Blogger Widgets

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μοναδική εκδήλωση στα Μετέωρα: "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ο συγγραφέας και δ/νων σύμβουλος της "Ελαίας" ΑΜΚΕ
κ. Κορνιλάκης Ιωάννης
Μια ιδιαίτερη και σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, κάτω από τους ιερούς και αγιασμένους βράχους των Μετεώρων, στην Καλαμπάκα. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Νέστωρα Τρικάλων, με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών & Μετεώρων και την ηθική συμπαράσταση του Δήμου Καλαμπάκας, προσκάλεσε λαό και κλήρο της Καλαμπάκας στη διάλεξη του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της «Ελαίας» ΑΜΚΕ κ.Κορνιλάκη Ιωάννη, με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας και το θαύμα της Ελβετίας», στα πλαίσια της επετείου 200 χρόνων Ελβετικής Ανεξαρτησίας και την μέγιστη συμβολή του Έλληνα και Κερκυραίου πολιτικού, η οποία συμβολή διασφάλισε όχι μόνο την ανεξαρτησία της Ελβετίας αλλά θεμελίωσε την ουδετερότητα της χώρας με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε κανένα παγκόσμιο πόλεμο.


Ο πρόεδρος του συλλόγου "Άγιος
Νέστωρ" κ.Πολυγένης Στέφανος
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος, δεδομένης της σημαντικής θεματολογίας της, και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γεμίζοντας την συνεδριακή αίθουσα του Divani Meteora Hotel. Tην εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ.Πολυγένης Στέφανος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκομένους , εξήρε το έργο και την προσπάθεια του συγγραφέα να φέρει στο φώς την ίδια τη φωνή του Ιωάννη Καποδίστρια, μέσα από την έκδοση του πονήματος «Ιωάννης Καποδίστριας-ο άγιος της πολιτικής» που περιλαμβάνει 137 ανέκδοτες επιστολές του Κυβερνήτη. Ο πρόεδρος του συλλόγου επίσης ευχαρίστησε θερμά τον ιδρυτή του συλλόγου του Αγίου Νέστωρα και πρόεδρο της «Ελαίας», ως την ψυχή όλης της προσπάθειας, τον π.Γεώργιο Αλευρά τον Καυσοκαλυβίτη.

Ο Δρ. Ιστορίας και Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου
 Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνός
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ως προσκεκλημένος του συλλόγου, ο ο Δρ. Ιστορίας και Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνός ο οποίος επίσης εξήρε την μοναδική στην Ελλάδα προσπάθεια της «Ελαίας» για να προβάλλει το πρότυπο του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και το σύλλογο του Αγίου Νέστωρα που βαδίζει στα ίδια βήματα και ανέλυσε εις βάθος το Ελβετικό πρότυπο εκπαίδευσης κατά τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε ο Κυβερνήτης για να εξασφαλίσει και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη, το δικαίωμα και την πρόσβαση στην παιδεία και τις χριστιανικές αρχές, ως απαραίτητα συστατικά για τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικοακουστικό υλικό-αφιέρωμα επάνω στο θέμα της εκδήλωσης.   


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης Ιωάννης ο οποίος επιχείρησε μια μοναδική ιστορική αναδρομή και μεταφορά του κοινού στην Καποδιστριακή περίοδο κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας δραστηριοποιήθηκε ως απεσταλμένος του Τσάρου Αλέξανδρου του Ά στην Ελβετία το 1813 αλλά και στο συνέδριο της Βιέννης το 1815. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά γεγονότα έγιναν μέσα από τον συγγραφέα γνωστά στο κοινό, από την πένα του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια και των επιστολών του.

Για το τέλος ο κ.Κορνιλάκης επεφύλασσε μια σημαντική αποκάλυψη σχετικά με την τελευταία επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια, που γράφτηκε το πρωί της δολοφονίας του και που η τύχη της αγνοούνταν για πολλά χρόνια, όμως τώρα εμπεριέχεται στην αποκαλυπτική έκδοση «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ».


Ευχάριστη παρέμβαση αποτέλεσε η ολιγόλεπτη ομιλία του π.Δαμασκηνού, Ελβετού Ορθοδόξου μοναχού, ο οποίος αφίχθη από την Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στην Αμερική και ο ίδιος είναι δρ. Βοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Ο π.Δαμασκηνός ευχαρίστησε θερμά στη μητρική του γλώσσα τόσο τον συγγραφέα κ.Κορνιλάκη, όσο και τον σύλλογο του Αγίου Νέστωρα για την τιμή που πραγματοποιήθηκε στην ξεχωριστή εκδήλωση προς τη χώρα του Ελβετία αλλά και προς την Ορθοδοξία.

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Πολυγένης βράβευσε με σταυρό της Ιεράς Μονής  Βαρλαάμ, τον δρ.Μεταλληνό Δημήτριο και ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ.Αλμπάνης Ηρακλής δώρησε βραβεία προς τον σύλλογο του Αγίου Νέστωρα και τους δύο ομιλητές.

Τέλος η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου) και ο ηγούμενός της π.Νήφων, δώρησε στον συγγραφέα κ.Κορνιλάκη αντίγραφο της εικόνας «Ρόδον αμάραντο» η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή και έχει φιλοτεχνηθεί το 1790. Την εικόνα παρέδωσε στον συγγραφέα ο εκπρόσωπος του σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων πρωτοπρεσβύτερος π.Ευάγγελος.