Blogger Widgets

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Tagesspiegel: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην Ελλάδα από τους γερμανούς

Φωτογραφία αρχείου από τη συλλογή του περιοδικού «Ταχυδρόμος», με θέμα, «Οι Γερμανοί στην Ελλάδα».
Διαλύθηκε το 75% της βιομηχανίας και το 50% των υποδομών 

Με συγκεκριμένους αριθμούς περιγράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε άρθρο που αναφέρεται στις πολεμικές αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutshe Welle ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει : «Καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επίθεσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατέσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».


Στο ίδιο άρθρο περιγράφεται το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ.
Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μεχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιων γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει. Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα.
Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση και θα πρέπει να κρατήσει», καταλήγει η εφημερίδα.
  
infognomonpolitics.blogspot.gr