματος.

Η αποστρατιωτικοποίηση όμως χαρακτηρίζεται "θεωρητική" γιατί στην πράξη πολλοί επαγγελματίες καταδρομείς του στρατού θα επιλεγούν για να στελεχώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. μεταφέροντας εμπειρία και γνώση. Ως εκ τούτου θα έλεγε κανείς ότι θα στρατιωτικοποιηθούν περαιτέρω οι δυνάμεις που θα "αποστρατιωτικοποιούσαν" τον αντί-αντάρτικο αγώνα. 


• Η 1η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, με έδρα την Καισάρεια συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις, συνήθως απο κοινού με δυνάμεις της 2ης ΤΞ ΚΔ. 

• Η 1η Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομών, η οποία εδρεύει στην επαρχία Hakkari, επίσης συνδράμει στις επιχειρήσεις. Επιπλεόν προσωπικό της είναι αποσπασμένο επι μονίμου βάσεως στις κύριες βάσεις επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων σε Semdinli, Daglica, Cukurca. 

Εν αναμονή περαιτέρω ενίσχυσης των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας (POH) και της απόκτησής σχετικής εμπειρίας, οι Ορεινοί Καταδρομείς συνεχίζουν να συμβάλουν καθοριστικά στις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τα Τάγματα Ειδικών Επιχειρήσεων JOH (Jandarma Ozel Harekat) Efeler (Yuksekova-Semdinli) και Fatihler (Hakkari-Cukurca), ενδεικτικό της δυσκολίας ελέγχου της συγκεκριμένης επαρχίας αφού είναι η μόνη στην οποία εδρεύουν μόνιμα 2 Τάγματα JOH. 

• H 2η Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομών με έδρα τo Bιθύνιο (Bolu), διαθέτει δυνάμεις κυρίως στους νομούς Mardin και Sirnak. Πολύ συχνά αναφέρεται επίσης η συμμετοχή της σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. 


Sirnak, βάση επιχειρήσεων Ikizce, έδρα αποσπασμένης δύναμης της 2ης ΤΑΞ ΚΔ

Αεροδρόμιο Van. Επιβίβαση δυνάμεων 2ης ΤΑΞ σε C-130E της 222ης Μοίρας Alev (12ης Βάσης Αερομεταφορών, Καισαρεία) με προορισμό την Yuksekova, συμμετέχοντας σε μια από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

• 3η Ταξιαρχία Καταδρομών. Εδρεύει στην επαρχία Siirt στην οποία διαθέτει πλούσιο αριθμό βάσεων επιχειρήσεων και φυλακίων που πλαισιώνουν το δίκτυο φυλακίων της Στρατοχωροφυλακής. Μαζί με το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής (JOH Dadaslar) διεξάγουν διαρκώς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις οροσειρές της επαρχίας.

10/11/2012 Πτώση ε/π της 3ης ΤΑΞ ΚΔ στην οροσειρά Herekol προκάλεσε το θάνατο 17 μελών της JOH με επίσημη αιτία, αυτή τη φορά, την ομίχλη κι όχι καλώδια υψηλής τάσης.

• 4η Ταξιαρχία Καταδρομών. Εδρεύει στην επαρχία Tunceli, συμβάλλοντας στις συχνές επιχειρήσεις των εκεί νομών.

• 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής. Εδρεύει στην επαρχία Sirnak κι εκτελεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής (JOH Meteler) στις οποίες πολύ συχνά συμμετέχουν και δυνάμεις από την 2η και 3η ΤΞ ΚΔ.


O Αεροπορικός Παράγοντας

Σύμφωνα με τις αναφορές τουρκικών πηγών σημειώνουμε ότι το έργο των χερσαίων δυνάμεων υποστηρίζουν με αεροπορικά μέσα δυνάμεις από:

• 1ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού (Άγκυρα)
• Διοίκηση Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Άγκυρα) (Bordo Bereli)
• Διοίκηση Αεροπορικού Συγκροτήματος Στρατοχωροφυλακής (Άγκυρα)
• Αεροπορική Υπηρεσία Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Άγκυρα)
• 211η Μοίρα Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων (GES)(1) ELINT/SIGINT (CN-235EW) (Άγκυρα)
• 2ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού (Μαλάτεια)
• 7η Κύρια Αεροπορική Βάση (F-4E/2020) (Μαλάτεια)
• 202η Μοίρα SAR-CSAR (Μαλάτεια) (Bordo Bereli)
• 7η Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού (Ντιγιάρμπακιρ)
• Διοίκηση Αεροπορικού Συγκροτήματος Στρατοχωροφυλακής (Ντιγιάρμπακιρ) 
• Αεροπορική Υποδιεύθυνση Αστυνομίας (Ντιγιάρμπακιρ)
• 8η Κύρια Αεροπορική Βάση (F-16blk40/50) (Ντιγιάρμπακιρ)
• Διοίκηση Βάσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων Πολεμικής Αεροπορίας (Μπάτμαν) υπάγεται στο GES(1)
• Διοίκηση Αεροπορικού Συγκροτήματος Στρατοχωροφυλακής (Βαν)
• 12η Βάση Αερομεταφορών (C-160D, C-130E/B, CN-235M100) (Καισάρεια) 
• 1η Κύρια Αεροπορική Βάση (F-4E/2020) (Εσκίσεχιρ) (2)
• 5η Κύρια Αεροπορική Βάση (F-16blk50) (Αμάσεια) (2)
• 6η Κύρια Αεροπορική Βάση (F-16blk40) (Πάνορμος) (2)

(1) Η Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων (GES) με προσωπική εντολή του Ερντογάν απορροφήθηκε από την Πολιτική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) στερώντας την από το Γενικό Επιτελείο μετά τις αποκαλύψεις των σκανδάλων. 
(2) Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις μετασταθμεύουν αεροπορικές δυνάμεις σε σημαντικές επιχειρήσεις όπως στην πρόσφατη "Σιωπηλό Έπος" που αναφέρθηκαν μετασταθμεύσεις 25 μαχητικών από αυτές τις μοίρες στο α/δ του Ντιγιάρμπακιρ.



Αεροπορική βάση Diyarbakir:  Eλικόπτερο της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Bordo Bereli), στον ίδιο χώρο σταθμεύουν ελικόπτερα του Αεροπορικού Συγκροτήματος Στρατοχωροφυλακής (αριστερά) και των Καταδρομών Στρατού. Μαζί με την αεροπορική βάση στο Van αποτελούν κύριες βάσεις ελικοπτέρων, παράλληλα τα τελευταία χρόνια δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών υποστήριξης ανατολικότερα.


O Τεχνολογικός Παράγοντας

Λόγω του έντονου γεωγραφικού ανάγλυφου στις νοτιοανατολικές επαρχίες και της έντασης των επιχειρήσεων του ΡΚΚ, τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται στον αντι-αντάρτικο αγώνα τεχνολογικά μέσα που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού όπως: μέσα νυχτερινής παρατήρησης, μεταφοράς εικόνας και στοχοποίησης σε πραγματικό χρόνο (UAV), radar αντιπυροβολικού για την άμεση εκπομπή πυρών πυροβολικού, συστήματα παρεμβολής/υποκλοπής επικοινωνιών και παρεμβολών προς εξουδετέρωση IED, οχήματα MRAP, μη επανδρωμένα συστήματα πυροβόλου με Ε/Ο συστήματα (IMTAKS), αναβάθμιση ατομικού οπλισμού κλπ.


IMTAKS (İnsansız Makinalı Tüfek Atış Kontrol Sistemi) στη 3η ΜΚΔ (Semdinli)


Τα γεγονότα μαρτυρούν την αναποτελεσματικότητα των εγχώριων μη επανδρωμένων αεροχήματων στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, παρ' όλη την ευρεία χρήση τους. Δεν λείπουν τα περιστατικά που πέφτουν στα χέρια πολιτών και ανταρτών.

