Blogger Widgets

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ



Του Ηλία Γ. Σχορετσανίτη Οικονομολόγου,MSc

                Την τελευταία ημέρα του 2012 φιλοξενήθηκαν στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Χουριέτ οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης κ. Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το τμήμα γυναικών του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Τι δήλωσε; «Στον κόσμο υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια χριστιανοί. Ο Xριστιανισμός δεν είναι πλέον θρησκεία. Είναι πλέον κουλτούρα. Αλλά δεν μπορεί να είναι έτσι μια θρησκεία. Μια θρησκεία διδάσκει, είναι τρόπος ζωής που προσφέρει στο άτομο ειρήνη και ευτυχία».

                Περίμενα. Έκανα μια παύση ενός μηνός να βολιδοσκοπήσω αν και τι θα απαντήσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους και η εκκλησία. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λογίζεται αναρμόδιο;
Ο υπουργός εξωτερικών θεώρησε ότι δεν έχει να αντιτάξει κάτι; Ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κάτι να πει, ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο τούτο; Όσο για την καθολική, ύπνος βαθύς και ατάραχος. Κανένας δε βρέθηκε να πει δύο κουβέντες ρε αδερφέ. Η χριστιανοσύνη είναι κουλτούρα, κώδικας ένδυσης, διατροφής, ευγενείας και σαβουάρ βίβρ; Η σιωπή, γνωρίζετε, είναι αποδοχή. Ο σιωπών δοκεί συναινείν. Δεν περίμενα οι αεροψεκασμοί να κάνουν τόσο καλή δουλειά. Νιρβανίνη μας ρίχνουν; Πράγματι, αφυπνιστικές οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού για όλους μας!


