Blogger Widgets

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Αλεξανδρούπολη τίμησε τον Ιωάννη Καποδίστρια


Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος

Με μια ιδιαίτερη και σπουδαία εκδήλωση, χθες Κυριακή 19 Μαΐου 2013 η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, τίμησαν τον πρώτο Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια,  στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2013» της Θράκης.
Παρουσία του σεβ. Μητροπολίτου κ.κ.Άνθιμου, του Δημάρχου κ.Λαμπάκη Ευάγγελου και πλήθους κόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρoύπολης πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της «Ελαίας» ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας – ο Άγιος της πολιτικής».
Την εκδήλωση άνοιξε ο σεβ. Μητροπολίτης κ.Άνθιμος ο οποίος χαιρέτισε την μοναδική προσπάθεια της «Ελαίας» και  τον συγγραφέα κ.Κορνιλάκη για την ανάδειξη του προτύπου του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από τις επιστολές του Κυβερνήτη, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  η πρόσκληση προς το συγγραφέα για να τιμηθεί  το ιδανικό πρότυπο πολιτικού, ήταν η πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη για να ενταχθεί  η εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού των «Ελευθέριων».
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ.Λαμπάκης Ευάγγελος, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την πόλη την πραγματοποίηση εκδήλωσης-τιμής προς τον Ιωάννη Καποδίστρια και  σημείωσε την ανάγκη προβολής του ιδανικού προτύπου του Κυβερνήτη και συνεχάρη τον συγγραφέα για την αξιόλογη προσπάθειά του.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο κεντρικός ομιλητής κ.Κορνιλάκης ο οποίος  παρουσίασε τη ζωή, το έργο, την μοναδικότητα, το ήθος και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από την ίδια του την πένα και το τεράστιο έργο που πραγματοποίησε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Με μία πνευματική προσέγγιση ο συγγραφέας παρουσίασε σε ένα ενθουσιώδες κοινό, την ασκητική μορφή του ανδρός Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος σαν σύγχρονος αναχωρητής μέσα στον κόσμο, έζησε και πολιτεύθηκε σε Ευρώπη και Ελλάδα και διακόνησε τον κάθε λαό που κλήθηκε να υπηρετήσει, απαρνούμενος  τις ανέσεις και κυρίως παραχωρώντας όλη του την περιουσία για την ανάσταση του Ελληνικού Έθνους. Χαρακτηριστικά ο κ.Κορνιλάκης παραλλήλισε εύστοχα και προς ευχάριστη έκπληξη όλων,  αποσπάσματα του Γεροντικού με αποσπάσματα των επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια, δεικνύοντας έτσι την πλήρη ταύτιση της ζωής του Κυβερνήτη με τις παρακαταθήκες των γερόντων της Ορθοδοξίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια  μοναδική αποδοχή η οποία αποτυπώθηκε στο παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα του κόσμου.