Ωστόσο αξεπέραστο πλήγμα της ικανότητας εναέριας επιτήρησης προκύπτει από το γνωστό πρόβλημα με τα Ισραηλινά HERON. Η επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων και η ανεπάρκεια των τουρκικών υποσυστημάτων είχαν ως αποτέλεσμα την πενιχρή αξιοποίηση τους. Η Τουρκία είχε σκοπό να αξιοποιήσει συνολικά 10, από 4 για Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία και 2 για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά τελικά μόνο τα μισά από αυτά βρίσκονται στο έδαφός της κι αυτά καθηλωμένα εδώ και πολλούς μήνες. Συγκεκριμένα η Άγκυρα επιθυμεί την επιστροφή όλων των Heron ζητώντας από το Ισραήλ πλήρη αποζημίωση. Αναφέρεται ότι στην Τουρκία βρίσκονται τα 4 από τα 10 (το ένα συνετρίβη) από τα οποία τα 2 αξιοποιούνταν επιχειρησιακά αλλά κι αυτά καθηλώθηκαν πριν οκτώ μήνες λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί την επιστροφή και των τριων AEROSTAR (προμήθεια του 2008 ως ενδιάμεση λύση) τα οποία χαρακτηρίζονται κι αυτά προβληματικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ' όλη την προπαγανδιστική προσπάθεια του Γενικού Επιτελείου και των φιλικών ΜΜΕ, σχετικά με την αξία και τις δυνατότητες των η/ο μέσων επιτήρησης και ειδικότερα της τεχνολογίας των εγχώριων αεροχημάτων πάσης φύσεως, τα γεγονότα μαρτυρούν την ανεπάρκειά τους. Πρόσφατα μάλιστα, στις 28 Σεπτεμβρίου το πρώτο από τα τέσσερα πρωτότυπα εγχώρια UAV ANKA, συνετρίβη στη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Sivrihisar. Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται περιστατικά επιθέσεων ευρείας κλίμακας, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός ανταρτών με βαρύ οπλισμό, των οποίων οι μετακινήσεις δεν εντοπίζονται. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις  αποδεδειγμένες προδοτικές ενέργειες που ήρθαν στο φως, σχετικά με την ενημέρωση των ανταρτών για τον χώρο και τον χρόνο περιπολίας των UAV (βλέπε :Σκάνδαλο συγκλονίζει την Τουρκική Αεροπορία). Ούτε η μειωμένη απόδοση των συστημάτων είναι ικανή  απο μόνη της να δικαιολογήσει την αδυναμία έγκαιρης προειδοποίησης. - πριν από ακριβώς έναν χρόνο αναφέρθηκε ώς "επιτυχία", ο  έγκαιρος εντοπισμός, ομάδας "ανταρτών" που προσπαθούσαν να εισέλθουν σε τουρκικό έδαφος-ακολούθησε επιτυχής αεροπορική προσβολή ενός κομβοι 35 ατόμων στο Uludere, λαθρεμπόρων όπως αποδείχτηκε (βλέπε :Οργή στο Κουρδιστάν για τους 35 νεκρούς από βομβαρδισμό Τούρκων ). Προφανώς οι αντάρτες έχουν προσαρμόσει την τακτική προετοιμασίας και προσέγγισης στους στόχους τους με αποτέλεσμα θεαματικές ενέργειες ακόμα και σε κύριες βάσεις επιχειρήσεων όπως την Cukurca, την Daglica και το Semdinli, που θέτουν σε αμφιβολία την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του δικτύου και των μέσων που χρησιμοποιούνται.


Μετακινήσεις μονάδων

 Α/Κ Πυροβόλο FIRTINA στο φυλάκιο Umurlu, στα ΝΑ του νομού Semdinli. Αν και μερίδα του αμυντικού τύπου ανέφερε ότι εώς τώρα επιχειρούσαν μόνο στην Ανατολική Θράκη και μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στα τουρκοσυριακά σύνορα, στην πραγματικότητα επιχειρούν στα ΝΑ εδώ και 4 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται από δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες κι επίσημες αναφορές του 2008.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κατασκευής νέων βάσεων επιχειρήσεων, πλησίον αλλά και πάνω επί της συνοριογραμμής. Εκεί συνεδρεύουν στοιχεία βαρέως Α/Κ και Ρ/Κ πυροβολικού, στοιχεία ΠΕΠ, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και λόχοι/τάγματα Μηχανοκίνητου και Mηχανοποιημένου Πεζικού.


Sirnak, Gorumlu μία από τις βάσεις επιχειρήσεων στους πρόποδες της οροσειράς Cudi στην οποία διεξάγονται συχνά εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Η προηγούμενη πρακτική μετακίνησης παλαιότερου υλικού από σχηματισμούς που καταργούνται εγκαταλείφθηκε υπέρ της ενίσχυσης με σύγχρονα μέσα. Την τελευταία δεκαετία υπήρξαν αναφορές στον τύπο για μετακίνηση μέσων και δυνάμεων όπως:

• Από την 33η Μ/Κ ΤΞ (Kirklareli), η οποία καταργήθηκε το '04, προωθήθηκε ένα τάγμα στο Semdinli κι ένα στη Cukurca
• Απο την 9η ΤΘΤ (Cankiri), η οποία καταργήθηκε το '04, προωθήθηκε ένα τάγμα στο Hakkari.(Ομοίως, μετά την κατάργηση της  10ης ΤΞ ΠΖ και της 7ης Μ/Κ ΤΞ το 2004, κάποια τάγματα τους μεταφέρθηκαν στα ΝΑ)
• Απο την 19η Μηχανοποιημένη ΤΞ (Edremit) προωθήθηκαν ένα τάγμα στη Hakkari και δύο στο Sirnak
• Από την 8η Μ/Κ ΤΞ (Tekirdag) αποσπάστηκαν 2 τάγματα στο Sirnak αρχικά, τελευταία αναφέρθηκαν νεκροί από τα συγκεκριμένα τάγματα στις επιθέσεις στο Yesiltas και στο Kirikdag, ΒΑ του Hakkari.
• Απο την 28η Μ/Κ ΤΞ (Mamak) αποσπάστηκε ένα μηχανοποιημένο τάγμα στο Sirnak
• Απο την 66η Μ/Κ ΤΞ (Topkule) αποσπάστηκε ένα μηχανοποιημένο τάγμα στο Sirnak
•Απο την 70η Μ/Κ ΤΞ (Mardin) αποσπάστηκαν δυνάμεις για την ΤΑΞ υποστηρίξεως της 172ης στο Cizre
• Απο την 70η Μ/Κ ΤΞ (Mardin) αποσπάστηκε η 3η ΜΠΒ στη βάση επιχειρήσεων Gulyazi του Uludere
• Απο την 70η Μ/Κ ΤΞ (Mardin) αποσπάστηκε η 4η ΜΠΒ στη βάση επιχειρήσεων Tekeli του Semdinli
• Απο την 48η Μηχαν/μενη ΤΑΞ (Τραπεζούντα) αποσπάστηκε τάγμα στην 23η Μηχ.ΤΞ στη Σιλώπη
• Απο την 48η Μηχαν/μενη ΤΞ (Τραπεζούντα) αποσπάστηκε ΜΠΒ στη βάση επιχειρήσεων στο Namaz Dagi του Sirnak
• Από την 1η ΤΘΤ (Babaeski) που απέκτησε σχετικά πρόσφατα νέα μέσα, μεταφέρθηκε ένα τάγμα στο Sirnak
• Από την 95η ΤΘΤ (Malkara) αποσπάστηκε ένα τάγμα στο Sirnak
• Από την 11η Μηχ/μενη (Denizli) αποσπάστηκε ένα τάγμα για Cizre
• Απο την 55η Μ/Κ ΤΑΞ (Suloglu) αποσπάστηκε ένα τάγμα για Sirnak

Είναι εμφανές ότι πέραν της οικονομικής αιμορραγίας, το Κουρδικό αντάρτικο απασχολεί σημαντικό αριθμό μηχανοκίνητων δυνάμεων, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για τον ημέτερο αμυντικό σχεδιασμό..