                Μόνον ένας μοναχός από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους βρέθηκε να απαντήσει. Εκεί που δεν έχει καν ίντερνετ. Αυτός δηλαδή πως απάντησε; Άντε και δεν αντέδρασε εγκαίρως κανείς, γιατί δε συντάχθηκε κάποιος και να πει: «αυτός ο μοναχός τα λέει λάθος ή τα λέει άγια και καλά». Και επειδή πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους ο Καυσοκαλυβίτης ιερομόναχος είναι ο π. Γεώργιος Αλευράς της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος. Απάντησε και ευαγγελικά και ενωτικά. Ορθόδοξα. Γιατί σιωπούμε επιτέλους στις προκλήσεις και αφήνουμε να αιωρείται ότι αποδεχόμεθα χαρακτηρισμούς για την πίστη μας; Όσοι από τους ιεράρχες μας γνωρίζουν και σιωπούν, δεν ομολογούν. Η ράβδος που κρατούν στο χέρι οι μητροπολίτες δεν είναι αξεσουάρ εξουσίας, αλλά όπλο στα κεφάλια όσων σκανδαλίζουν το ποίμνιό τους. Πρέπει να κρατείται στιβαρά σαν το τιμόνι οχήματος που κουβαλά χιλιάδες κόσμο. Δεν είναι από πλαστελίνη. Ναι, λοιπόν, εγώ σκανδαλίστηκα. Ντράπηκα να μου κάνει μάθημα ο υπουργός της Τουρκίας και να υποβιβάζει αναπάντητα το Χριστιανισμό σε κουλτούρα.
                Σας ρωτώ: είναι βλασφημία να λες ότι ο Χριστιανισμός είναι κουλτούρα; Σας παραθέτω τον ορισμό της βλασφημίας: «Βλασφημία ονομάζεται λέξη ή φράση η οποία αναφέρεται με ασέβεια και υβρίζει, ιδιαίτερα τα θεία. Γενικά καλείται κάθε προσβολή της τιμής, κυρίως δε η προσβολή των θείων, είτε με απόδοση θείων ιδιοτήτων στους ανθρώπους ή με ύβρεις κατά του θεού ή με ασεβείς εκφράσεις». Η έκφραση συνεπώς ότι «ο Χριστιανισμός είναι κουλτούρα» είναι σεβάσμια ή ασεβής έκφραση; Για τον τούρκο υπουργό είναι σεβάσμια, για όλους εμάς όμως, είναι ασεβής. Στο όνομα του Χριστού έρευσε άφθονο το αίμα σε τούτο τον τόπο. Θυσιάστηκαν χιλιάδες για το Χριστό, για την Αλήθεια, όχι για την κουλτούρα που γέννησε ο τρόπος ζωής του σύγχρονου Χριστιανού! Δεν ήρθε ο Χριστός να μας πει, έτσι θα ζωγραφίζετε, έτσι θα εργάζεστε, έτσι θα ντύνεστε και έτσι θα παίζετε θέατρο!
                Σας παραθέτω τα αποκαλυπτικά λόγια του πατρός Παϊσίου: «Η παρουσία των Χριστιανών είναι πλέον ομολογία πίστεως. Μπορεί κανείς με την προσευχή να βοηθήσει περισσότερο, αλλά την σιωπή του θα την εκμεταλλευτούν οι άλλοι και θα πουν: «Ο τάδε και ο τάδε δεν διαμαρτυρήθηκαν, επομένως είναι με το μέρος μας. Συμφωνούν μαζί μας».  Αν δεν αρχίσουν μερικοί να κτυπούν το κακό, να ελέγχουν δηλαδή αυτούς που σκανδαλίζουν τους πιστούς, θα γίνει μεγαλύτερο κακό. Έτσι θα τονωθούν λίγο οι πιστοί, αλλά και θα εμποδιστούν λίγο όσοι πολεμούν την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι δικό τους καΐκι, να κάνουν βόλτες. Είναι το σκάφος του Χριστού».
                Ας αφυπνιστούμε, λοιπόν, από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού και ας καταλάβουμε ότι από το βούρκο που βουλιάζουμε κάθε μέρα δεν υπάρχει άλλη βοήθεια από την παράκληση στο χέρι του Θεού. Ο τόπος στενάζει για μπροστάρηδες με ευαίσθητες χορδές. Ανθρώπους που θα ανορθώσουν το πατριωτικό, θρησκευτικό και συλλογιστικό συναίσθημα των ελλήνων. Έχουμε ταπεινωθεί σε όλα τα επίπεδα και οι ερπύστριες της παγκοσμιοποίησης συνεχίζουν να μας πολτοποιούν με σοκ και δέος! Τα μάτια μας και τα αυτιά μας πρέπει να είναι ανοιχτά σε αυτούς που ανιδιοτελώς προσφέρουν στην πατρίδα από το μετερίζι τους. Δε μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή παρά μόνοι μας, εμείς ο λαός, να διακρίνουμε τα «διαμάντια της ρωμιοσύνης» ανάμεσα στα χιλιάδες «στουρνάρια» (ένα μάλιστα είναι και υπουργοποιημένο). 
                Όσο, λοιπόν, είμαστε ανάλγητοι και η εκκλησία και η πολιτεία κοιμάται, τόσο θα δικαιώνουμε τον τούρκο υπουργό. Τα όσα είπε, τα είπε για να προστατεύσει τη δική του πίστη. Για να μη γίνουν και αυτοί αδιάφοροι και αγνώμονες όπως ο χριστιανικό κόσμος. Ένας μοναχός –κυριολεκτικά και κατά σχήμα- όρθωσε τη φωνή του. Αλλά βλέπετε τα «διαμάντια» δε βρίσκονται στους μπαχτσέδες της εξουσίας, αλλά διαμορφώνονται με τα χρόνια κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας σε μέρη ταπεινά και απρόσιτα. Σε αητοφωλιές, θεματοφύλακες του «εν τούτω νίκα».
                Εν τέλει, ευεργετικές οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού. Τον ευχαριστούμε ειλικρινά!