Το 2005 στα πλαίσια αναδιοργάνωσης μετακινήθηκε το 1ο Μ/Κ ΤΠΖ της 66ης Μ/Κ ΤΑΞ (τότε ΤΘΤ) από την Κωνσταντινούπολη στη Besta του Sirnak.


Αναβάθμιση της παθητικής ασφάλειας των παραμεθόριων φυλακίων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων φυλακίων υψηλής ασφάλειας (Yüksek Güvenlikli Karakollar) ή αλλιώς "Kalekol", τα οποία διαθέτουν ενισχυμένους τοίχους πάχους 80cm ικανούς να αντέξουν πλήγματα ρουκετών, πύργους επιτήρησης ύψους 12 μέτρων, αλεξίσφαιρα τζάμια, οροφές ικανές να απορροφήσουν πλήγματα από όλμους, η/ο συστήματα παρατήρησης, υπόγειες εισόδους προσωπικού, θωρακισμένες πόρτες και προετοιμασμένες θέσεις μάχης. Είναι χαρακτηριστικό το ότι προβλέπεται να διαθέτουν επάρκεια τροφίμων και πυρομαχικών για ...μία βδομάδα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε χρήσιμο στην πρόσφατη πολυήμερη πολιορκία-αποκλεισμό των μονάδων του Semdinli. Στα νέα αυτά φυλάκια προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ρομποτικά οχήματα περιπόλου İzci της Aselsan. 

Η ονομασία (Kalekol, Κale=φρούριο, κάστρο) του νέου τύπου φυλακίων (Karakol) τα μετατρέπει βάσει προδιαγραφών πράγματι σε κάστρα αλλά ταυτόχρονα φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος, όπου ο στρατιώτης για να είναι ασφαλής χρειάζεται να προστατευτεί μέσα σε ένα τέτοιο "κάστρο" εγκλωβισμένος από τον ευρύτερο χώρο που υποτίθεται επιτηρεί και προστατεύει (βλέπε : Και τί δεν είπε η χήρα του Τούρκου στρατιώτη!)

Σε περιοχές με έντονη παρουσία Κουρδικού στοιχείου παρατηρείται καθυστέρηση στη κατασκευή τους, καθώς οι αντάρτες επιτίθενται συνεχώς στα συνεργεία και καταστρέφουν τα μέσα κατασκευής. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση τους έχουν προκαλέσει σφοδρές διαμαρτυρίες στα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς οι  τελευταίες επιθέσεις σε παλαιότερα φυλάκια προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Τα αποτελέσματα έκρηξης νάρκης σε όχημα Unimog του ΤΣ (2005). Οι επιθέσεις με IED και νάρκες ώθησαν τους Τούρκους στην ανάπτυξη και εισαγωγή σε υπηρεσία θωρακισμένων οχημάτων όπως το Kirpi.

Φέτος οι τουρκικές δυνάμεις αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά - ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και οι αλλαγές φρουράς σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνται από ελικόπτερα (Βλέπε :Τουρκικό Επιτελείο :Μόνο από αέρος οι μεταφορές στρατευμάτων στο Κουρδιστάν ). Τελευταία εξέλιξη που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος είναι η υπογραφή ειδικής σύμβασης με τις Τουρκικές Αερογραμμές (THY) για την μεταφορά των οπλιτών στα πλησιέστερα αεροδρόμια των μονάδων τους, από όπου θα τους παρλαμβάνουν ελικόπτερα. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να συνδράμει και ένα κομμάτι του στόλου των CN-235 για την δωρέαν μεταφορά των στρατιωτών σε κύρια αεροδρόμια της Νοτιοανατολικής επικράτειας. 


Η στρατιωτική κατάσταση στο Sirnak (Shernakh στα Κουρδικά)



Καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις στην περιοχή έχει η 23η Μεραρχία Μεθορίου Στρατοχωροφυλακής που εδρεύει στο Sirnak, με το πυκνό δίκτυο φυλακίων και προωθημένων βάσεων της. Στα δυτικά του νομού, το δίκτυο παραμεθόριων φυλακίων επανδρώνονται από το 4ο Σύνταγμα Συνοριοφυλακής (4'ncü Hudut Alay) ενώ στο εσωτερικό του από την Στρατοχωροφυλακή, πάντα με την υποστήριξη της 5ης και 6ης Μηχανοποιημένης ΤΞ και της 172ης ΤΘΤ. Στο κεντρικό τμήμα του νομού, και συγκεκριμένα στα όρη Namaz και Gevenli έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια νέες βάσεις επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι δίοδοι των ανταρτών προς το γειτονικό Siirt. Συνολικά δημιουργήθηκαν πάνω από 10 βάσεις επιχειρήσεων στην επαρχία αυτή, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της δράσης των ανταρτών που χρησιμοποιούν κυρίως τις οροσειρές Gabar, Cudi και Kato. Στα ανατολικά του νομού δημιουργήθηκαν η 22η (Uludere) και η 20η ΤΞ Στρατοχωροφυλακής (Cukurca/Hakkari) καλύπτοντας το κενό που είχε δημιουργηθεί μετά την εγκατάλειψη των φυλακίων Isikveren-Tasdelen. Τις συχνές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν κυρίως η 1η ΤΞ ΚΔ Στρατοχωροφυλακής μαζί με το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων (JOH) Meteler που εδρεύει στην πόλη του Sirnak. Σε περίπτωση εκτεταμένων επιχειρήσεων συνδράμουν δυνάμεις κι από άλλες επαρχίες, κυριότερα από την 3η ΤΞ KΔ (Siirt), την 2η ΤΞ ΚΔ (Bolu) κι από άλλα Τάγματα JOH. Στην ανωτέρω εικόνα εμφανίζονται επίσης τα όρη Geymisule και Kopki που δημιουργήθηκαν, δύο από τις πέντε προωθημένες τουρκικές βάσεις εντός του Βορείου Ιράκ.

Sirnak, Silopi


Η στρατιωτική κατάσταση στο νομό Hakkari (Hekariyê στα Κουρδικά)
(επαρχίες : Cukurca, Hakkari (έδρα), Semdinli, Yuksekova)

"To Xακκιάρι χάθηκε για την Τουρκία" 
Απόστρατος Στρατηγός Ορχάν Παμούκογλου, ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση

Δομή δυνάμεων στην Επαρχία Hakkari και οι κύριοι οδικοί άξονες.

Στην ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού, εδρεύει η 1η ΤΞ ΚΔ με το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής (JOH) Fatihler, δυνάμεις των οποίων αναλαμβάνουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις οροσειρές της ανατολικής επαρχίας με γνωστότερες αυτές των Kato, Altin, Hakantepe και Cilo. Οι δυνάμεις αυτές, μαζί τηn 3η Μεραρχίας ΠΖ και την Μεραρχία ΠΒ που εδρεύουν στην Yuksekova, ενισχύουν εκτός από τις δυνάμεις των υπόλοιπων επαρχιών του νομού, κι αυτή της 20ης ΤΞ Στρατοχωροφυλακής στην επαρχία Cukurca. Δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην εν λόγω επαρχία γιατί αποτελεί το σημείο επέκτασης του δικτύου ανατολικότερα για τον επανέλεγχο της περιοχής στη γραμμή των εγκαταλελειμμένων φυλακίων Uzundere και Pirinceken. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Cukurca έχουν δημιουργηθεί βάσεις επιχειρήσεων στο Isikli, Kavusak, Cinarli τα οποία βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα από τις αιματηρές επιθέσεις του PKK. Φέτος γίνεται προσπάθεια εδραίωσης βάσης στο Uzundere, στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθεια κάλυψης του κενού μεταξύ Cukurca και Daglica, από το οποίο πολύ συχνά εισέρχονται δυνάμεις ανταρτών που προσβάλλουν στρατιωτικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή.


Cukurca, βάση επιχειρήσεων Narli

Επί του νοητού άξονα 20ης-22ης ΤΞ Στρατοχωροφυλακής βρίσκονται τα 5 προωθημένα, εντός του Β.Ιράκ (~1χμ), φυλάκια με γνωστότερο αυτό του όρους Gazi (Darsinki), αγαπημένο στόχο των ανταρτών. 

Στην πόλη Daglica της επαρχίας Yuksekova εδρεύουν δυνάμεις καταδρομών Στρατοχωροφυλακής, δυνάμεις της 3ης Μεραρχίας ΠΖ και της Μεραρχίας ΠΒ. Περιβάλλεται από μεγάλες οροσειρές, αποκομμένη από άλλες μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, με φτωχό δίκτυο φυλακίων κι ευρισκόμενη στο βορειότερο σημείο της εσοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί μόνιμο στόχο των ανταρτών . Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της πόλεως βρίσκεται το φυλάκιο του Yesiltas, βορείως του οποίου κατερρίφθη και ε/π των τουρκικών δυνάμεων. Η έντονη παρουσία του ΡΚΚ καθιστά την οδική κυκλοφορία του στρατού στην ανατολική επαρχία ολοένα και πιο προβληματική. Όχι τυχαία, στην πρόσφατη ανακοίνωση των φετινών ζωνών ασφαλείας-απαγόρευσης κυκλοφορίας συμπεριλαμβάνονται τρεις μεγάλες περιοχές περιμετρικά της πόλης Daglica. Στην νοτιοανατολικότερη επαρχία της Τουρκίας (Semdinli) παρατηρείται μια μεγάλη προσπάθεια επέκτασης του δικτύου φυλακίων με κέντρο την πόλη του Semdinli. Εκεί συγκροτήθηκε η 34η Συνοριακή Ταξιαρχία υπαγόμενη στην 3η Μεραρχία ΠΖ υποστηριζόμενη από δυνάμεις ΠΒ, Μηχανοποιημένου ΠΖ, Τάγμα Στρατοχωροφυλακής και την 3η ΜΚΔ της 1ης ΤΞ Ορεινών ΚΔ. Στον οδικό άξονα ΒΔ προς Yuksekova έχουν δημιουργηθεί μια σειρά φυλακίων τα οποία πολύ συχνά όπως τον περασμένο μήνα γίνονται στόχοι αιματηρών επιθέσεων όπως χαρακτηριστικά η πρόσφατη στο Guzelkonak. 

Λίγα χιλιόμετρα ΝΑ υφίσταται η βάση επιχειρήσεων του Tekeli, όπου συνεδρεύουν Τάγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής, στοιχεία ΠΒ, και Τάγμα ΠΖ. Η βάση αυτή είναι υπεύθυνη για την επάνδρωση των γύρω φυλακίων σε μια περιοχή που αναφέρεται ως "şeytan üçgeni" (τρίγωνο του διαβόλου). Στην Νοτιοανατολικότερη οροσειρά που αποτελεί φυσικό σύνορο (Karadag) βρίσκεται το όρος Gediktepe το φυλάκιο του οποίου πριν λίγο καιρό οι Κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από αιματηρή μάχη, ύψωσαν Κουρδική σημαία (όπως και σε πολλά βουνά γύρω από την πόλη του Semdinli) και δημοσίευσαν φωτογραφίες και video με τα λάφυρα των Τούρκων καταδρομέων. Δύο χρόνια πριν το ίδιο φυλάκιο είχε δεχθεί πολύνεκρη επίθεση που προκάλεσε την επίσκεψη του Ερντογαν, φωτογραφία του οποίου σχολιάστηκε αρνητικά όταν ο φακός τον συνέλαβε να ενημερώνεται από την στρατιωτική ηγεσία, γονατιστό, κρυμμένο ουσιαστικά πίσω από αμμόσακκους. 

(20/6/2010) Καλυμένοι πίσω απο σακιά άμμου,ο .."Φατίχ" (Πορθητής) Ερντογάν και ο Α/ΓΕΕΘΑ Μπασμπούγ παρατηρούν τους λόφους απο όπου έγινε η επίθεση.Ο τρίτος της παρέας Υποστράτηγος Gürbüz Kaya ξέσπασε σε κλάματα κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, δηλωτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το στρατιωτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας. Ο Υποστράτηγος κατόπιν συνελήφθη για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο "Βαριοπούλα"..

Mια εικόνα, χίλιες λέξεις

Στο νοτιότερο μέρος του νομού, στο Derecik, ενισχύθηκε το υφιστάμενο φυλάκιο και μετασχηματίστηκε σε βάση επιχειρήσεων όπου συνεδρεύουν Τάγματα Μηχανοποιημένου και Μηχανοκίνητου ΠΖ, Τάγμα Στρατοχωροφυλακής και στοιχεία ΠΒ. Με κέντρο την βάση αυτή υποστηρίζονται τα φυλάκια σε Umurlu, Samanli και Gokcetas που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση δυτικά, ανατολικά και νότια αντίστοιχα. Και στα τρία φυλάκια ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο νέες εγκαταστάσεις τύπου Kalekol, με την έντονη παρουσία στοιχείων Firtina και ΠΕΠ T-122. Kalekol επίσης έχει ολοκληρωθεί τελευταία και στα δυτικά του νομού όπου βρίσκεται το γνωστό από τις πολύνεκρες επιθέσεις, φυλάκιο του Aktutun. 


Noμός Semdinli, Φυλάκιο Aktutun. Στόχος πολύνεκρων επιθέσεων, με τελευταία αυτή του 2008 με 18 νεκρούς, από όπου προέρχονται και οι εικόνες. Το φυλάκιο επάνδρωνε προσωπικό του 5ου Τάγματος Συνοριοφυλακής (5'inci Hudut Tabur Komutanlığı) του 7ου Συντάγματος το οποίο ενισχύθηκε από το 1ο Τάγμα Μεθορίου (1'inci Jandarma sınır tabur komutanlığı) της 21ης ΤΑΞ Στρατοχωροφυλακής. Εμφανίζονται οι υφιστάμενες δυνάμεις και οι δυνάμεις υποστήριξης, καθώς και τα σημεία προσβολής των ανταρτών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά υποστήριξης στοιχείων πυροβολικού από την βάση του Derecik και Umurlu που βρίσκονται ~20km νοτιότερα. Άγνωστο αν υπήρξαν φίλιες απώλειες. (Το "ÇNRA" δηλώνει τα ΠΕΠ των 40x122mm, Τ-122.)

Aktutun, πρόσφατα παραδόθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις νοτιότερα των υφισταμένων, στη κορυφογραμμή Bercar.

Ανάμεσα σε αυτό και την βόρεια γραμμή φυλακίων του Semdinli έχει δημιουργηθεί μια βάση επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να επεκταθεί το δίκτυο επιτήρησης στο μέσο του νομού, στον οδικό άξονα δηλαδή Semdini-Derecik. Σε αυτόν τον χώρο τον περασμένο μήνα το PKK είχε εντονότατη παρουσία με συνεχείς επιθέσεις και πλήρη σχεδόν έλεγχο των οδικών αρτηριων μέχρι την εκτέλεση εκτεταμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης από την μεριά του τουρκικού στρατού, που ονομάστηκε "Sessiz Destan" (Σιωπηλό Έπος). 

Γενικότερα το δίκτυο φυλακίων στους νομούς Cukurca κι ειδικά στους Yuksekova και Semdinli θυμίζουν μεμονωμένες νησίδες σχετικού ελέγχου που προσπαθείται να ενωθούν μέσα από μια χρονοβόρα και αιματηρή διαδικασία επέκτασης με κατασκευή νέων θέσεων, εν μέσω επιθέσεων.


Προβλήματα διακλαδικότητας

Η πληθώρα διαφορετικών μονάδων και κλιμακίων διοίκησης που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις, όπως είναι φυσικό, είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ταχύτητα αντίδρασης των τουρκικών δυνάμεων. Η αδυναμία έγκαιρης αξιοποίησης των διαθέσιμων πληροφοριών, η χρήση αερομεταφορικών μέσων διαφορετικών κλάδων, η συνεργασία των υφιστάμενων δυνάμεων με αυτές που καλούνται προς ενίσχυση κλπ επιτείνουν τον προβληματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσλειτουργιών των τουρκικών μηχανισμών είναι η πολύνεκρη επίθεση που είχε λάβει χώρα σε φυλάκιο του Semdinli πριν από δυο χρόνια. Το θέμα είχε προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα όταν αποκαλύφθηκε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για τον εντοπισμό ομάδας ανταρτών στην περιοχή χωρίς όμως να παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για πρόσφατο περιστατικό blue-on-blue, δηλαδή φονική προσβολή φίλιων τμημάτων από πτητικά μέσα.

Τα προβλήματα αυτά εντείνονται και από την εσωτερική διαμάχη κυβέρνησης-στρατιωτικών με την δίωξη μεγάλου αριθμού αξιωματικών και την αναδιάρθρωση δυνάμεων που υποβαθμίζει το ρόλο του στρατού στον αντιαντάρτικο αγώνα. Η τουρκική κυβέρνηση απο μέρους της κατηγορεί ως υπεύθυνο για την κατάσταση εσωτερικής ασφαλείας τον στρατό, με το σκεπτικό ότι συντηρεί τις συγκρούσεις προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητά του ρόλου του. Από την άλλη πρώην υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη κατηγορούν τις κυβερνητικές επιλογές (την διαπραγμάτευση με κουρδικά στελέχη) ως ανεπαρκείς και προδοτικές.(βλέπε :Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει διαπραγματεύσεις της ΜΙΤ με το ΡΚΚ)


Προσαρμογή τακτικής επιχειρήσεων

Αρχικά, πέραν των βομβιστικών ενεργειών στο οδικό δίκτυο, η τακτική των επιθέσεων του PKK χαρακτηρίζονταν από την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανταρτών που προσέβαλαν στρατιωτικές θέσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν παραμεθόρια φυλάκια με υποτυπώδη παθητική ασφάλεια, που επανδρώνονταν από ολιγομελείς ομάδες πεζικού. Οι πολύνεκρες επιθέσεις που ακολουθούσαν προκάλεσαν ισχυρό σόκ στην τουρκική κοινή γνώμη. Ο τουρκικός στρατός προσπαθούσε να επιτύχει έγκαιρο εντοπισμό των κινήσεων πολυάριθμων ομάδων ανταρτών, μέσω του δικτύου παρατηρητηρίων και φυλακίων της περιοχής. Σε περίπτωση έγκαιρου εντοπισμού τον λόγο είχε η ΤΗΚ με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς τους οποίους ακολουθούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από αερομεταφερόμενες δυνάμεις. 

Τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να ενισχύσει τις μόνιμες δυνάμεις στην περιοχή, δημιουργώντας νέες, καλύτερα οχυρωμένες θέσεις, πυκνώνοντας το δίκτυο φυλακίων και παρατηρητηρίων κι αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες επιτήρησης, εντοπισμού και στοχοποίησης. Το PKK προσάρμοσε τη τακτική του με το να οργανώνει τις μαζικές επιθέσεις από ολιγομελείς ομάδες που εντοπίζονταν δυσκολότερα κι εξοπλίστηκε με βαρύτερο οπλισμό. Το νέο πυκνό  δίκτυο φυλακίων και η θεαματική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες προσέφερε στους Κούρδους αντάρτες πληθώρα στόχων. Οι παγιδεύσεις δρόμων με IED και νάρκες και οι προσβολές στρατιωτικών θέσεων με όλμους και αντιαρματικές ρουκέτες είναι καθημερινό φαινόμενο χωρίς να λείπουν οι θεαματικές συνδυασμένες και καλά οργανωμένες επιχειρήσεις κατά μεγαλύτερων στρατιωτικών βάσεων όπως αυτών σε Cucurca, Daglica και Derecik. Οι συνεχιζόμενες επιτυχίες των Κούρδων, οδήγησαν στην δραματική μείωση των οδικών μετακινήσεων υπέρ της χρήσης ελικοπτέρων. Μοιραία, οι "τεχνικές βλάβες" το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι συνεχείς στρατιωτικές επιτυχίες και οι εξελίξεις στη Συρία, έδωσαν σημαντικές ενέσεις ηθικού στους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι πλέον δείχνουν επιμονή στην παρουσία τους και δεν απεμπλέκονται άμεσα. Οι ολοένα συχνότερες αναφορές σε  οδικά μπλόκα και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε μεγάλους στρατιωτικούς στόχους,  φανερώνουν διάθεση μόνιμης παρουσίας κι ελέγχου που έρχεται σε αντίθεση με την πάγια τακτική αντάρτικου. 

Τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα ακόμα μια εκκαθαριστική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο νομό του Semdinli. Προηγουμένως, επί αρκετές βδομάδες οι αντάρτες είχαν υπό τον έλεγχο τους μεγάλο μέρος του νομού, ουσιαστικά από το μέσο της απόστασης Yuksekova-Semdinli μέχρι και τα σύνορα. Την εικόνα συμπληρώνουν καθημερινές αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για Κουρδικά σημεία ελέγχου σε οδικούς άξονες, πυρπολήσεις οχημάτων που σχετίζονται με το τουρκικό στρατό, καθημερινές επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια σε όλο το νομό, μάχες που μαίνονταν ακόμα για ημέρες, χωρίς διάθεση απεμπλοκής απο μέρους του ΡΚΚ, εικόνες ύψωσης κουρδικών σημαιών σε λόφους γύρω από την πρωτεύουσα του νομού(!) και το Tekeli, κατάληψη φυλακίων και εικόνες πολεμικών λαφύρων, ναρκοθετήσεις οδών και την καταστροφή στρατιωτικών οχημάτων που έσπευδαν προς υποστήριξη των τουρκικών τμημάτων.. 

Προκύπτει πώς το ΡΚΚ ήλεγχε αποτελεσματικά κι επι πάρα πολλές μέρες την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Semdinli αποκόπτοντας ουσιαστικά τις τουρκικές δυνάμεις σε Yuksekova και Derecik. Στόχος πλέον δεν ήταν μεμονωμένα φυλάκια, αλλά οι δύο μεγάλες βάσεις επιχειρήσεων στις ανωτέρω επαρχίες. Κέντρο βάρους των επιχειρήσεων, τα οροπέδια 5 έως 10χμ νοτίως του Semdinli, επί του οδικού άξονα προς Derecik.

Με δεδομένη την επισφαλή μεταφορά δυνάμεων προς ενίσχυση κι υποστήριξη οδικώς, το τουρκικό επιτελείο αποφάσισε μια εκτεταμένη, ευρείας κλίμακας αεροκίνητη επιχείρηση που ονομάστηκε "Σιωπηλό Έπος" (Sessiz Destan). Διεξήχθη από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 19 του μηνός και σε αυτή συμμετείχαν πολυάριθμες δυνάμεις από όλα τα σώματα. Την αναγνώριση ανέλαβαν επίλεκτα τμήματα από τα Bordo Βereli τα οποία διείσδυσαν προς εντοπισμό και κατάδειξη δυνάμεων των ανταρτών. Με τη συνδρομή εικόνας από UAV, τις δυνάμεις των ανταρτών προσέβαλαν μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.

Τον ρόλο της "σκούπας" ανέλαβαν οι καταδρομείς Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής (JOH EFELER), Ορεινοί Καταδρομείς του στρατού και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (POH). Τμήματα μηχανοκίνητου πεζικού συνέβαλαν στον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής. Στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκε η εφαρμογή νέας μεθόδου διεξαγωγής αντι-αντάρτικου αγώνα που στηρίζεται στο δόγμα "Παρακολούθηση-Οπτική επαφή-Καταστροφή" (Ιzle-Gör-Yok Et) αντί της προγενέστερης "Αναζήτηση-Εύρεση-Καταστροφή" (Ara-Bul-Yok Et). Προφανώς λίγη αξία έχουν οι τίτλοι και οι συνήθεις πομπώδεις τουρκικές αναφορές αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που διαφοροποιούσε το χαρακτήρα των συγκρούσεων ήταν η στάση των Κούρδων ανταρτών που αντίθετα με την πάγια τακτική τους, της αιφνιδιαστικής προσβολής δηλαδή και της άμεσης απεμπλοκής, παρέμεναν στα εδάφη που δρούσαν.  Οι επιθέσεις του ΡΚΚ επικεντρώθηκαν στα φυλάκια γύρω από την πόλη του Semdinli δίνοντας, όχι άστοχα, την εντύπωση μιαςπολιορκίας διαρκείαςΕπικοινωνιακά το διάστημα αυτό πέτυχαν να δημιουργήσουν μια συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με το μέγεθος των επιτυχιών και του πραγματικού ελέγχου ευρύτερα του νομού. Οι εικόνες από τις κουρδικές σημαίες που κυμάτιζαν σε βουνοκορφές λίγα χιλιόμετρα γύρω από το Semdinli, προκάλεσαν ακόμα ένα ηλεκτροσόκ στην ήδη μουδιασμένη τουρκική κοινή γνώμη..

Τις επόμενες ημέρες οι δυνάμεις των Κούρδων αποτραβήχτηκαν, επιστρέφοντας στην δοκιμασμένη τακτική του αντάρτικου που έχει γονατίσει τους Τούρκους τις τελευταίες δεκαετίες. Στην περιοχή διεξάγονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μέχρι και αυτή την στιγμή.


Προπαγάνδα, Διαστρέβλωση και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

- Πάγια τακτική του Γενικού Επιτελείου είναι τα δελτία τύπου να αναφέρουν δεκάδες νεκρούς αντάρτες κατα την διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα έπειτα από κάθε αιματηρή προσβολή. Μετά από τόσα χρόνια επιχειρήσεων ο αριθμός των νεκρών ανταρτών θα έπρεπε να υπερβαίνει τον αριθμό που παγίως υπολογίζονται σε 8.000. Επίσης ανακοινώνονται επιτυχείς αεροπορικές προσβολές σε βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν οι οποίες κάνουν λόγο για καταστροφή πολλών βάσεων κι εγκαταστάσεων ανταρτών, αποθηκών πυρομαχικών κ.α. αμφιβόλου αξιοπιστίας. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί ότι μετά την επιχείρηση "Σιωπηλό Έπος" στο Semdinli, που δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον τουρκικό τύπο, ακολούθησαν τουλάχιστον 4 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς και τις τελευταίες μέρες προσβλήθηκαν στόχοι εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν από την Πολεμική Αεροπορία και δυνάμεων των Bordo Bereli με την ανάλογη δημοσιότητα.

- Τα φιλοκυβερνητικά μέσα αναμεταδίδουν συνήθως δελτία τύπου δίχως πρωτογενές ρεπορτάζ, οι εικόνες και τα πλάνα συνήθως είναι εντυπωσιακά συνοδευόμενα σε μεγάλο μέρος από video ασκήσεων με πραγματικά πυρά τα οποία δεν έχουν σχέση με τις συγκρούσεις. (βλέπε : Κουρδικό αντάρτικο και τουρκική παραπληροφόρηση)

- Χαρακτηριστικό παράδειγμα εντυπωσιασμού είναι η χρήση εικόνων από UAV που "αποδεικνύουν" την αποτελεσματικότητα επιτήρησης, έγκαιρου εντοπισμού και στοχοποίησης ομάδων ανταρτών, υπερτονίζοντας την εκμετάλλευση της τεχνολογικής υπεροχής. Το ότι οι συντεταγμένες των εικόνων πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με την τοποθεσία που αναφέρεται το γεγονός δεν φαίνεται να προβληματίζει.

- Συχνές -αμφιβόλου αξιοπιστίας- αναφορές αυτομόλησης ανταρτών σε τουρκικές στρατιωτικές μονάδες. 

- Πάγια τακτική σύλληψης βουλευτών φιλοκουρδικών πολιτικών κομμάτων όπως επίσης πολιτών και δημοσιογράφων που "βαφτίζονται" ύποπτοι. Η διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τονίζει στην προ λίγων ημερών έκθεσή της ότι η Τουρκία κατέχει το ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ξεπερνώντας άλλες θεωρητικά πιο καταπιεστικές χώρες, όπως το Ιράν, η Ερυθραία και η Κίνα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι «η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει μια από τις πιο εκτεταμένες εκστρατείες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία».

- Προβοκάτσιες και συγκάλυψη εγκληματικών ενεργειών. Απο μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Το αγαπημένο εργαλείο των μυστικών υπηρεσιών και του βαθέος κράτους της Τουρκίας, καθώς τις περασμένες δεκαετίες σχεδόν πίσω από κάθε γεγονός κρυβόταν και μια προβοκάτσια. Οι αποκαλύψεις που προήλθαν από μια σειρά σκανδάλων με τελευταίο αυτό του Ergenekon επιβεβαιώνονται από κάποια λιγοστά γεγονότα που αποδεικνύουν το πόσο εύκολα καθοδηγούνταν οι εξελίξεις και τι ρόλο διαδραμάτισαν τέτοιες ενέργειες. Επιγραμματικά ως προς τον θεσμό των Φρουρών των Χωριών έχουν εξιχνιαστεί αρκετές υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε σημείο να συζητείται η κατάργησή του αν και εκκρεμούν προς εκδίκαση ακόμη 5.500 καταγγελίες. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Στρατοχωροφυλακής και πρωην πρωτοκλασσάτα στελέχη της JITEM έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις προβοκάτσιας και δολοφονίας δεκάδων πολιτών με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ότι αφορά την συγκάλυψη εγκληματικών γεγονότων αναφέρουμε χαρακτηριστικά την περίπτωση "ατυχήματος" (όπως αρχικά χαρακτηρίστηκε το γεγονός) των 4 νεκρών στρατιωτών από έκρηξη χειροβομβίδας. Κατόπιν αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για καψώνι ενος αξιωματικού που συνέλαβε σκοπό να κοιμάται και τον ανάγκασε να περιφέρεται στο στρατόπεδο με απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Άλλο χαρακτηριστικό γεγονός συγκάλυψης και προβοκάτσιας είναι εκείνο της εξαφάνισης 12 Φρουρών των Χωριών για την οποία κατηγορήθηκαν οι αντάρτες του PKK. Πρόσφατα ξεκίνησαν εκσκαφές εντός του στρατοπέδου στο Derecik όταν αποκαλύφθηκε ότι εκτελέστηκαν και θάφτηκαν εκεί, λόγω υποψίας συνεργασίας με τοθς Κούρδους αυτονομιστές. Χαρακτηριστική περίπτωση προβοκάτσιας όπως αποδείχθηκε, ήταν και η έκρηξη νάρκης από την οποία σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες και 8 τραυματίστηκαν. Αντικειμενικός σκοπός ήταν  η ακύρωση συνάντησης του Ερντογάν με το φιλοκουρδικό κόμμα για την έναρξη νέας σειράς διαπραγματεύσεων. Τέλος στα πλαίσια των ψυχολογικών επιχειρήσεων και κρατικής τρομοκρατίας μπορούμε να αναφέρουμε την δράση παραστρατιωτικής ομάδας γνωστής ως Hancer Timi η οποία κατηγορείται για μια σειρά απαγωγών, βιασμών και δολοφονιών.



Κουρδικό και Συρία

"Τελικά, αυτές οι εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τα ΝΑ σύνορα της Τουρκίας να είναι η γραμμή από το Ίγντιρ-Αραράτ μέχρι το Χατάυ-Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία θα συνορεύει προς Νότον μόνο με το Κουρδιστάν και όχι με τη Συρία!"

Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP),  σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νεσέ Ντιουζέλ (εφημ Ταράφ)

Οι δυσμενείς εξελίξεις -για την Άγκυρα- στο Κουρδικό, η αποτυχία ελέγχου του Συριακού Κουρδιστάν από τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει, η αποτυχία επίσπευσης της κατάρρευσης του Άσαντ και ενεργού εμπλοκής των Δυτικών αναγκάζουν την Άγκυρα να αναζητά λύση μέσω της υποστήριξης ενός νέου πολιτικού φορέα. Ο νέος αυτός πολιτικός σχηματισμός θα αντιπροσωπεύει τη συριακή αντιπολίτευση και θα έχει γενική αποδοχή, παράλληλα με πρόσχημα την ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό ρεύμα, θα πιέζει για τη δημιουργία μιαςχερσαίας ζώνης ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου πριν λίγες μέρες ανέφερε σχετικά :

«Για τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας νοτίως των τουρκοσυριακών συνόρων θα πρέπει να υπάρξουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις. Πρώτον, εάν διογκωθεί ο αριθμός των προσφύγων, θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να βρουν άσυλο και να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια εντός των εδαφών της Συρίας. Δεύτερον, εάν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων δημιουργηθούν ασύμμετρες απειλές, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία αντίμετρα. Δεν θα πρέπει να αυτονομηθεί καμία περιοχή της Συρίας και κανένας δεν θα πρέπει να ενεργήσει μονομερώς για την εξεύρεση της οποιασδήποτε λύσης. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξετασθεί είναι η ασφάλεια τωνχημικών όπλων του Άσαντ. Ως εκ τούτου επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια.»

Η δήλωση αυτή -με περισσή υποκρισία- θέτει τις βάσεις νομιμοποίησης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στη Συριακή επικράτεια, "αφού ο αριθμός των προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενος λόγω των συγκρούσεων", που η ίδια Τουρκία συντηρεί υποστηρίζοντας ποικιλοτρόπως αντικαθεστωτικές, εξτρεμιστικές μάλιστα, ομάδες. Η αναφορά σε "ασύμμετρες απειλές" προφανώς υπονοεί την έξαρση της κουρδικής δράσης στο εσωτερικό της Τουρκίας,  και  τα αμφιβόλου προελεύσεως και σκοπού πυρά όλμων που δέχονται παραμεθόρια φυλάκια και χωριά. Η εως τώρα αντίδραση περιορίζεται σε βολές πυροβολικού κατά αγνώστων στόχων. Με το βεβαρυμένο ιστορικό της Άγκυρας σε προβοκάτσιες, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να σκεφτεί ότι τα πυρά όλμων έχουν σκοπό να προκαλέσουν "αντίμετρα" κατά των καθεστωτικών δυνάμεων. 

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά περί "μη αυτονόμησης" όταν ο κουρδικός πληθυσμός στα τουρκοσυριακά σύνορα ήδη "απολαμβάνει" προνόμια defacto αυτονομίας. Θίγει επίσης, το ίδιο υποκριτικά, το θέμα ασφάλειας του χημικού οπλοστασίου της Συρίας χωρίς να διευκρινίζει αν ο φόβος προέρχεται από το ενδεχόμενο χρήσης του καθεστώτος έναντι των εξεγερμένων ή και δυνάμεων επέμβασης ή λόγω φόβου να περιέλθει υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων, τύπου Al-Qaeda, που η Άγκυρα υποστηρίζει (βλέπε : Τουρκικός δάκτυλος πίσω από τα χημικά ισλαμιστών τρομοκρατών) . Ως εκ τούτου,  παρά την δήλωση περι αποφυγής μονομερών ενεργειών, η  "επεξεργασία όλων των σεναρίων" μάλλον υπονοεί ακόμα κι αυτό. Η Άγκυρα παράλληλα πιέζει για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με στόχο να στερήσει από τις κυβερνητικές δυνάμεις το συγκριτικό πλεονέκτημα των εναέριων προσβολών κατά των αντικαθεστωτικών και των εισαγώμενων εξτρεμιστικών ομάδων. 

Firtina του 107ου ΣΠΒ σε φυλάκιο συνοριοφυλακής στη Suruc

Οι -προσφιλείς στους Τούρκους- πομπώδεις δηλώσεις κι απειλές έπειτα από την κατάρριψη του RF-4ETM και τα πλήγματα όλμων, εξαντλήθηκαν στη μεταφορά αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς, τύπου Atilgan σε μεθοριακά φυλάκια, που επι σειρά βδομάδων προβάλλονται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως ...απειλή έναντι των Συριακών α/φ που θα τολμήσουν να προσεγγίσουν τα σύνορα. Μια κίνηση καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, αφού ως γνωστόν τα Stinger των Atilgan έχουν εξαιρετικά βραχύ βεληνεκές και η συριακή αεροπορία δεν είναι αυτή που παραβιάζει τον εναέριο χώρο των γειτονικών κρατών, εν αντιθέσει με την ΤΗΚ. Οι αλλεπάλληλες ασκήσεις Μ/Κ και ΤΘ δυνάμεων στα σύνορα, υπο την κάλυψη πάντα τηλεοπτικών συνεργείων, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. 

Προωθημένες δυνάμεις της 20ης ΤΘΤ στη Suruc της επαρχίας Sanliurfa

Τις τελευταίες βδομάδες πέραν των ασκήσεων αναφέρρεται προώθηση Μ/Κ και ΤΘ δυνάμεων της 6ης Μ/Κ Μεραρχίας ΠΖ ( 39η Μ/Κ ΤΞ ΠΖ, 106ο ΣΠΒ και 5η ΤΘΤ) στα ΒΑ σύνορα της Συρίας, δυνάμεις οι οποίες κυκλώνουν την ευρύτερη περιοχή του Afrin που αποτελείται στη συντριπτική πλειονότητα από Κούρδους και εδρεύει μία από τις Ταξιαρχίες Λαϊκής Άμυνας. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, Αλαουίτες και Χριστιανοί.

Ανατολικότερα, έχουν προωθηθεί δυνάμεις του 7ου Σώματος Στρατού, από την 20η ΤΘΤ και το 107ο ΣΠΒ της επαρχίας Sanliurfa και την 70η Μ/Κ ΤΞ ΠΖ της επαρχίας Mardin. Εκτιμάται ότι εμπλέκονται συνολικά 250 άρματα κι απροσδιόριστος αριθμός Α/Κ ΠΒ.

Σε προωθημένη θέση δυτικά της Urfa έχει μεταφερθεί TRS-22XX από την 7η Αεροπορική Βάση στη Μαλάτεια

Στα μέσα Νοέμβρη, 300 μαχητές της Ghouraba al-Sham εισήλθαν σε αραβικές γειτονιές της πόλης Sere Kaniye (Rass al-Ain στα αραβικά) στην οποία εδρεύει μία από τις τέσσερις Ταξιαρχίες Λαϊκής Άμυνας των Κούρδων (YPG) και συγκρούστηκαν με καθεστωτικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι τους κάλεσαν να απομακρυνθούν, φοβούμενοι αεροπορικές προσβολές που θα προκαλέσουν κύμα φυγής του κουρδικού πληθυσμού στην μέχρι τώρα ήρεμη ευρύτερα περιοχή της Hasaka, κάτι το οποίο αρνήθηκαν. Οι Κούρδοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση αλλά μάχονται για δίκαιη πολιτική λύση με ειρηνικά μέσα δημιουργώντας εξ αρχής αυτοδιοικούμενες δομές κι αποφεύγουν να λάβουν μέρος στη σύγκρουση. Σύμφωνα με κουρδικές καταγγελίες, τουρκικές υπηρεσίες έχουν στείλει τουλάχιστον 1000 αντικαθεστωτικούς μαχητές σε στρατόπεδο της τουρκικής πόλης Nusaybin, 3 χιλιόμετρα από την κουρδική πόλη Qamishli, έδρα Ταξιαρχίας της YPG. Η Qamisli διαθέτει και αεροδρόμιο. Να σημειωθεί ότι έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες των αντικαθεστωτικών για κατάληψη αεροπορικών βάσεων σε Aleppo, Idlib, Taftanaz και Meng κάτι που θα διευκόλυνε την προμήθεια υποστήριξης ενώ παράλληλα θα στερούσε την χρήση τους από την Συριακή αεροπορία. H προσφάτως (25/11) "καταληφθείσα αεροπορική" βάση του Marj al-Sultan, είναι βάση ελικοπτέρων και στερείται διαδρόμων αποπροσγείωσης. 

Βάση ελικοπτέρων Marj al-Sultan
Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη εκτεταμένη προσπάθεια εξάπλωσης των συγκρούσεων σε πόλη που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι το τουρκικό πυροβολικό υποστήριξε την διείσδυση των Τζιχαντιστών στην πόλη και την μετακίνηση δυνάμεων βόρεια του Qamishli, με σκοπό συνδιασμένη επίθεση του FSA, των Τζιχαντιστών της Ghouraba al-Sham και της al-Nusra Front για την κατάληψη του αεροδρομίου. Στα πλαίσια προετοιμασίας της επιχείρησης, τουρκικές υπηρεσίες και Τζιχαντιστές έχουν έρθει σε συνεννόηση με ηγέτες φυλών στα περίχωρα του Qamishli αλλά και της ευρύτερης βόρειας Συρίας:  της λεγόμενης "Αραβικής Ζώνης", που αποτελείται από 40 χωριά αραβικού πληθυσμού, τα οποία κι εξόπλισαν. Η "Αραβική Ζώνη" εκτείνεται βόρεια του Χαλεπίου μέχρι την Sere Kaniye. Η αδράνεια (;) της κουρδικής πολιτοφυλακής έχει επιτρέψει την κατάληψη κατάληψη πόλεων που θεωρούνταν υπο κουρδικό έλεγχο, από τους αντικαθεστωτικούς. ΝΑ σημειωθεί ότι ορισμένα κουρδικά κόμματα όμως το Yekiti Party και το Kurdistan Freedom Party (Azadi) έχουν ανοικτούς διάυλους με την τουρκική πλευρά. Προφανής στόχος των Τούρκων είναι ο έλεγχος της περιοχής αυτής, η ανατροπή του κουρδικού ελέγχου στη Sere Kaniye και Qamishli η οποία θα δώσει το έναυσμα αντίστοιχων επιχειρήσεων και σε πόλεις υπο κουρδικό έλεγχο στα δυτικά, όπως στο Kobane και στο Afrin. Τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την βάση για την επιθυμητή, απο την Άγκυρα, Ζώνη Ασφαλείας. 


Στον ανωτέρω χάρτη απεικονίζονται με έντονο πράσινο οι περιοχές που κυριαρχεί συντριπτικά το Κουρδικό στοιχείο. Χαρακτηρίζεται από τρεις "νησίδες". Σύμφωνα με τις καταγγελίες Κούρδων ηγετικών στελεχών ακραίες ισλαμιστικές ομάδες σε συνεργασία με αντικαθεστωτικούς και την τουρκική υποστήριξη προσπαθούν να "σπάσουν" το κουρδικό μέτωπο. Για τον σκοπό αυτό εξοπλίζουν αραβικά χωριά στην περιοχή ώστε να μην εξαπλωθεί ο κουρδικός έλεγχος που θα ενώσει αυτές τις τρεις "νησίδες". Παράλληλα γίνεται προσπάθεια εκμεταλλευσης της κουρδικής αδράνειας, για προετοιμασία κατάληψης των δύο στρατηγικών περιοχών του Sere Kaniye και του Qamishli: δηλαδή του κέντρου βάρους του Συριακού Κουρδιστάν, περιοχές με πολύ μεγάλη κουρδική παρουσία και σύνορα με με το Ιρακινό Κουρδιστάν... Τέτοια εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία για δημιουργία ζώνης ασφαλείας όπως επιθυμεί η Άγκυρα, τουλάχιστον στο μέσο των τουρκοσυριακών συνόρων όπου οι παράγοντες έδαφος, πληθυσμός και η απουσία καθεστωτικών δυνάμεων την ευνοούν σε αντίθεση με τις δυτικότερες συριακές επαρχίες.


Toυρκικό Κουρδιστάν και Ελληνική ασφάλεια

Πώς επηρεάζει την ασφάλεια του μέσου Έλληνα πολίτη η κατάσταση στο Τουρκικό Κουρδιστάν; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι επιχειρήσεις εναντίων των Κούρδων ανταρτών δεσμεύουν στην περιοχή σημαντικότατο αριθμό αεροπορικών μέσων, και μηχανοκίνητων δυνάμεων, από ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, ακόμα και από την Ανατολική Θράκη. Και αν η στρατηγική ευκινησία των αεροπορικών μέσων τους επιτρέπει σχετικά σύντομη μετάβαση προς τα δυτικά σε περίπτωση ανάγκης, δεν ισχύει το ίδιο για "βαριές" μονάδες, όπως μηχανοκίνητου πεζικού και, κυρίως,πυροβολικού.

Σε ότι αφορά την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί το υπερτριακονταετές Κουρδικό αντάρτικο, θα σας παραπέμψουμε στις δηλώσεις του Αιντίν Αρσλάν, κυβερνήτη των ΝΑ περιοχών της Τουρκίας στα τέλη της δεκαετίας του '90. Κατά τον ίδιο, η οικονομική αιμορραγία του τουρκικού καθεστώτος, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης του Κουρδικού αντάρτικου, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 84 δις δολαρίων, μόνο για τα 14 έτη απο το 1984 εώς το 1998..

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χονδρικά η Τουρκία δαπανά ετησίως περι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1984 για την καταστολή των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ στο Τουρκικό Κουρδιστάν. Με σχετικά μικρή επιτυχία όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος... Το ποσό αυτό μάλιστα μετά απο μια μικρή κάμψη το 1997 βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, δοκιμάζοντας τις αντοχές της τουρκικής οικονομίας καιστενεύοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τούτων λεχθέντων δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια εκτίμηση για το πού θα βρισκόταν η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αν αυτά τα δεκάδες δις δολάρια (πλέον των 100 δις σήμερα) δαπανώνταν πχ για επιπλέον 300 μαχητικά αεροσκάφη...